Ще превърнат ли Путин в "политически парий” санкциите, въведени от САЩ?

Байдън потвърди, че засега не се прави опит за налагане на директни санкции на Путин
Обновена: 25 фев 2022 06:40 | 25 фев 2022 06:30, Александър Попов
212
Ще превърнат ли Путин в "политически парий” санкциите, въведени от САЩ?
Снимка: БГНЕС

В четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън обяви „строги икономически санкции”, които да превърнат президента Владимир Путин в "политически парий" заради нахлуването му в Украйна, но призна, че липсва единство сред западните партньори за въвеждане на още по-строги мерки.

В речта си от Белия дом Байдън заяви, че още четири банки - включително двете най-големи, Сбербанк и ВТБ - ще бъдат засегнати от санкциите на Запада. Освен това експортният контрол, наложен върху важни технологични компоненти, ще "прекъсне повече от половината от високотехнологичния внос на Русия".

"Това ще доведе до сериозни разходи за руската икономика, както незабавно, така и с течение на времето", каза Байдън.

Тези мерки, в допълнение към множеството други санкции, които вече бяха обявени тази седмица, ще превърнат Путин в "парий на международната сцена", каза Байдън.

"Всяка нация, която се съгласи с откритата агресия на Русия срещу Украйна, ще бъде опетнена от нея", каза той.

Байдън потвърди, че засега не се прави опит за налагане на директни санкции на Путин, за когото се говори, че е натрупал огромно тайно състояние през двете си десетилетия на власт.

Още по темата
Той също така заяви, че широко обсъжданата стъпка за изключване на Русия от международната система за разплащания SWIFT - което по същество ще осакати банковия ѝ сектор за сега не е на дневен ред.

В четвъртък Украйна пледира за изваждане на Русия от SWIFT, но Байдън заяви, че западната коалиция все още не може да постигне споразумение.

"Това винаги е възможност, но в момента това не е позицията, която останалата част от Европа желае да заеме", каза той.

Байдън направи обръщение към нацията, след като присъства на виртуална среща при закрити врата, продължила час и 10 минути с Г-7.

Групата на богатите западни демокрации - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати - заяви, че застава твърдо срещу "заплахата от страна на Русия за международния ред, основан на правила".

Байдън съобщи в Туитър, че лидерите на Г-7 "са се договорили да продължат напред с опустошителни пакети от санкции и други икономически мерки, за да държат Русия отговорна. Заставаме на страната на смелия народ на Украйна."

В съвместно изявление седемте индустриални сили също така заявиха, че са "готови да действат", за да сведат до минимум смущенията на световните енергийни пазари в резултат на нападението на Москва срещу Украйна и при санкции, които вече са насочени срещу "Северен поток 2".

В Лондон министър-председателят Борис Джонсън заяви, че Великобритания замразява британските активи на руски компании в банковото дело и оръжейното производство, налага санкции на още петима руски олигарси и забранява дейността на "Аерофлот".

А вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек сигнализира, че западните санкции целят да "откъснат руската икономика от индустриалния прогрес (и) драстично да ограничат достъпа на Русия до европейските и американските пазари".

Първият кръг от западни санкции беше разгърнат още във вторник, след като Путин обяви, че ще изпрати войски като "миротворци" в две малки области, които вече се контролират от подкрепяните от Москва сепаратисти.

Правителството на САЩ се присъедини към европейските съюзници, като наложи санкции на две руски банки, на държавния дълг на Москва, на няколко олигарси и други мерки.

След това в сряда, когато стана ясно, че руските сили са готови за атака, Байдън обяви, че налага санкции на газопровода "Северен поток 2" - един от най-значимите геополитически проекти на Москва.

По-рано Германия обяви, че ще блокира отварянето на газопровода за експлоатация.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс предупреди тази седмица, че "нито една руска финансова институция не е в безопасност".

Но има ограничения в действията на западните държави в момент, когато светът излиза от ковид пандемията.

Енергетиката и други големи руски сектори засега са пощадени от санкции. Въпреки това цената на петрола се повиши до над 100 долара за барел - скок, който ще навреди на западните политически лидери, тъй като гласоподавателите им ще усетят болката от растящите цени по бензиностанциите.

Съединените щати "няма да направят нищо, което да доведе до непреднамерено прекъсване на енергийните потоци, тъй като глобалното икономическо възстановяване все още е в ход", заяви заместник-съветникът по националната сигурност Далип Сингх.

Особено проблематична се оказва опцията за изключване на Русия от SWIFT. Това би откъснало Русия поне за известно време от основната търговия - което би нарушило значително икономиката на Путин - но също така би довело до значителни потенциални последици за по-широката финансова система, ръководена от САЩ.

Друга слабост на стратегията за санкции е, че Путин се е подготвил да преодолее всякакви финансови бури, поне временно.

Въпреки това Сингх заяви, че руското правителство е изправено пред "стратегически провал".

"Ще започнете да виждате смразяващите ефекти в Русия", каза той пред репортери, като нарече западните санкции от четвъртък "най-съществените, налагани някога на Русия, и вероятно най-съществените, налагани някога в историята".

Себастиан Смит, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джурналиста, имаш ли идея значението на българската дума "парии", какво е? "Безправна група от населението"? И как твоите "парии" станаха елемент от санкциите? Абе, защо не вземете да се ограмотите, преди да пишете?!?
99
8
 
5
 
! Отговори
Владо Путлера преди 2 години
Парий е защото открадна много пари.
98
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди се казваше, че решава, който има пари. Това вече се промени и решава този, който има ресурси, а не този който печата необезпечени пари. Русия няма как да я бутнат санкции, защото ресурсите ги има предостатъчно. Силата вече е в реал-икономиката, а не в борсовите спекулации.
97
18
 
9
 
! Отговори
Олд преди 2 години
Смрадливото джудже е в деменция,но кръга около него му ръкопляска.
96
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Младите хора в Русия задават въпроси към Путин - защо си върнахме Крим, а Донбас и Абхазия не. Защо се държим така страхливо - какво ще направи така наречения колективен запад, нека да видим. Защо по-рано нe затвориха Навални ами го оставиха да се разхожда в чужбина. Защо Русия не отвръща симетрично на провокациите на запада ами винаги търси компромиси и дипломация. Младите хора в Русия искат днес света да гледа на Русия така както гледаше на СССР или като на империя каквато беше при Александър III. Новото поколение в Русия иска смяна на политическия строй.
95
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин закопа Русия и ги обрече на бедност и изолация, това е факт и тепърва всички руснаци ще осъзнаят, че единственото спасение е да махнат сами джуджето което се държи по същия начин и с много от областите на Русия.
94
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пyтлеp се простреля отзад. Ще си отиде бавно и срамно! И много ще вони!
93
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом е решил значи ще го напрви, а ти можеш само да се плюнчиш.
92
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решил Путин да сменя правителството на Украйна... Е , после може да реши така и в Беларус, после в Румъния и т.н.
91
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън кого заплашва с бойкот на високотехнологични продукти? Че тези нови оръжия, които създава Русия, на базата на сибирска лиственица ли са?
90
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кремълският запартък разбира само от чепата тояга !!!!!!!!!!!!
89
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Високотехнологичният внос идва от Китай, от Азия, не от САЩ. Защо се срина уж западноевропейското производство на коли? Европа вече почти нищо не произвежда, само нещо си сглобява. Даже с продажба на предприятия е загубила голяма част от лицензите си.
88
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновни са *** руснаци,защото се оставят на този диктатор и антураж от олигарси да ги управляват!Държи ги на ръба на нищетата,пропаганда и лъжи.А тях ги интересува да има водка и по два кренвирша за вечеря.Купил ги е с 40$ енергийни помощи,а те доволни и гибе страх да не останат без тях.В същото време говорим за най-богатата страна на природни ресурси.Как е възможно да има 2 хил. милиардера,а пенсията да е 160$ ? Тотално сбъркан народ !
87
16
 
17
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Някакви "американци" бълнуват руските болни мозъци из нета! Какви американци бе, аз виждам как Стохилядна руска армия се опитва да нахлуе в независима държава!
86
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кремълския плъх разчита ,че нато няма да го нападне понеже света не иска трета световна война. да се надяваме че няма да се стигне до там защото ще сме на първи фронт.
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААИ ти вярваш на тоя клоун???
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
154 кое МЗ? Същото което предупреждаваше, че ако не се ваксаме ще измрем ли?
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
153 гледаме, вече 30 години гледаме. Тъй де!
82
17
 
10
 
! Отговори
До 149 преди 2 години
Вярвай си че Русия е станала победител.Има си термин "пирова победа" за такъв случай.Ще гледаме Победата колко скъпа ще им излезе.
81
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
разузнаванията разкриха, че мишката *** ще изфабрикува предлог за да нападне Украйна и завземе територии и тогава той реши че предлогът ще е че НАТО било приело нови членки. което няма как да е причина. и ние си мислехме,че сме в 21 век и няма нужда от военни съюзи но ето че немислимото се случва