Русия пое контрола над Запорожската атомна електроцентрала

По-рано там избухна пожар
4 мар 2022 10:22, Нели Христова
31
Русия пое контрола над Запорожската атомна електроцентрала
Снимка: Getty

Руските войски са превзели Запорожската атомна електроцентрала, съобщиха украинските власти, цитирани от BBC.

"Оперативният персонал продължава да работи и да следи състоянието на енергоблоковете", съобщи местната власт в социалните мрежи.

Въпреки факта, че площадката на АЕЦ е завзета от руските военни, оперативният персонал следи състоянието на енергоблоковете и осигурява тяхната работа в съответствие с изискванията на технологичните разпоредби за безопасна експлоатация, съобщава hromadske.ua.

Към 7:00 часа радиационният фон в Запорожка област остава непроменен и не застрашава живота на хората, твърдят украинските медии.

През нощта боеве избухнаха край атомната електроцентрала, което доведе до пожар в една от сградите й.

Учител по танци, който живее в Запорожие, разказва пред BBC, че видял как руските военни стрелят и хвърлят бомби по централата цяла нощ.

"Знам, че една от сградите беше запалена, но за щастие това не беше действителната ядрена станция, а сграда за хората, които работят там. Разбира се, това все още е лоша новина, но поне не е истинският реактор", казва той. "Това буди притеснение не само за нашия регион, но и за цяла Украйна, както и за целия свят, тъй като това е една от най-големите атомни електроцентрали в Европа, доколкото знам."

"Това е лудост, това е просто тероризъм, няма думи, светът трябва да направи нещо по въпроса", добавя мъжът.

Той казва, че има семейство и приятели в Русия и хората там са разделени на две групи - тези с промити мозъци, които вярват, че Путин сключва мир в Украйна, и другата половина, които са "много уплашени и се срамуват".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците контролират тази АЕЦ от 5 дена, сега украинците се опитват да ни убеждават, че сами се обстрелвали ахахаххаахаха
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТО - Ей, много си прав! Четем, че Микронезия скъсала дипл.отношения с Русия. Ние пак изоставаме! Тююх
24
17
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Не са дръпнали шалтера първо защото не могат, второ защото нямат право.Иначе руснаците са кръгли *** и след този инцидент всяка държава би трябвало да скъса дипломатически огношения с тях и да подкрепи свалянето на Путин. А русофилските партии да се обявят за престъпни и да се забранят .
23
2
 
15
 
! Отговори
Копипасте преди 2 години
Никой не задава въпроса чии, кои, какви ...... "специалисти" са били в този учебен корпус извън АЕЦ-а; какво са правили там та така с лошото са ги "начесали" руснаците?! И след като ги "начесали" допуснали украинските пожарникари да гасят?! Не, че руснаците са много добрички, но ...?! Има и други въпроси, но ДНЕС дава само 500 знака!
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а изненада на украинските патриоти - не дръпнаха шалтера,--всичкото виросолог сега стана ядрен специалист,овчар знаеш ли какви последствия ще има дърпането на шалтера както ти се изрази, веднъж "запалено" горивото в реактора не може да се угаси.спрат ли реакторите ще има пак фойерверки като в Черноабилсакат .
21
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че Просията няма интерес да взриви жентралата, но нападението с тежки оръжия и избиването на охраната е акт на държавен тероризъм и военно престъпление. И създава риск от ядрен инцидент.
20
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на сутринта отново ще е под украински контрол
19
6
 
19
 
! Отговори
МИСЛЕТЕ ХОРА преди 2 години
Русия няма никакъв интерес да взриви Аеца защото тогава ще трябва да се изтегли от Украйна и никога повече да несе връща.Заположие е само на 200 км от Донецк и Луганск.Означава че и населението на новите държави трябва да напусне домовете си . Войната ще приключи! Зеленски има най голям интерес от взривяването на Аец
18
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русите завзеха втора ел.централа в украйна (от общо 4) и пак - за изненада на украинските патриоти - не дръпнаха шалтера, та Киев и още поне 50 големи града да останат без ел.ток в туй и без това смутно време. Явно за руснаците НЕ им е това целта! Да спират тока в Украйна! Ако искаха това - щяха да го спрат и БЕЗ ДА влизат въобще там. Ама да ви питам: Вие колко време можете да издържите без ел.ток? 1 месец, 1 година?! А колко време без вода? Щото укр.фашаги от 8 год. бяха спрели водата на Крим
17
19
 
6
 
! Отговори
Кремлевский Чикатило преди 2 години
Путин е опасен терорист и застрашава живота на милиони трябва да бъде евтаназиран като бясно куче!
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо като СатаНАТО води война е защита на демокрацията,а сега е обратното и все Русия им е виновнс
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега да си почине този човек. Цяла нощ е гледал как руснаците хвърлят бомби по АЕЦ-а и се е страхувал. Изнурен е и може да обърка стъпките на танците, че и контузии да се получат. Пък и явно живее в непосредствена близост до централата, опасно е да приема днес ученици.
14
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ядрен Тероризъм,та Тероризъм" Абе мислете с тия глави,ако руснаците да искали да я взривят тая централа то това да се случило досега,ама виж от оня с изтръпналият мозък клоун,вече може да се очаква всичко!
13
5
 
10
 
! Отговори
Бял преди 2 години
, учител по танци.!!!???
12
7
 
34
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Чернобил навремето я гръмнаха пияните украински инженери, ама пак обвиниха руснаците.
11
4
 
37
 
! Отговори
L. преди 2 години
Я да преговорим: Учител по ТАНЦИ, живеещ в ЗАПОРОЖИЕе видял как РУСНАЦИ хвърлят бомби по сграда, която не е РЕАКТОРЪТ. Доста ерудиран учител по танци, предполагам и централата е в съседство с блока му... ей, на, от прозореца се вижда всичко без бинокъл. Съвсем ни взеха за калинки!
10
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин има една цел в момента - да стесни кръга, да затя обръча и Зелето да се покаже. След което ще стане на пауч за кучета
9
5
 
17
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Отивам да се редя на опашка за йод щото тъкмо заредих двете туби и таратайката до горе, имам тоалетна хартия до 2056г. и храна за 1 седмица, ако има някоя закъсала украинка ще я приютя кво да я правя и аз съм човек.
8
7
 
29
 
! Отговори
Ма мола ви сЪ преди 2 години
"Учител по танци, който живее в Запорожие, разказва пред BBC, че видял как руските военни стрелят и хвърлят бомби по централата цяла нощ." / Как е разбрал "учителя по танци", че са руснаци - сигурно са говорели на руски? Или мейби им е танцувал цяла нощ? От къде ги намирате тези "меки персонажи"?
7
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Цяла нощ руснаците хвърляха бомби по Запр.централа" - казва един запорожец..... Е, как пък един път не я уцелиха, след като ЦЯЛА нощ са хвърляли бомби по нея?!