Каква ще бъде речта на кралица Елизабет II в случай на Трета световна война?

Тя е написана още по време на Студената война
15 мар 2022 21:05, Нели Христова
147
Каква ще бъде речта на кралица Елизабет II в случай на Трета световна война?
Снимка: БГНЕС

Откакто Владимир Путин нареди на руските войски да нахлуят в Украйна, целият свят е в състояние на бойна готовност с перспективата конфликтът да се разраства.

В неделя Путин приведе в готовност руските ядрени възпиращи средства след намеса от запад, ход, за който необяснимо обвини Лиз Трус. А в сряда руският външен министър Серги Лавров заяви, че е избухнала Трета световна война, тя би била "ядрена и разрушителна".

Ако конфликтът засегне територия на Обединеното кралство, кралица Елизабет II, която има много планирани речи за големи събития, има една, която ще прочете, в случай че британските граждани се сблъскат с ядрена война или Трета световна война.

Речта на кралицата

Речта е написана първоначално през 1983 г., по време на разгара на Студената война, и е оповестена публично през 2013 г. под 30-годишното управление от Националния архив.

Някои аспекти на речта вече са остарели, като например участието на принц Андрю за Кралския флот, но това остава прозорлив и отрезвяващ текст.

Написана така, сякаш кралицата излъчва съобщението на обяд в петък, 4 март 1983 г., тя започва с размишления за радостите на Коледа, преди лично да сподели тъгата, която е изпитала, когато беше обявена Втората световна война.

BBC цитира речта, която гласи:

"Никога не съм забравила скръбта и гордостта, които изпитвах, докато сестра ми и аз се скупчвахме в детската стая, слушайки вдъхновяващите думи на баща ми Джордж VI в онзи съдбовен ден през 1939 г. в ​​началото на Втората световна война.

Нито за миг не съм си представял, че този тържествен и ужасен дълг един ден ще ми се падне.

Но каквито и ужаси да ни чакат всички, качествата, които са помогнали да запазим свободата си непокътната два пъти през този тъжен век, отново ще бъдат нашата сила."

Тя добавя, че терорът сега идва от технологии, а не от войници или летци.

"Всички знаем, че опасностите, пред които сме изправени днес, са много по-големи, отколкото когато и да било в нашата дълга история. Врагът не е войникът с пушката, нито дори летецът, който броди в небето над нашите градове и населени места, а смъртоносната сила на злоупотребяваната технология."

Нейно кралско височество продължава да подчертава значението на семейството в такива тревожни времена, преди да заключи:

"Следователно моето послание към вас е просто. Помогнете на тези, които не могат да си помогнат, дайте утеха на самотните и бездомните и оставете семейството ви да стане център на надеждата и живота на тези, които се нуждаят от него.

Докато се стремим заедно да се преборим с новото зло, нека се молим за нашата страна и хората с добра воля, където и да са те.

Бог да ви благослови."

Речта беше измислена като част от упражнението по военни игри, което предвиждаше как Обединеното кралство ще отговори на потенциална ядрена атака от Съветския съюз.

Със сигурност се надяваме, че никога няма да ни се наложи да чуем версия на тази реч, но ако искате да я прочетете, можете да я намерите по-долу:

Когато говорих с вас преди по-малко от три месеца, всички се наслаждавахме на топлината и общуването на една семейна Коледа. Мислите ни бяха съсредоточени върху силните връзки, които свързват всяко поколение с тези, които са били преди и тези, които ще последват. Ужасите на войната не можеха да изглеждат по-далечни, тъй като аз и моето семейство споделихме нашата коледна радост с нарастващото семейство на Британската общност.

Сега тази лудост на войната отново се разпространява по света и нашата смела страна трябва отново да се подготви, за да оцелее срещу големи шансове.

Никога не съм забравила скръбта и гордостта, които изпитвах, докато сестра ми и аз се скупчвахме около безжичния комплект в детската стая, слушайки вдъхновяващите думи на баща ми в онзи съдбовен ден през 1939 г. Нито за миг не съм си представял, че това тържествено и ужасно задължение ще един ден ми падне.

Всички знаем, че опасностите, пред които сме изправени днес, са много по-големи, отколкото когато и да било в нашата дълга история. Врагът не е войникът с пушката, нито дори летецът, който броди в небето над нашите градове и населени места, а смъртоносната сила на злоупотребяваната технология.

Но каквито и ужаси да ни чакат, всички качества, които са помогнали да запазим свободата си непокътната два пъти през този тъжен век, отново ще бъдат нашата сила. Съпругът ми и аз споделяме със земята нагоре и надолу страха, който изпитваме за синове и семейства, дъщери, съпрузи и братя, които са напуснали нашата страна, за да служат на страната си.

Моят любим син Андрю в този момент е в действие със своето подразделение и ние се молим непрекъснато за неговата безопасност и за безопасността на всички военнослужещи и жени у дома и в чужбина.

Именно тази тясна връзка на семейния живот трябва да бъде най-голямата ни защита срещу неизвестното. Ако семействата останат единни и решителни, давайки подслон на тези, които живеят сами и незащитени, волята на страната ни за оцеляване не може да бъде сломена.

Следователно моето послание към вас е просто. Помогнете на тези, които не могат да си помогнат, дайте утеха на самотните и бездомните и оставете семейството ви да стане център на надеждата и живота на тези, които се нуждаят от него.

Докато се стремим заедно да се преборим с новото зло, нека се молим за нашата страна и хората с добра воля, където и да са те.

Бог да ви благослови.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
1
 
! Отговори
Речта преди 2 години
Европа е застаряващ к-т пълнен с чумави старчески утпадъkлар живеещ на чужд гръб тя е свършена идва война,която ще 0мете утпадъkлара до крак.Copcoидното лоби ще осъзнае Божествения закон 'внимавай какво си пожелаваш' Искаше война и унищожение на Русия сега БГ ще се препълни с чистокръвни жид0ве-Володя Уляновско Левин YpoДи,които ще подменят пропорцията на всичко в България трайно.Умните бизнесмени вече продават хотели имоти всичко виждайки къде отиват нещата. Това е края за Европа.Рептилаида Е2
112
2
 
2
 
! Отговори
Бг преди 2 години
Жива и здрава да е кралицата на Великобритания още дълги години.В трудните години на пандемията,помогна на нас избягалите Българи от България в Великобритания. От грабежкият набез на БСП.ДПС И ГЕРБ.
111
0
 
2
 
! Отговори
D преди 2 години
Като ползвате гугъл ми поне малко прочетете какво се е превело и го редактирайте. така всеки може да е журналист.
110
0
 
6
 
! Отговори
... преди 2 години
абе стигне ли се до 3-та световна то каквото и да се каже ще е все зян! Малко хора в тези дни знаят какво е да е война! Апък когато завалят ядрените ракети то работата вече ще е отишла на кино! ДАНО да не се стига до това!!!!!
109
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
На кой му пука.
108
2
 
1
 
! Отговори
речи преди 2 години
Речта на Путин е написана отсъратника му Хитлер.
107
0
 
8
 
! Отговори
Кой се И.З.С. Р. А. преди 2 години
с тази т*потия! Що за м***лоумие сте издр*скали, дЖурнаГлисти?
106
2
 
1
 
! Отговори
Добро утро България! преди 2 години
Вие сте в сутрешния блок на Радио "Свободна и независима България" - от колониалният опресор, насилник, убиец, мародер, крадец, съсипник и както винаги започваме с музика. Водещият Vol'Jin отново е на микрофона минус едно черно копие и иска да ви поздрави с фразата "Целият юридически хеви метъл симфоничен оркестър са в България" - For the hordeeeee! https://youtube/watch?v=VmrJmbpm0G4
105
0
 
6
 
! Отговори
Елизбет жълтозъбка преди 2 години
Аз вашата кралица ви пиша от отвъдното, ако няма кой да ме чете значи Россия пак ви е ощляпала....... Хе ..... Хе....... Хе :))))
104
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В завещанието на Приц Чарлз пише: "Ако след много години се случи най-лошото с мен, завещавам всичко на майка си"
103
0
 
12
 
! Отговори
саки преди 2 години
ТАКАВА РЕЧ НА КРАЛИЦАТА ПРИ ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА НЯМА ДА ИМА И ДА СЕ ЧУЕ,ЗАЩОТО И КРАЛИЦАТА И НАС НЯМА ДА НИ ИМА.
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля се на Господ, да спре лудите мисли на хора, които мислят само за лоши неща и войни, надявам се и вярвам, че има начин да се намери път към по-добър живот за хората на тази планета, макар, че с тази чипизация и номеризация,тотален комнтрол, не знам дали хората в бъдеще ще живеят свободно и достойно, но и това зависи от самите хора, дали имат желание да създават,творят един красив свят в който хората да са щастливи или се занимават с интриги и лоши мисли за войни!
101
1
 
7
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
абе кой се интересува от тоя рептил бе... да ляга да мре вече, че не мога да и гледам англо-наглата физиономия...
100
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте какво, всички знаят, че ще се случи това, което пожелаят определен кръг от хора, надявам се и вярвам, че този кръг от хора, няма да допуснат геноцид над славяните и славянските държави и всичко ще приключи с добро за всички, дай Боже!
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че Англия е една окупирана държава, може би няма чужди бази в тяхната държава, но те също са една отдавна окупирана държава, дори кралското им семейство убиват един по един, но те са безсилни пред световния хегемон и да спрат това, кралицата на Англия също каза, че прави това, което и кажат и заповядат, видеото е в Тубата, може да го намерите!
98
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пожелавам , всичко лошо, което пожелават на славяните и славянските държави(включително и Русия), да се стовари върху тези, които насаждат омраза и славянофобия!
97
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ББ,к.118 Много честа употреба на многоточие - очевидно словесният запас не е голям, съдейки по написаното и умственото ниво не е високо.Очевидно вземаш пример от К.и К., но те все пак са завършили Харвард, макар че по покана на г-жа Мустафа много бързо спечелиха парл.избори и оттогава досега оплетоха конците.Премиер Петков няма управленски опит и иска да компенсира това с вярност към ЕС и НАТО.Дано не ни докара война на наша територия.Смятах,че само г-жа Урсула е военнолюбива,излъгал съм се
96
5
 
13
 
! Отговори
Народеее!!!! преди 2 години
Не спряхте да плашите хората?Откакто Путин разчиства нацистите в Украйна война та война!
95
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не смятате ли, че 78-годишният Байдън е решил да се разправи веднаж завинаги с Русия и накара Украйна непрекъснато да провокира руснаците, едновременно провеждайки военни учения на НАТО под носа на Москва? Изнесена война: ще воюват НАТО и Русия, потърпевши ще бъдат руснаците и държавите на ЕС, а САЩ ще бъдат далече от войната! Само че в тази война има хиперзвукови ракети с ядрени заряди, които за кратко време могат да достигнат САЩ; има и Китай, който засега мълчи, но ще се включи последен.
94
4
 
1
 
! Отговори
Димби Провадия преди 2 години
Гришо победи най-невероятния Александер Бублик , и е вече на четвърт финал . Моля ви , оставете Окрайна , въпреки че знаете кой ще спечели и защо и от къде и как ..... Кажете , коментирайте Гришо , на който знаете и Ph на урината му . Защо е победил : Бублик не си е направил клизма преди мача или е в ремисия а нашия е правил страхотен кЕкс с някоя световно известна красавица ( на която само можете да си ударите една ракетка ) - хайде творете за момчето , което има кеш 20.000.000 долари .