Войната в Украйна: Западът трябва да се срамува, избра позора

Украйна няма да се върне под контрола на Москва
26 фев 2022 10:41, Александър Попов
392
Войната в Украйна: Западът трябва да се срамува, избра позора
Снимка: GettyImages

Русия нападна Украйна, голямата война е факт. Катастрофата можеше да бъде избегната, но след 2014 Западът просто си затвори очите. Лицата на западните политици би трябвало да горят от срам, коментира Роман Гончаренко за "Дойче Веле".

Четвъртък, 24 февруари 2022 - никога няма да забравим този ден. Това е денят, в който едно обезумяло руско ръководство реши да започне голяма война срещу Украйна. Денят, за който хората в Украйна и приятелите им по света се подготвяха дълго, но все пак се надяваха, че той няма да настъпи. Денят, в който Кремъл просто започна война в Европа.

Сега мнозина се питат как въобще се стигна дотук. Отговорът се съдържа в един цитат от Уинстън Чърчил: "Те имаха избор между войната и позора. Избраха позора и получиха войната."

Мащабите на това нахлуване не оставят никакво съмнение: руските войски нападнаха Украйна - точно така, както и преди 100 години, когато украинците за първи път обявиха независимост. Последиците от тази чудовищна стъпка ще разтърсят света из основи.

Още по темата
Фаталната грешка на Запада

Немалка част от отговорността за това развитие е на Запада. Когато Русия нападна Украйна за първи път след украинската независимост от 1991 и анексира Крим, Западът избра позора, за който говори Чърчил. Лидерите на САЩ, Германия и другите водещи западни държави настояваха Украйна да не оказва съпротива - сакън да не "провокираме" руския президент Владимир Путин. Мотивът гласеше: Западът не желае нов пожар точно 100 години след началото на Първата световна война. Това беше разбираемо, същевременно обаче и фатална грешка.

Русия се опияни от успеха си в Крим и продължи с войната в източноукраинския Донбас. А Западът твърде колебливо започна да снабдява Украйна с оръжие (Германия категорично отказа). Някакви санкции срещу руската икономика бяха наложени чак след свалянето на малайзийския пътнически самолет MH17. Но и те бяха толкова ограничени и слаби, че накараха Русия да смята, че може да продължи да действа без да очаква сериозна съпротива.

Време е да се помогне на Киев

Но и Украйна подцени степента на лудост, обхванала ръководството в Москва, както и настроенията на голяма част от руското население - хората, които не възприемат Украйна като независима държава. Вместо това много украинци се чувстваха някак сигурни: те смятаха, че след като са съседи и братя, Русия няма да дръзне да започне открита война. Киев дори не прекъсна дипломатическите си отношения с Русия, с което изпрати грешен сигнал към съюзниците си на запад под мотото, че нещата не са чак толкова зле.

Така обаче беше пропуснат шансът да се предотврати сегашната война. Западните лидери решиха да преговарят с Русия с надеждата, че така могат да укротят агресора. Но човешката история показва, че подобна тактика никога не е била успешна. Ето, че тя се провали и сега в Украйна.

Русия използва постъпленията си от продажбата на нефт и газ за разработването на нови оръжия, както и за да се подготви за една апокалиптична война - не само срещу Украйна, а и срещу целия Запад. В тази посока имаше много предупреждения, всичко беше известно: Кремъл и неговите пропагандисти никога не са крили намеренията си. Но Западът предпочете да си затвори очите. Сега лицата на западните политици би трябвало да горят от срам.  
Украйна няма да се върне под контрола на Москва

Сега е време да бъдат поправени грешките и да се помогне на Украйна с всички възможни средства. Ще има сражения, кръвопролития, вероятно окупация и дълга партизанска война. Украйна ще изгуби много от най-добрите си синове и дъщери. Но тя ще оцелее - в това няма никакво съмнение. Украинците никога повече няма да се примирят с това да бъдат водени на каишка от Москва. Тези времена отминаха и никога няма да се върнат.  

А Русия? Пътят на агресията срещу Украйна и целия западен свят, по който сега тръгва Москва, рано или късно ще свърши с катастрофа. След това Русия може би ще получи шанса да започне отначало. Но да не забравяме: сега всички свободолюбиви хора са преди всичко украинци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още по темата: войнаУкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
1
 
6
 
! Отговори
И тъй ккло преди 2 години
Запада ПОЖЕРТВА Украйна
298
3
 
12
 
! Отговори
Внимание! преди 2 години
Тази статия е поръчкова. Отдавна не бях чел такъв пасквил! За сведение на автора - руснаците знаят какво правят и защо го правят. И да - западът трябва да се черви от срам, защото години наред поддържа фашисткия режим в Украйна и си затвори очите за издевателствата над руското население.
297
1
 
4
 
! Отговори
Гр рйл преди 2 години
Запада ПОЖЕРТВА Украйна
296
2
 
14
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Велик мислител.Стягаи дисагите и бегом марш към фашистите на Зелчо.Кирчо Кирчо гледай добре каде пращаш помощ.Гледай да не докараш Азов в България.
295
3
 
12
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ! преди 2 години
ТАЗИ СТАТИЯ Е С ОТКРОВЕНО МАНИПУЛАТИВЕН ХАРАКТЕР!
294
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
318 ***
293
2
 
3
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
318 е лъжлива тиква изгнила
292
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен С една дума ,евре..и те им вързаха тенекия на опашката ,москаляку на гиляку ,батко Бандера, Бандера ,демокрация ,Бандера ,дранг нахт остен и ги натириха .
291
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Френска журналистка, прекарала няколко години в Донбас, разказа как управляващите в Украйна унищожават своите рускоговорящи граждани от 8 години. Да, абсолютно. Бомбардиране с ГРАД. Хората в Донбас бяха мишена на собственото си правителство, на властите в Киев. Имам всички доказателства. Мога да ги осигуря, когато се върна във Франция. Всичко съм заснела, неопровержимо е. Завчера бях в едно училище. Двама учители бяха разкъсани наполовина. Видях и много деца с откъснати от бомбите крайници. Това е нечовешко.
290
17
 
5
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
Прекрасна статия !Слава на Украйна !
289
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще бъде убит!
288
5
 
39
 
! Отговори
Веско преди 2 години
Не знам кой прав, кой крив. Ама вица дето САЩ ще воюва с Русия до последен украинец го знам от поне 10 години. А както бързо лети времето, може и 20 да са.
287
16
 
42
 
! Отговори
Сина преди 2 години
Много ясно, че Западът е виновен, ние знаем това. Всичко друго е фейк! Моралната победа е за Русия, сащ са убийци!
286
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а нещо за базите 760 на бр.да кежеш като си разбирач
285
2
 
11
 
! Отговори
ММилушева преди 2 години
Изключително точно. Надявам се ,че след позора Европа да не дочака и войната, както е казал Чърчил
284
5
 
46
 
! Отговори
Ремарк преди 2 години
Какво различава украинските бежанци от афганистанските. Защо, когато талибаните завзеха властта само преди месеци никой не си окичи профилите със знаменца, Европа не ревна в хор, всички вие загрижени за демокрацията не "осъждахте остро". Ще ви кажа: защото сте бели лицемери, немислещи, а само зяпащи.
283
25
 
8
 
! Отговори
рушките преди 2 години
тролеи са налазили днеска, ударили са си по 100+. Явно добре им се отразяват рублите, по 1 вагон на предателски калпак.
282
5
 
10
 
! Отговори
До 307 преди 2 години
Това е варно. Ама за Байдън, който е точно 12 години по- стар от Путин.
281
1
 
27
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
Имате грешка. Това е Малката война. Голямата сега се задава.
280
35
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джуджето има алцхаймер и онкологично заболяване, поддържат го на силна химия. Вижда се как е подпухнал. Това вече го потвъждават източници на високо ниво в Кремъл. Неуспешен полковник от КГБ, който се е издигнал до президент на ядрена държава с хитруване и задкулисни договорки. В момента е звездният му час - всички му обръщат внимание, световните лидери разговарят с него, въпреки и с отвръщение.