Подкрепя ли Китай Русия и къде свършва приятелството между двете страни?

Китай все още не е заел еднозначна позиция за войната в Украйна
Обновена: 5 мар 2022 11:50 | 5 мар 2022 11:27, Александър Попов
167
Подкрепя ли Китай Русия и къде свършва приятелството между двете страни?
Снимка: GettyImages

От началото на войната в Украйна измина повече от една седмица, но Китай все още не е заел еднозначна позиция. Може ли Русия да разчита на подкрепата на Пекин? И къде свършва руско-китайското приятелство?

Началото на февруари 2022: по време на Олимпиадата в Пекин Владимир Путин и китайският държавен и партиен ръководител Си Дзинпин обявиха, че партньорството между двете страни е "безгранично". Руският президент подчерта, че желае да разшири още повече търговията и обмена с Китай, пише "Дойче Веле".

Малко по-късно Русия нападна Украйна. А моментът не е избран никак случайно, смята политологът Себастиан Хайлман от университета в Трир.  "Аз съм абсолютно сигурен, че китайското ръководство е било информирано от Путин за тази военна операция", казва Хайлман. По неговите думи просто е изключено Русия да е предприела този ход без да е информирала Пекин, тъй като се нуждае от неговата подкрепа. "Те са много близки." А общият им враг е Западът. Политологът обаче казва и това: че Китай не би искал да бъде въвлечен в конфликт, който да се превърне в голяма война или да парализира най-важния пазар в Европа. Междувременно се появиха информации, че Китай действително е знаел за руската инвазия в Украйна и дори е помолил Путин в началото на февруари тя да бъде отложена за след края на Олимпиадата. Това става ясно от доклади на западни тайни служби, съобщиха високопоставени членове на американското правителство.

Противоречивите позиции на Китай

Засега Китай проявява сдържаност, не застава открито на страната на Русия. Суверенитетът на другите държави трябва да се съблюдава - включително този на Украйна, казва Пекин. От друга страна Китай проявява разбиране към руските опасения за сигурност и признава руския наратив, че Русия и Украйна имали "сложна история".

По този начин Китай изпада в противоречия, казва Адам Ни, независим анализатор и експерт по проблемите на Китай. "Китай се стреми да балансира между цели, които си противоречат: стратегическите отношения с Русия, отношенията със САЩ и с европейските държави и китайските външнополитически принципи. За Пекин ще става все по-трудно да запази баланса", казва Ни.

Близките отношения между Русия и Китай

В икономически и в геополитически план Русия и Китай са много тясно свързани. Двете страни се допълват: Русия доставя суровини, енергия и хранителни продукти, Китай от своя страна доставя електроника и машини, както и много други продукти на китайската индустрия.

Политологът Хайлман е сигурен, че Китай ще продължи да разширява специалните си отношения с Русия, макар в момента да се опитва да омаловажи тяхната значимост. "Те ще се опитат тихомълком да укрепят тези отношения, запазвайки обаче предимствата си", казва Хайлман. "Русия ще продължи да получава определени доставки. Пекин ще поиска да задълбочи отношенията в сферата на енергията и горивата, включително при по-добри цени."

Китай бе обявил, че смята да внася повече жито от Русия. Русия пък обеща на Китай повече газ. Съществува и финансова система, по която двете страни работят отдавна, за да могат да търгуват встрани от долара, независимо от демократично управляваните държави - нещо като алтернатива на SWIFT. Дотам обаче още не се е стигнало.

"Но ще могат ли наистина да компенсират това, което произтича от западните санкции? Това не се знае", казва Хайлман. "Освен това трябва да се види каква ще е реакцията на САЩ, ако Китай заобиколи санкциите. Това е нещо, което се подценява според мен, тъй като екстериториалното отражение на американските санкции е много мощно средство. И може и Китай да се окаже засегнат."

Китай критикува санкциите

Междувременно Китай подложи на критика санкциите на Запада спрямо Русия. Те не са решение на конфликта, а само изострят съществуващите проблеми, смята китайското ръководство. "Китай и Русия не са съюзници, а стратегически партньори. Отношенията между двете страни не са обвързани със съществуващите съюзи и не противоречат на останалите участници", казва Ванг Венбин, един от говорителите на китайското външно министерство. "Китайската позиция по отношение на кризата в Украйна е последователна, т.е. Китай се придържа към принципите на своята собствена оценка за това кое е правилно и кое не."

Международната общност оказва натиск, иска Китай да се позиционира еднозначно. Експертът по въпросите на Китай Адам Ни смята, че Западът има твърде големи очаквания спрямо Пекин. "Китай не участва пряко в конфликта и има само ограничено влияние върху действията на Русия, на Украйна и на останалите важни действащи лица." Способността или влиянието на Пекин да въздейства се надценяват. А и страната би предпочела да се държи на дистанция, казва още Ни.

Зависимостта от търговията със Запада

Приятелството с Путин може да приключи там, където започват икономическите интереси. Търговският обмен на Китай със САЩ и с Европа е по-голям от този с Русия. Китайската народна република е зависима от износа, както и от високотехнологичните продукти от Съединените щати.

Изолираните търговски отношения с Русия не биха били достатъчни, казва Хайлман. Китай е твърде плътно свързан със световната икономика и би искал да запази тези свои търговски отношения. "Това означава, че Китай няма да жертва достъпа си до световните пазари заради Русия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистически Китай не обича Америка, но обича бизнеса и парите й. А на Русия обича териториите. От нея няма нито кой знае какъв бизнес, нито кой знае какви пари да изкара.
75
0
 
1
 
! Отговори
Само да ти кажа преди 2 години
През 1938-39 и през 1914-15 - решиха да очистят погрешните австроунгарци, трети път ще очистят правилния!
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подкрепя ги със сигурност щото те ще са целта
73
2
 
9
 
! Отговори
Мао Дун преди 2 години
Китай ли ами навсякъде се води КНР т.е. Китайска Народна Република или както го наричат навсякъде КОМУНИСТИЧЕСКИ Китай е по нататък какво още ,че много обичат Америка и нейните производни! Направо си умират за тях! Вече се пише ,че имат най големия флот в света , луната също не е непозната за тях ,а стигнаха и до Марс и всичко вече е китайско от северния до южния полюс. А само като си помислиш, че до преди известно време хладилника се считаше за лукс в едно семейство.
72
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди години един китайски държавник, на среща с руски студенти, беше казал следното: "Сибир е чудесен, но там трябва да въведем ред". Ако някой руснак си мисли, че Китай ей-така ще им налива пари и ще ги дундурка, жестоко се лъже. Та те още не са забравили как царистка Русия им е заграбвала територии.
71
9
 
13
 
! Отговори
Демокрация, бате преди 2 години
ЕС наврежда с тази глупава едностранна злостна пропаганда. През време на соца не е имало такова заглушаване и спиране на западноевропейски или американски радиостанции.
70
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приятелството между Русия и Китай, ще свърши там, където започва китайският интерес- руските обширни земи и китайските банки на запад. Китай отдавна гледа към Сибир, някои китайски банки се съобразиха със санкциите срещу Русия.
69
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай има многомилиарден пазар в САЩ и многомилиарден пазар в ЕС. Да жертва тези пазари заради малкият си пазар в Русия - надали. По-скоро ще точи руски суровини, с което ще държи Русия в пълно подчинение.
68
5
 
11
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 2 години
АБЕ ТОВА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ МНОГО ВЗЕ ДА ПРЕДСКАЗВА , ГАДАЕ , КОМЕНТИРА .....ФАЩАГИТЕ ДА НЕ СА НАЗНАЧИЛИ ТАМ ЕКСТРАСЕНСИ , ВЕЩИЦИ , МАГЬОСНИЦИ ....???? А ДА КАЖАТ БАЙДЪН ЗАЩО БЪРКА УКРАЙНА СЪС ИРАН ????
67
9
 
9
 
! Отговори
други Предположения? преди 2 години
Зелески май ще го самоубият западните "приятели" - твърде ценен свидетел за плановете на запада по отваряне на тая русофобия!
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
73, дорогой, не се мъчи с тоя гугъл транслейт
65
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В статията вярно е отбелязано за стратегическото партньорство между Русия и Китай.Това изключва тактически игри на фона на операцията в Украйна.И всякъкви филми за завладяване на Сибир, са дъвка за неумна публика.Китай самостоятелно противостоеше на САЩ, държейки огромно количество американски дълг, за защита на Юана.Русия последните години се освободи от дългови книжа, усещайки накъде отиват нещата. Русия има опит във взаимоотношения с Азиати още от царско време.Няма да изкочи от там изненада
64
6
 
17
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
Стигнах до "пише "Дойче Веле". По-надолу не е хигиенично да се чете.
63
11
 
5
 
! Отговори
Тотален Фашизъм преди 2 години
В България се Екзекутират хора от Фашистки милиции близки до Борисов и Гешев!
62
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай иска да спечели от войната. Купува петрол на 92 долара от Русия щото знае че цената ще се вдигне над 120 долара. Освен това Китай знае че Украйна попадне ли в ръцете на евроатлантиците няма да може да инвестира там . Те знаят че в ЕС няма свободен пазар и непрекосновеност на собствеността .
61
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай ще подкрепя Русия. Много даже. Докато си вземе цял Сибир.
60
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Китай получихме короновирус, от Русия война!
59
10
 
16
 
! Отговори
РР преди 2 години
Китай си има собствени планове. Интересите й са в икономиката, а не военни. Няма да рискува действията на Русия да й навредят. Тя произвежда,а запада купува. Всичко е пари, а 70г. кремълски ботуксен бас-тун едва ли й влизат в плановете за бъдещето.
58
13
 
9
 
! Отговори
Мими921 преди 2 години
Долу НАТО и ЕС !!!!
57
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До eraТия пазари с какво ще плащат? С камилски ***? Малко акъл е нужен все-пак. Само с путлерофашизъм - е Хитлер до къде го докара.