Русия атакува близо до Полша - има ли опасност?

Целта е да бъде изпратено съобщение на Запада
15 мар 2022 12:16, Нели Христова
201
Русия атакува близо до Полша - има ли опасност?
Снимка: БГНЕС

Смъртоносният многократен ракетен удар на Русия по военната база на Украйна в Яворов, на по-малко от 24 км от границата с Полша, беше ясно предназначен да изпрати съобщение.

Не само, че руските сили могат да ударят западните граници на Украйна, убивайки най-малко 35 души близо до мястото, където западните оръжия ще преминават в страната, но Кремъл не се интересува дали американски или други доброволци се обучават там.

Ден по-рано заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза, че нейните военни ще третират оръжейните доставки за Украйна от страни от НАТО като "законни цели".

Съоръжението, добре известно като място, където силите на НАТО обучаваха украинци години преди началото на войната, е близо до най-прекия маршрут между летище Жешов, където се доставят западни оръжия, и град Лвов.

Твърди се, че това е място, където чуждестранни доброволци са се събирали, за да започнат обучение с въоръжените сили на Украйна. Но дори и базата да не се използва за нито една от двете цели, тя е място, гледано дълго време с подозрение от Русия.

И все пак има важни ограничения за руската атака. Въпреки че близостта на смъртоносни ракетни удари до границите на НАТО може да изглежда обезпокоителна, САЩ и други съюзници предприеха стъпки за укрепване и защита на противовъздушната отбрана на Полша.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви в края на миналата седмица, че две американски ракетни батареи Patriot са били преместени в Полша, разположени в Жешов. Британските военни източници твърдят, че спътник, системата Sky Sabre със среден обсег, която вече е в страната след неотдавнашни учения, може да бъде позиционирана до тях скоро.

Въпреки реториката на Рибаков, пряка руска атака срещу страна от НАТО, чиято отбрана наскоро бе засилена, би била малко вероятна, особено като се има предвид как силите на Москва се борят, губейки хора и материали при атаката си срещу Украйна.

Въпреки това, присъствието на батареите на Patriot е предназначено да успокои, че ще бъде възможно да се преборени всякакви ракети, навлизащи в полското въздушно пространство, тъй като руската офанзива срещу Украйна се приближава към западната част на страната.

Румъния, друга страна от НАТО, граничеща с Украйна, вече има своя собствена система Patriot, докато Германия и Холандия заявиха преди няколко дни, че ще преместят своя собствена в друга гранична страна, Словакия.

Що се отнася до доставката на западни оръжия за Украйна, експертите смятат, че е малко вероятно тя да бъде ограничена от една атака, дори толкова смъртоносна като тази от неделя сутринта. Полско-украинската граница е дълга повече от 300 мили и се предприемат стъпки за прикриване на жизненоважните доставки, докато преминават в страната и извън нея.

Не е реалистично възможно да се прекъсне или забрани движението на оръжие с периодични въздушни удари, тъй като територията е твърде обширна. Това е практично само там, където силите на Москва доминират в дадена област. Засега руските сухопътни войски, фокусирани върху Киев и източните градове, са далеч от Лвов и западната граница.

Ник Рейнолдс, специалист по сухопътни войни в мозъчния тръст Rusi, казва: "Владимир Путин ще се бори да забрани доставките в Западна Украйна, но има много по-голям шанс в крайна сметка да обгради и по този начин да отреже Киев, както и потенциално да отреже пропускателните пунктове по поречието на река Днепър. Но това ще отнеме време."

Доминацията на Русия в небето, особено през нощта, ще означава, че тя вероятно ще предприеме повече ракетни атаки и отново ще покаже, че може да нанесе удари на запад. Но те сами по себе си не променят драстично баланса на войната, която вече е достатъчно смъртоносна.

Анализ на Дан Сабаг за The Guardian.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прибывшие в Украину наемники отказались воевать после удара по Центру НАТО во Львове
151
0
 
1
 
! Отговори
До Всички Русофили преди 2 години
Руснаците са врагове на България, те още не са ни простили за Първата Световна, където като победена страна са били принудени от НАС и Германия да освободят Полша, Украйна, Латвия, Литва и Естония. Украйна също е враг на България, затова се благодарете че два врага на страната ни се избиват взаимно.
150
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Полша трябва директно бой бпо главата не само през пръстите, те разбират само от много як бой.
149
4
 
5
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
И хайде да спрете да разправяте, че са ни освободили през 1878 и 1945. Просто винаги са гледали стратегически към Балканите. Бъдете реалисти...
148
3
 
3
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Какво са създали руснаците в тази цивилизация - оръжие за масови убийства, нищо друго. Езък им за богатата страна. Преди 1917 има нещо, ама авторитарният 105 годишен режим ги е свършил...
147
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 166 Hunter RoadНадрусал ли си се или си такъв по рождение ?
146
4
 
4
 
! Отговори
СЛЕДВАЩИТЕ преди 2 години
Са: Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния, България. Фронт от Балтийско до Черно море. Обаче Россиа иска да ги напада една по една. И всеки път специална операция ала бала имало нацисити дрън дрън не се месете ще ви ударим с ядрени бомби. Това е Путин. Вече го видяхме.
145
6
 
4
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Следващите след Украйна са Полша и Румъния. Да се готвят за война с Русия.
144
4
 
6
 
! Отговори
До MONAD преди 2 години
Ембаси и доброволците. Сигурно до един са кънтър страйк командоси. И като чуят звука как пука АК-то на живо и пълнят гащурите. То не е като да се фръцкотят по гейпройдовете и зад компютрите да се зъбят.
143
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Полша може.
142
2
 
7
 
! Отговори
MONAD преди 2 години
Е, те казаха, че всякакви оръжия и муниции които влизат от Полша ще бъдат мишени. Тази база специално се пълни с оръжия от запада и доброволци, дето впрочем си тръгват след ден два война.
141
2
 
12
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Всички добре запознати със противоракетната система Patriot знаят,че да прибори руските Искандер е толкова вероятно колкото Украйна да победи в този конфликт! Не пишети пропагандни смешки или ако преписвате американски новини си направете труда да проверите информацията!
140
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещастен си чиче. Марш в кварталната кръчма да похарчиш спестяванията за разредена ракия и да п.суваш как всичко е зле и как знаеш начина да се "оправят" нещата
139
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по леко със страстите , в това пропагандно нещо ими и плюс натофили на заплата
138
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АТАКУВА чуждестранния легион , които са живи се отказаха да воюват
137
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилът е н.ещастник на средна възраст с най добрите си години зад гърбът му и понеже е научен да го нанка комунизма и Раша, сега на прага на преклонна възраст го е страх от живота и за това злобее и плаче, защото го няма комунизма да го хване за гушата като едно време и да решава вместо него. Така нареченият робски манталитет на страхливци
136
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофобът силно люби и мрази, съответно Запада и Русия. Той така мрази Путин, че с омраза го убива и му прави заклинания и магии при най-добрите ходжи. Русофобът с клетви и проклятия вреди на Путин постоянно.
135
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Путин прати войски в НАТО, те ще поискат политическо убежище и ще застрелят командирите си. Путин не може да нападне НАТО. ФСБ е арестувано и никой не смее да каже на Питлер за загубите. Путин не чете пропаганда в интернет, той вярва само на руската телевизия. Тя вярва на Путин.
134
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофобите са много чувствителни и мразят и обичат. Мразят този, обичат онзи. Те са турски сериал и турски артисти.
133
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямат обучение защото няма пари и корупцията в Русия е о тавана и са сплашени. Поляците чакат с нетърпение да ги жънат, никога не са ги харесвали, за разлика от нашите продажни руски п.одлоги