Какво очаква руската икономика - смяна на икономическия режим и ирански сценарий?

Перспективите пред рублата са силно негативни, смята Георги Райков
2 мар 2022 20:50, Анисия Иванова
106
Какво очаква руската икономика - смяна на икономическия режим и ирански сценарий?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Движението при рублата показва смяна на икономическия режим. Пред руската икономика предстои ирански сценарий, предвид тези доста силни санкции. Икономиката ще бъде откъсната от останалия свят. Тя ще премине от един режим на икономика и търговия към силно затворена икономика като иранската, венецуелската, кубинската. Това каза Георги Райков, старши анализатор в Karoll Capital Management, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Оттук нанатък перспективите пред рублата са силно негативни. За момента все още не сме видели силните разпродажби, които ще сринат руската рубла, защото централната банка наложи капиталов контрол на пазара. Московската борса беше затворена, но дори когато отвори на чуждестранните инвеститори няма да бъде позволено да продават, защото има забрана за приемане на поръчки на местните брокери от чуждестранни инвеститори. Дори още не сме видели сериозния отлив. 120 млрд. инвестиции портфейлни има в руски активи - 30 в ДЦК и още около 90 на пазара към края на годината. Всичко това ще се запъти да излиза от страната, ако някога изобщо бъде позволено".

През уикенда в онлайн приложенията за мобилно банкиране можехме да видим курсове от 180 рубли за долар, отбеляза гостът. "Това дава индикации накъде ще се движи рублата. В момента има доста смели прогнози, че дори може да стигне 300 рубли за долар".

"Руският пазар беше най-големият в региона на Източна Европа. Поради очевидни причини той се превърна в неинвестируем и токсичен за чуждестранните инвеститори. Московската борса вече трети ден е затворена. Реално не сме видели същинския спад на тази борса, но компаниите като Лукойл, Сбербанк, Газпром и други, които имат двойно листване в Лондон, на други европейски борси и на американските фондови пазари, занулиха цените на акциите си. Тоест, компаниите в момента струват центове".

При останалите регионални индекси първоначално видяхме широки разпродажби, което е очаквано, най-малкото заради географската близост до конфликтния район и опасенията, че инвазията може да се разрастне занапред, поясни финансистът. "Тази седмица наблюдаваме сравнително стабилизиране и укрепване, особено на двата по-големи пазара - полския и турския".

По думите на госта инвеститорите очакват, че може би скоро руският пазар ще бъде изключен от провайдерите на индексна информация, а това ще пренасочи голяма част от институционалните инвеститори от Русия към Полша, запазвайки интерес към региона.

"Инвеститорите ще се насочат към следващите по големина пазари, които имат капацитет и дълбочина да поемат по-големи потоци от портфолио инвестиции. Полският на този етап изглежда най-атрактивно. Турският е доста добре представен откъм индустрии, но там пък имаме макроикономически дисбаланси, които карат инвеститорите да подхождат с повече предпазливост".

БФБ също реагира с разпродажби. "Очаквано, ние не сме откъснати от света. Сантиментът натежава и на нашата борса. Това, което можем да отбележим като плюс, е, че на нашата борса липсват чуждестранни инвеститори и се движи от местните инвеститори, както индустриални, така и ритейл. По тази линия не видяхме съществени сътресения".

Вчера приключи срокът за отчетите за последното тримесечие на миналата година и "видяхме някои силни числа, които бяха положителна изненада, например Софарма", и това сложи дъно на пазара за този момент. "В дългосрочен план имаме компании, които оперират в Русия, имат експозиция към пазара, износ, както и в Украйна, Това несъмнено ще даде ефект върху някои имена - например Албена, Софарма, Неохим (заради по-скъпата цена на газа, която най-вероятно ще остане трайно по-висока). Други пък от агросектора очевидно ще са облагодетелствани от поскъпването на агрокултурите през следващите месеци".

"Не можем да игнорираме повишения риск от глобална стагфлация през следващите месеци. Такава среда в исторически план е турболентна за акциите, но пък отчитайки къде се намират другите ключови основни класове активи - облигациите, тази мантра, която владееше пазарите през последните месеци: "няма алтернатива" - пак ще е в сила. Тоест инвеститорите ще продължат да клонят по-скоро към акции, отколкото към облигации".

Доскорошният фаворит тази година - европейските акции, пак заради географската близост на конфликта в Украйна, очевидно отпада и остава на заден план. Те ще отстъпят пред американските, които отново стоят по-силно, отчитайки факта, че и Фед може да не е толкова агресивен, каза Райков.

"На фокус изскачат няколко може би позабравени напоследък индустрии - отбранителна и киберсигурност. Това са трендове, които вероятно ще са дългосрочно с нас". "Секторите енергетика, материали бяха облагодателствани от започналия суперцикъл, който допълнително ще бъде подсилен заради нарушените, евентуално, доставки от Русия. Това са секторите, които изглеждат най-атрактивни на този етап".

Цената на петрола има потенциал да расте още доста, като все пак се водят и активни преговори от няколко седмици с Иран да бъдат вдигнати санкциите срещу страната и тя да се върне като износител на петрол, каза още анализаторът. "Това все още е под въпрос, но в случай че стане, ще бъде известен укротяващ фактор за цените на петрола" допълни гостът.

"Иран има потенциал да изнася в следващите шест месеца, в случай че се случи сделка, по почти 500-600 хиляди барела дневно, до 12 месеца те могат да бъдат вдигнати до над 1 млн. барела. Това би задържало цените".

Друг фактор е, че щатските производители, при правилна данъчна среда, при съответните стимули, биха могли също да инвестират в шистов добив, което в рамките на девет месеца може да даде резултати и да върне барели на пазара, добави Райков. "Средносрочно можем да видим някакво укротяване, но краткосрочно можем да видим цени от около 130-150 долара, което води до унищожаване на потреблението. Ще се свие потреблението и би трябвало да се балансират цените на по-ниска равновесна стойност, но базовият сценарий е за трайно по-високи цени през следващата година".

"Координираното освобождаване на петролни резерви от ключови потребители също ще даде ефект, но под въпрос е точно колко ще бъдат прекъснати доставките от Русия и в какъв момент".

Централните банки са с изчерпан арсенал - инфлацията така или иначе беше проблем и преди конфликта Русия- Украйна да започне, каза гостът. "Това само усложнява тежкия път, който предстои, особено пред Федералния резерв. Има пазарни очаквания, че Фед няма да бъде толкова агресивен, колкото очаквахме преди една седмица".

Прогнозираше се, че ще има седем покачвания тази година, а сега това число рязко намаля, като вече се залага на пет повишения, добави Райков. По думите му увеличението през март остава на дневен ред, но "вероятността за 50 базисни точки рязко спадна и най-вероятно няма да го видим". Очакванията са за 25 базисни точки.

Наблюдава ли се доброволно прекратяване на отношенията на бизнеса с руски контрагенти?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
333333 преди 2 години
Дрън, дрън. Много затворена икономика, само дето търгува газ, и петрол с целия свят, изключвам посраната Европа.
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а какво очаква европейската икономика?
84
0
 
0
 
! Отговори
факт преди 2 години
До Анонимен86няма, щото няма българска икономика!
83
1
 
3
 
! Отговори
слънчоглед в мъгла преди 2 години
До Иран нямаПутьо е мега луд. Никой след ВСВ руски лидер не нападна така подло и непредизвикано чужда държава - дори психопата Сталин и сифилистика Ленин. А ако мислиш за обща история (Киевска Рус и монголо-татарско руско наследство) и език (слез белоруски, чешки, словашки и полски) то ти си безнадежден илитерат.
82
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия верно обезумяха! Отчаяние американско и натовско.
81
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-вероятно България ще фалира напълно от руската. И много бързо.. Така че не се притеснявайте за руската икономика
80
5
 
6
 
! Отговори
европески гном преди 2 години
само драскате глупости -изчакайте 1 месец и ще видите къд е икономиката на Русия , на европейксите декларации и на нас -двуцифрена инфлация в ЕС ,,петрола ,газта ,стоманата ,алуминия .,титана и пшеницата цените двойни и тогава чертайте нещата
79
5
 
12
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 2 години
Русия пак започна да боксува. Кога ще преодолеят азиатската си бедност?
78
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се грижете за руската икономика. Не я оплаквайте. Но шопа си е шоп - не е важно мене да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле. За съжаление участието ни в ЕС научи и европейците да мислят по този начин. Световната икономика се срива от тези безнравствени и безпринципни санкции, селяни прости!
77
7
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Очаква я съдбата на съветската икономика-ФАЛИТ.
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Офииалната руска телевизия заговори за евентуална национализация на парите на руските олигарси. Да видим кой кого!
75
3
 
9
 
! Отговори
Банкер преди 2 години
До Българин --- ДНЕС вече няма виждащ човек, който да предвещава крах на руската икономика, защото крахът е ФАКТ. Девизът е: "Купи рубли - спаси Джудже." Само дето никой не иска да купува тоалетна хартия.
74
7
 
6
 
! Отговори
Банкер преди 2 години
До Въобще --- Аз съм бежанец отдавна - още преди 30 години с цялото ми семейство и децата. Мислиш ли, че ни е зле на Запад? Децата завършиха квалитетни университети, работят в престижни компании, ожениха се и имат деца. Моите деца смътно си спомнят България. За тях САЩ са правилната родина, а също и на техните деца. Никой не говори български, освен мен и жената. Поколението ми ще бъде благодарно, че съм го изкарал от Ада на едно загиващо пост-комунистическо общество. Спете спокойно!
73
5
 
7
 
! Отговори
Банкер преди 2 години
Ударът вече беше нанесен. Масово фалират банки и банкови руски клонове, кредитните и дебитни банкови карти НЕ работят, акциите на Гъзпром се сринаха с 97%, British Petroleum, Daimler, Shell и Apple се оттеглят от пазара, Северен Паток цвайн фалира, самолетната компания Боинг спира доставката на резрвни части и подръжката на самолетите си в Русия, същото прави и Еърбъс и... още много неприятни будушчи маменти, тавагишчи червенофланелкови и това е само началото.
72
0
 
0
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Защо бързаш ? Сега щеше да ти е по евтино :)
71
3
 
6
 
! Отговори
Маг Минчо преди 2 години
Какво я очаква?Ето това- МНОГО БОЛКА
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че си изплатих апартамента преди време
69
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ви продава скъпи горива и ще иска само в рубли , ей тогава се разказа играта на света .
68
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй,и понеже нищо не зависило от Русия ,желязо за строителство вече няма...честито !
67
4
 
5
 
! Отговори
Въобще преди 2 години
не ни интересува какво я чака руската икономика. Нас ни интересува какво я чака българската. Отсега предричам 50% увеличение на икономическите имигранти и недай си Боже и бежанци да станем!