Русия атакува близо до Полша - има ли опасност?

Целта е да бъде изпратено съобщение на Запада
15 мар 2022 12:16, Нели Христова
201
Русия атакува близо до Полша - има ли опасност?
Снимка: БГНЕС

Смъртоносният многократен ракетен удар на Русия по военната база на Украйна в Яворов, на по-малко от 24 км от границата с Полша, беше ясно предназначен да изпрати съобщение.

Не само, че руските сили могат да ударят западните граници на Украйна, убивайки най-малко 35 души близо до мястото, където западните оръжия ще преминават в страната, но Кремъл не се интересува дали американски или други доброволци се обучават там.

Ден по-рано заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза, че нейните военни ще третират оръжейните доставки за Украйна от страни от НАТО като "законни цели".

Съоръжението, добре известно като място, където силите на НАТО обучаваха украинци години преди началото на войната, е близо до най-прекия маршрут между летище Жешов, където се доставят западни оръжия, и град Лвов.

Твърди се, че това е място, където чуждестранни доброволци са се събирали, за да започнат обучение с въоръжените сили на Украйна. Но дори и базата да не се използва за нито една от двете цели, тя е място, гледано дълго време с подозрение от Русия.

И все пак има важни ограничения за руската атака. Въпреки че близостта на смъртоносни ракетни удари до границите на НАТО може да изглежда обезпокоителна, САЩ и други съюзници предприеха стъпки за укрепване и защита на противовъздушната отбрана на Полша.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви в края на миналата седмица, че две американски ракетни батареи Patriot са били преместени в Полша, разположени в Жешов. Британските военни източници твърдят, че спътник, системата Sky Sabre със среден обсег, която вече е в страната след неотдавнашни учения, може да бъде позиционирана до тях скоро.

Въпреки реториката на Рибаков, пряка руска атака срещу страна от НАТО, чиято отбрана наскоро бе засилена, би била малко вероятна, особено като се има предвид как силите на Москва се борят, губейки хора и материали при атаката си срещу Украйна.

Въпреки това, присъствието на батареите на Patriot е предназначено да успокои, че ще бъде възможно да се преборени всякакви ракети, навлизащи в полското въздушно пространство, тъй като руската офанзива срещу Украйна се приближава към западната част на страната.

Румъния, друга страна от НАТО, граничеща с Украйна, вече има своя собствена система Patriot, докато Германия и Холандия заявиха преди няколко дни, че ще преместят своя собствена в друга гранична страна, Словакия.

Що се отнася до доставката на западни оръжия за Украйна, експертите смятат, че е малко вероятно тя да бъде ограничена от една атака, дори толкова смъртоносна като тази от неделя сутринта. Полско-украинската граница е дълга повече от 300 мили и се предприемат стъпки за прикриване на жизненоважните доставки, докато преминават в страната и извън нея.

Не е реалистично възможно да се прекъсне или забрани движението на оръжие с периодични въздушни удари, тъй като територията е твърде обширна. Това е практично само там, където силите на Москва доминират в дадена област. Засега руските сухопътни войски, фокусирани върху Киев и източните градове, са далеч от Лвов и западната граница.

Ник Рейнолдс, специалист по сухопътни войни в мозъчния тръст Rusi, казва: "Владимир Путин ще се бори да забрани доставките в Западна Украйна, но има много по-голям шанс в крайна сметка да обгради и по този начин да отреже Киев, както и потенциално да отреже пропускателните пунктове по поречието на река Днепър. Но това ще отнеме време."

Доминацията на Русия в небето, особено през нощта, ще означава, че тя вероятно ще предприеме повече ракетни атаки и отново ще покаже, че може да нанесе удари на запад. Но те сами по себе си не променят драстично баланса на войната, която вече е достатъчно смъртоносна.

Анализ на Дан Сабаг за The Guardian.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путинистите ще стрелят по нас при първа възможност.Необходима е бърза реакция,както никога до сега.Утре.ще.е късно
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички Путинисти,без значение дали е лидер на БСП,Дали е президент или е лидер на ГЕРБ.
110
9
 
13
 
! Отговори
Каквито и щурмове, преди 2 години
пробиви и пр. да извършва Русия загуби тази война. Оттук насетне може да изтреби още повече хора, да срине държавата на пепел, но да спечели не може. В човешката история, когато се бият две страни, в широк смисъл, печели тази, която има кауза. Украинците имат, руснаците НЕ! Примери колкото иска човек - Виетнам, Афганистан и т.н., ако шете и самата Русия - 1812г.; за ВСВ (наричана от руснаците ВОВ) нещата са по-нюансирани.
109
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички Путинисти незабавно да бъдат арестувани в България.При евентуален конфликт ,те ще стрелят по нашите деца и ще маркират къде да се бомбардира.
108
5
 
10
 
! Отговори
dzver преди 2 години
До АнонименА ти що си мислиш, че някой ще търпи ако водкаджийте объркат целта ? Мислиш ли, че ако се включи Нато във войната ще остане нещо от Русия, щото по - скоро не, а след ядрената война оцелилите ще знаят кой доеведе апокалипсиса и май няма да има живот за никой руснак и подкрепящите ги. Та замисли се *** ***
107
11
 
8
 
! Отговори
Боби преди 2 години
Украйна пада до 7 часа. Знам, че 3 седмици го повтарям, но наистина този път е така. Силите на РФ са напреднали със 118 метра от границата. Украинците са смачкани. Вервайте ми.
106
7
 
11
 
! Отговори
Сс преди 2 години
Всичко ще снърши с ядреня гъба над Вашингтон
105
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Операцията в Украйна ще продължи докато постигне целите си. А след това Русия започва операция за трансформация на икономиката си към ипмортозамещение. Русия трябва да се освободи от зависимостта си от западни стоки. На ЕС е отделена важната роля на финансов придатък където европейските граждани и индустрия плащайки сметките за отопление и енергия ще финансират процеса. Това ще бъде дълъг процес, но ЕС ще се справи.
104
10
 
10
 
! Отговори
промити мозъци преди 2 години
Само промитите от социализъма мозъци без гънки ,одобряват руският агресор начело с нациста Путин!
103
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия атакува западни наемници на територията на Украйна, кое не е неясното. Гледах преди малко разреван французин, че адски много негови приятели и американци са загинали в тези удари и разхленчен каза, че напуска Украйна. Западняците си мислят, че ще е като едно време в Донбас, когато организираха сафарита за да убиват хора, но се оказа нещо сериозно!
102
7
 
16
 
! Отговори
с.т. преди 2 години
путин провокира света с тези удари! Възпитанието не ми позволява да напиша всички думи, с които го обрисувам в реалния си живот и чувствата, които изпитвам, но те не са положителни.
101
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинкисте войски са отблъснали руските при Николаев сега се прегрупират и ще има контра за Херсон
100
7
 
22
 
! Отговори
Деди преди 2 години
Коментарите в подкрепа на руската агресия са безумно много. Очевидно е, че сме малък народ, но за сметка на това много ппростт. Пък аз допреди 3-4 седмици мислех, че македонците вече не са българи, че вече са различна нация. НИЩО ПОДОБНО! Чисти българи са си вардарци. В света едва ли има друга нация, освен българската, която да се зомбира толкова лесно, толкова елементарно и с диво упорство да повтаря глупостите, които са й набили в главите нейните доброненавистници. Едни и същи л...а сме с МК.
99
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо ново, в Сирия избомбиха Вагнеровци наемници.А Лвов западни наемници хапнаха руска ракета.А Полша си е в опасност откакто позволи американски ракетни установки на нейна територия. Същите стават и за ракети томахоук, и що си мислите че руснаците ще търпят.Лошото е че Бг пак е от страната на булката.
98
10
 
7
 
! Отговори
Бежанец от България преди 2 години
Няма сензация в тази новина,тази военна операция е добре премислена и организирана,има ясна цел и Путин неведнъж го е казал,това че е близо до някой или нещо не означава че има опасност.Русофобите само това чакат за да им се развихри въображението
97
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 115 Знаят не са толкова глупави... ама Путин, ако спре чао с него.Ще се опита да ексалира за да се задържи на васт. За съжаление на всички нас.
96
5
 
6
 
! Отговори
Козяк преди 2 години
До аз-ът Скоро ще шибнат в панделата путлеро-фашистите. Особено булгурските предатели - за назидание на останалите путлерофили по света :) Обвинят ли ги официално в престъпление срещу човечеството - гориш.
95
1
 
4
 
! Отговори
АЗ СКОРПИОНА преди 2 години
До АнонименСтига бе, писна ми вече. Няма смисъл от това - никой не вярва в глупостите ви
94
0
 
1
 
! Отговори
Льошооо преди 2 години
Можеше тия оръжия да се предадат на новите демократични републики... да не отиват на халос!!!
93
11
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Лицемерието на западния свят ще го унищожи. Руснаците са агресори, няма спор, но тук говоря за Запада. Басиу и едностранчивото отразяване. Когато НАТО избомби Сърбия с обеднен уран умрели нямаше ли? Тогава не падаха ли американски ракети по покривите на бабите в българските села ? Ей либерастите , скоро че ви тричаме.