От минус 10 до плюс 18 градуса през декември, кога ще вали сняг?

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата
29 ное 2023 15:24, Елка Василева
18
От минус 10 до плюс 18 градуса през декември, кога ще вали сняг?
Снимка: НИМХ

Най-ниските температури през декември в България ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, а най-високите - между 13 и 18 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тази година през декември се очаква средната месечна температура у нас да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е от 0 до 2 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - 4-6 градуса, а в планините - от минус 8 до минус 2 градуса.
 
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините - до 70 литра на квадратен метър, а в най-южните райони - между 70 и 110 литра на квадратен метър.

Между 2 и 4 декември заради средиземноморски циклон ще има валежи от дъжд, които на места ще преминават в сняг.

В началото на месеца ще е сравнително топло, с разкъсана средна и висока облачност. През периода 2-4 декември, с преминаване на средиземноморски циклон, облачността ще се вплътни и от запад на изток на много места в цялата страна ще има валежи от дъжд, който с понижението на температурите в северозападната половина от страната ще преминава в сняг.

Около средата на първото десетдневие вероятността за валежи намалява, но се повишава възможността за мъгливо време в низините сутрин. Температурите ще са близки до климатичните норми. През втората половина от първото десетдневие отново се повишава вероятността за синоптична обстановка със значителна облачност, валежи от сняг в по-голямата част от страната и температури, които ще са по-ниски от обичайните за периода.

В началото на второто десетдневие температурите ще се повишат, но след това ще има валежи и те ще се понижат

През второто десетдневие се очаква температурите да се повишат и да бъдат близки или по-високи от нормите, а вероятността за валежи намалява. Отново ще се създадат условия за намалена видимост или инверсионна облачност на места в низините и котловините сутрин.

Около средата на периода се повишава вероятността за процес със значителна облачност, валежи на повече места в страната и относително понижение на температурите.

През третото десетдневие се очакват валежи от дъжд, а в Северна България и по високите полета - и от сняг

През първите дни от третото десетдневие на месеца изгледите са за време без валежи и с температури, близки до обичайните. През последните дни от месеца се очаква температурите да се повишат и да бъдат над климатичните норми. Повишава се обаче и вероятността за валежи от дъжд, а в Северна България и по високите полета - и от сняг.

Астрономическата зима започва на 22 декември в 5:27 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зима си е.Пак ще завали.Просто сега малко се затопли,защото природата съжали онези където останаха без ток и новия кмет Терзията,който очевидно е бил останал сираче откъм умни пиари сам да се оправя.Като се оправят авариите пак ще вее сняг и ще засипе всеки град.Господ е милостив.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Толкова сняг беше достатъчно за тази, че и за следващата година, а зимата настъпва 22 декември.
10
3
 
4
 
! Отговори
Ник преди 4 месеца
До 13: А ти пиеш ли си хапчетата по принцип? В голяма заблуда си да знаеш. Стой си у вас и не си подавай носа и се пръскай в лицето с ...вода. Да ти освежи мозъка дано!
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
20 градуса пък ми искат зимни гуми!
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Навремето какви зими имаше... Още август месец падаше по 4-5 метра сняг.
7
4
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
До Анонимен 1 Миналият декември намерих малки сърнели, който ще да вярва.
6
0
 
10
 
! Отговори
мхм преди 4 месеца
Тъста навремето донесъл палма от Тунис. Още първата зима, каза, не издържа и я махнах. От 4 години има посадена нова палма. Нищо й няма, хвана се хубаво и си вирее все едно си е у тях.
5
0
 
17
 
! Отговори
от -10 до +18 преди 4 месеца
Tакава прогнза и аз мога да дам без да съм синоптик
4
16
 
13
 
! Отговори
УЖАСС!!! преди 4 месеца
ПРЪСКАТ НИ С ХАРП ОТ 5G антените
3
2
 
19
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
пък прогнозирам, че около Петров ден живот и здраве, се очакват жеги!
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тамън нашите дами да си турат монахинските рокли и без туй и батките не могат да ги търпят вече тези болни женички дето мрънкат 24/7/365 ::)
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Прекрасно време, пак ще ходя за гъби през декември, както последните няколко години! Между другото и в момента след тоя сняг е пълно с печурки и ливадни виолетки, ама нямам време в момента... Едно време да ходиш за гъби през декември и януари беше абсолютно немислимо!