С един военен ход Путин събуди летаргична Европа

Тази летаргия продължи три десетилетия
252
С един военен ход Путин събуди летаргична Европа
Снимка: БГНЕС

С войната, която Русия започна в Украйна, Кремъл доведе до забележителен резултат – извади Европа от летаргия, която продължи над три десетилетия.

След края на Студената война и колапса на Съветския съюз Старият континент остана удобно сгушен под ядрения чадър на САЩ и неглижираше отбранителния си капацитет.

Но Путин сложи край на това със „специалната“ си операция срещу Украйна. Само за няколко месеца Кремъл успя да предизвика преодоляване на вътрешното разделение в Европа, а и в евроатлантическите отношения. Когато щедро разпространяваните кадри на безкрайни колони руски танкове  и зъзнещи в укрития украинци започнаха да обикалят света, стана ясно, че егоизмът в политически план трябва да отстъпи.

Реалността принуди редица гледащи „с любов“ на Путин държавници да го поставят „в ъгъла“. Дори и „верните“ на Кремъл хора като чешкия президент Милош Земан или унгарския премиер Виктор Орбан, макар и с нежелание, отстъпиха пред идващата откъм Москва студена реалност. Стигна се дори дотам, че у „мило“ отнасящата се към Путин лидерка на френските националисти Марин Льо Пен, се изпари желанието да промовира тези си чувства, посочи "Политико".

И все пак най-забележима е в голяма степен неочаквана промяната в германската политика.

Често описван като предсказуем и "роботизиран", канцлерът на Германия Олаф Шолц се окуражи след нахлуването на Русия в Украйна, разбивайки политическите табута, за да насочи Германия към "нова ера", която може да промени ролята ѝ на световната сцена.

Само допреди няколко седмици германските медии открито питаха "къде е Шолц?", упреквайки социалдемократа в липса на лидерство по належащи въпроси като пандемията от коронавирус и влошаващата се криза в Украйна.

Но нападението на Москва над Украйна миналата седмица подтикна канцлера към действие, чиято кулминация бе речта, която коментаторите нарекоха "историческа".

Шолц, който е на поста си едва от три месеца, говори с необичайна яснота, когато представи редица промени в отбраната и външната политика, които обещават да преобърнат десетилетното нежелание на Германия да се захване с промяна в политиката си по отношение на Бундесвера.

"Украинската криза промени канцлера. А сега той променя и нашата страна", констатира най-продаваният в Германия вестник „Билд“.

Обръщайки се към извънредна парламентарна сесия, Шолц заяви пред нацията, че "сега се намираме в нова ера".

В страна, преследвана от следвоенна вина, Шолц увери германците, че са "от правилната страна на историята" като съюзници на Украйна.

Сред най-значимите изявления беше обещанието само през тази година да бъдат отделени 100 млрд. евро за модернизиране на хронично недофинансираната армия.

Шолц също така заяви, че най-голямата икономика в Европа ще се ангажира да отделя годишно повече от два процента от брутния вътрешен продукт на Германия за отбрана, надхвърляйки дори целта на НАТО.

По-рано коалиционното му правителство вече отмени забраната за изпращане на оръжия в Украйна и блокира пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2" между Германия и Русия, който по времето на Меркел упорито беше защитаван като бизнесначинание.

Този ход донесе облекчение на САЩ и европейските партньори, които бяха започнали да поставят под съмнение решимостта на Берлин да се противопостави на Москва.

Някои наблюдатели изказват предположения, че може би не е случайно, че руският президент Владимир Путин е определил момента на нахлуването след напускането на канцлера-ветеран Ангела Меркел. Да не забравяме също, че в Пекин имаше зимна олимпиада, станала повод стопанинът на Кремъл да се разходи до столицата на Поднебесната империя. Да „открадне шоуто“ на Китай с инвазия в Украйна, докато атлетите се надпреварваха в Пекин, беше изключено. А и нали заради олимпийските игри – като идея – в древността все пак е имало т. нар. олимпийско примирие, за да има спокойствие за състезанията?!

Путин беше изградил работни отношения с Меркел, основани на взаимно уважение и обща история на живот в бившата комунистическа Източна Германия.

Но ако е виждал – с удоволствие - слабост, докато новото правителство в Берлин стъпваше на крака,  радикалните действия на Кремъл изглежда са активизирали не само Шолц, но и цялата нация, което се видя, след като повече от 100 000 души излязоха по улиците на Берлин, за да протестират срещу руската инвазия.

Списание „Шпигел“, което някога описа Шолц като "олицетворение на скуката в политиката", похвали канцлера, че е проявил "лидерство, което липсваше през последните седмици".

"Шолц, който често е риторично неясен, не остави съмнение за решителността си", написа „Шпигел“.

Но Шолц и преди е изненадвал наблюдателите.

Като министър на финансите на Меркел той спря заветната дългова спирачка на Германия, за да отпусне вълна  от помощ при пандемия, и премина предишна червена линия, като подкрепи пакета за възстановяване на Европейския съюз, частично финансиран чрез съвместни заеми.

Но тези негови действия като че ли останаха незабелязани.

Само че се оказва, че „скучният“ Шолц е всъщност много твърд, последователен и е в състояние да взима решения, на каквито не беше способна неговата предшественичка Ангела Меркал.

Всъщност именно характерната му скука го доказва като надежден и му помогна да спечели парламентарните избори миналата година, като остана верен на прагматизъм,  избягвайки гафовете, които сринаха съперниците му от партията на Зелените и от консервативния лагер на Меркел.

Сега той оглавява първата в историята на Германия тристранна коалиция, съставена от Социалдемократическата партия (ГСДП), Зелените и подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия (СвДП).

Политическият обрат на Шолц бележи повратна точка за неговата лявоцентристка партия ГСДП, която в миналото е подкрепяла тесните връзки с Русия.

Милитаристичната еуфория на Русия е "грубо събуждане", което принуди ГСДП "да изхвърли зад борда десетилетни убеждения", пише консервативният вестник „Франкфуртер Алгемайне“.

Критикуван за „беззъбата“ и безрезултатна визита в Москва, където разговаря с демонстриращия увереност Владимир Путин, Шолц промени на 26 февруари един от темелите в политиката на  Германия – страната никога досега не е изпращала оръжия в конфликтни зони. Само че руската инвазия в Украйна беше оценена като епохален момент, който застрашава целия порядък в Европа след Втората световна война.

Всъщност Путин тласна Германия към рязка промяна в курса, след като Берлин се придържаше към първоначалната си позиция в продължение на седмици въпреки нарастващата руска заплаха и натиска от страна на съюзниците от ЕС и  НАТО, настроенията в която диктува(ше) Вашингтон.

Поради това от собствените си складове германското правителство ще изпрати на Украйна 1000 противотанкови оръжия и 500 преносими зенитно-ракетни комплекси "Стингър". Правителството също така упълномощи Нидерландия да изпрати на Украйна 400 гранатомета и каза на Естония, че няма проблем да достави на Украйна оръдия, върху което наскоро постави ембарго.

Шолц също така се дистанцира от бившия канцлер социалдемократ Герхард Шрьодер, чието близко приятелство с Путин и безгрижен живот в „горното ниво“ на руския бизнес се превърнаха в срам за партията.

В същото време новият път на Шолц бележи рязко скъсване с подхода на предшественика си, който поставяше бизнес интересите пред разширяващата се пропаст от недемократични промени в Русия.

Светкавичното негативно развитие на събитията ще предизвика поглед от друг ъгъл върху акцента,  който Меркел постави върху търговията и диалога с  Москва по време на четирите си мандата. И вероятно все повече хора ще започнат да си задават въпроса дали „Мамче“ (германците наричаха дълго време Меркел „Mutti“) наистина е била обективна в оценките си за Путин. А и  дали наистина е била загрижена за бъдещето на „децата“ си – германските данъкоплатци.

Да, определено войната в Украйна ще промени Европа. А дали от нея ще има полза самата Русия, ще покаже бъдещето на Путин./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
4
 
2
 
! Отговори
до 183 преди 2 години
Русия на никого няма да се даде, тя ще бъде една от великите сили в новия многополюсен свят, който идва.
172
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мързелива и летаргична и презадоволена Европа все още не се е събудила.Заета с изправяне на краставиците,легализиране на *** идеологията,криминализиране нормалните човешки отношения между мъжът и жената това ли наричате събуждане.Ще се събуди когато започне да разсъждава с критериите от времето на Бисмарк,Клаузевиц,Уинстън Чърчил.Европа е била и трябва да си и остане водеща икономическа,военна,научна и политическа сила.Нищо не оправдава настоящите и лидери за летаргията
171
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англия ще стане колония на Индия. Нали затова направиха брекзита. Русия зорлем ще я дадат на китайците, но те няма да оставят Украйна от другата страна на барикадата.
170
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Френска журналистка, прекарала няколко години в Донбас, разказа как управляващите в Украйна унищожават своите рускоговорящи граждани от 8 години. Да, абсолютно. Бомбардиране с ГРАД. Хората в Донбас бяха мишена на собственото си правителство, на властите в Киев. Имам всички доказателства. Мога да ги осигуря, когато се върна във Франция. Всичко съм заснела, неопровержимо е. Завчера бях в едно училище. Двама учители бяха разкъсани наполовина. Видях и много деца с откъснати от бомбите крайници. Това е нечовешко.
169
12
 
8
 
! Отговори
Коментатор преди 2 години
Слушайте в тубата Киро Брейка, Chalga Party International с водещ на живо Васил Атанасов и Хапче в душата.
168
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
във всички славянски страни е така тука са още повече процентите едно 70 80 пр подкрепят Русия , и това са големи лицемери да бутат Б9 Нато славянски страни да снабдяват с амуниции Украйнците , защо не го направят те.
167
19
 
31
 
! Отговори
Дон преди 2 години
Гледам и се чудя как може да говорите такива глупости... Какво е събудил Путин? При нас разединението стана още по-голямо, а някои надъхани заблудени младоци от народа са военно настроени, а идея си нямат за какво става въпрос. В Словакия един приятел ми каза, че народът е 50/50. Не иска война с Русия, а управляващите започнали да преследват опозиция и хора, които не искат да воюват с Русия. Изобщо не виждате ли какво се случва? Утре държавата може да бъде срината, а НАТО хич няма да се меси.
166
25
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е по нанадолнището вече. Обръжен от целия свят, просто няма ход, русия изолирана и бедна в следващия век е най-малкото което доката на страната си. А за Украйна не се тревожете, с помощта на Европа ще се изправи на крака.
165
22
 
35
 
! Отговори
До плюещите Русия преди 2 години
Какво става със нацистите от батальона Азов ? Нещо не ви изнася да информирате за това. Има и истински новини. Дали ще се измъкнат живи от котела в Мариупол ? Точно заради тези изверги е тази операция. Прочетете нещо за тях. Грамотни сте. Като избиваха цивилни граждани защото се смятат за руснаци беше добре...А сега ..
164
25
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо пишете глупости бе ? Русия ли прави военни съюзи в целия свят,защо ни са военни съюзи,ако не искаме война
163
28
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Укрите тръгнали уран да обогатяват и атомно оръжие да създават. Има го в документи, американците си признаха. Руското разузнаване ги усети и им смачка мераците. Молодец!
162
27
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега като се събуди от глад и българския народ,ще иска НАТО вън ,ЕС вън
161
25
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Владимире - пълна демилитаризация и денацификация на Украйна!
160
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
193 След това "театралничене", както го наричаш, останаха много мъртви украинци, невинни жени, деца, както и руски агресори. Психопатът Путин води нападателна, реална война в Европа, в 21 век и ще бъде изправен пред международен съд.
159
19
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
196 Путин е "велик" кпъволок, диктатор и фашист на 21 век. Вече се записа така, в историята. Очаква го трибунал за престъпления срещу човечеството, изолация на Русия. Бедност и безправие.
158
22
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
202 Българите не обичат агресори, които нахлуват в чужда държава, избиват жени и деца, и обстрелват с ракети градове, и села. Това са руските неонацисти, в които ги превърна агресорът Путин. Кресливите руски слуги от Възраждане са платени предатели, които никога повече няма да влязат в парламента.
157
8
 
15
 
! Отговори
Паранойк преди 2 години
Тоя от всички държави го е страх ,значи трябва да ги нападне !
156
17
 
22
 
! Отговори
Гаргоплашач преди 2 години
Путин ще се удави във Украйна като коза във Нил ! Като му се изтупат всички който мразят режи *** му и всички наемници във такава партизанска война ще затъне ,че наистина ще се събуди ,защото той е един объркан човек със идеалистична представа за ,,червената,,армия и някакви геройзми присъщи само на съветската армия .Явно приказния героизъм няма нищо общо със действителността ,добре е да се прегледа ! .
155
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неонацистът Путин нахлу в чужда територия, запали война в Европа, в 21 век.
154
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Hо това е комично, неонацисти, изпращат сепаратисти в чужда територия, анексират територия на чужда държава, нахлуват в суверенна държава, избиват населението й, подлагат на ракетен обстрел градове и села, а наричат нея неонацистка?! Това го може само психично разстроен човек, който изпрати държавата си в изолация и я направи неонацистка. Путин е неонацистът в Европа.