Скандинавските държави се питат: Ние ли сме следващите в списъка на Путин?

Финландия и Швеция вече искат да се присъединят към НАТО
17 мар 2022 19:04, Нели Христова
207
Скандинавските държави се питат: Ние ли сме следващите в списъка на Путин?
Снимка: БГНЕС

Пълномащабната инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна направи повече за обединяването на Западна Европа от почти всяко събитие след края на Втората световна война.

Държавите, които бяха неутрални, предоставиха оръжие за украинците. Правителствата, които години наред пропускаха задълженията си за отбрана на НАТО, направиха зрелищни обратни завои. А страните, които имат дълбоки икономически връзки с Русия, отидоха по-далеч в прекъсването на връзката, отколкото някой бе предвиждал преди месец.

Почти безпрецедентното единство на Запада по отношение на санкциите, политическите и военните действия остави мнозина в Европа, въпреки ужасите на войната на Путин, оптимисти, че континентът ще излезе от тази ситуация по-добре подготвен за справяне със заплахите за сигурността.

Никъде това не е по-вярно, отколкото в трите скандинавски държави, които се намират на Скандинавския полуостров: Норвегия, Швеция и Финландия.

Съдбата на тези три държави беше поставена в остър фокус от кризата в Украйна поради уникалните им взаимоотношения помежду си, както и с останалата част от Европа и Русия.

И Норвегия, и Финландия споделят сухопътни граници с Русия, въпреки че Норвегия е значително по-малка - под 124 мили, в сравнение с границата на Финландия от 800 мили. Норвегия, най-западната от трите, е член на НАТО, но не е в Европейския съюз, докато Финландия и Швеция са в ЕС, но не и в НАТО.

И трите исторически са подкрепяли неконфронтационния подход към Русия след разпадането на Съветския съюз поради близостта си. Освен това и трите са членки на Шенгенското пространство на ЕС, което означава, че има пътуване без граници между тях.

Именно тези последни два факта изиграха значителна роля в основното преосмисляне на европейската сигурност през последните три седмици: Как можете да провеждате политика на неконфронтация, когато едновременно споделяте открита земна маса с Русия?

Един високопоставен европейски служител в отбраната казва пред CNN, че "ако Путин успее в Украйна, тогава вече си задаваме въпроса кой е следващият?" Той добавя, че поради отворените граници между трите страни, всеки компромис с финландската граница би бил "травматичен" за полуострова.

Активни разговори, които някога са били разглеждани от Швеция и Финландия като рисков акт на провокация срещу Русия, сега се водят и в двете страни относно присъединяването към НАТО. Заедно със съседката си Норвегия и двете държави решават да хвърлят неконфронтацията през прозореца.

"Внезапното нарушаване на дългогодишна позиция на Финландия и Швеция да не изнасят оръжие във военни зони и да изпратят доставки в Украйна беше най-големият шок за европейците по отношение на северния отговор – и подозирам, че и за Путин", казва Чарли Салоний -Пастернак, водещ изследовател в областта на глобалната сигурност във Финландския институт по международни отношения.

Той очаква, че можем да видим по-смели ходове от трите поради ангажиментите, поети в документа "Визия за скандинавско сътрудничество в отбраната" (NORDEFCO) 2025, който излага планове за по-тясно военно сътрудничество между пет скандинавски държави, които имат различни отношения с НАТО и ЕС.

"Ако изведнъж Норвегия, Швеция, Финландия, Дания и Исландия съхраняват оръжия и единици в други държави и координират действията си, тогава ние сме на територията на твърда сигурност, действаща през границите на ЕС и НАТО, което наистина ще затрудни живота на Русия", казва Салоний-Пастернак.

Тежестта и стабилността на скандинавския отговор повишиха перспективата за присъединяване на Финландия към НАТО.

Александър Стуб, бивш министър-председател на Финландия, смята, че присъединяването към НАТО е много по-вероятно, защото Путин разруши внимателния баланс, който Финландия поддържаше от години.

"Стратегически винаги сме искали да използваме присъединяваме към НАТО в задния си джоб като възпиращ фактор, за да спрем Русия от агресивно поведение. Ние поддържаме баланса на нашата армия, която да бъде съвместима с НАТО, като същевременно не сме членове на алианса", казва Стуб пред CNN.

Той обаче смята, че действията на Путин са направили този баланс невъзможен. "Финландия е движена от това, което аз наричам рационален страх. Можем да видим агресията на Русия и не искаме да останем сами, както бяхме през Втората световна война."

Въпреки че присъединяването към НАТО би било важно изявление, трябва да се отбележи, че няма голяма разлика в свят, в който има такова всеобщо отвращение към действията на Путин.

"В продължение на години Финландия и Швеция предприемаха действия, за да смекчат факта, че не са в НАТО, като засилиха връзките си със САЩ, Обединеното кралство и останалата трансатлантическа общност", казва Хокон Лунде Сакси, доцент в Норвежкия университет по отбрана. колеж.

Той допълва, че неща като NORDEFCO и скандинавските държави, които си сътрудничат по-тясно в областта на сигурността, правят региона по-малко уязвим по начин, който в някои отношения надхвърля членството в ЕС и НАТО.

"Най-силното послание от последните няколко седмици беше единството", казва Сакси.

"Първо Дания и Швеция изпратиха смъртоносна техника в Украйна, след това Финландия и Норвегия последваха примера. Спешността на ситуацията е да се гарантира, че този вид сътрудничество се ускорява, което прави защитата ни срещу всеки противник по-възможна", добавя той.

Сигурно е трудно за Путин и неговите съучастници да го проумеят, но варварската им война в Украйна стимулира части от Европа, които някога са се навели, за да не подтикнат Русия към започването на немислими действия. Когато ужасът свърши, той може да се събуди в една много различна Европа, която е почти неузнаваема от тази, която е успял да тормози с газ и риторика. А някои от най-гласните опоненти може да чакат точно на прага му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за какво сте му, има си достатъчно северни гл.упаци
159
3
 
3
 
! Отговори
балък преди 2 години
Няма какво да се питат. На Лилипутин му остават още 5-10г живот, сега е на 70. Иска да остави след себе си велика Руска империя от Атлантическия до Индийския и до Тихия океан това според собствените му изказвания. Ако не си в НАТО до няколко години Русия ще те нападне. Плана му минава в ускорена фаза щото времето му изтича. Русия през 2022 е Германия през 1939. Въпроса е света колко иска да ги остави да си развяват *** преди да ги спре.
158
3
 
7
 
! Отговори
Мислещ българин преди 2 години
Обичам Русия за това което са направили за българите и за много други неща НО това не означава че ще подкрепям от..чения диктатор който ги управлява и който им промива мозъците със зверска пропаганда. Путин нареди бомбардировки на болници и детски градини... В Украйна умират етнически българи. Между българи и украинци разлика почти няма. Да сте чували за Стара Велика България??? Путин убива невинни хора и обрича на мизерия не само руснаците а цяла Източна Европа.
157
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Непобедимата" съветска/руска армия винаги е печелила с численост, територия, суров климат и никога с тактика и превъзходство на оръжие
156
1
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 177 - има и още една аналогия. Финландия получава независимост 1917 година, призната от комунистическа Русия. След като Пакта Моло'тов Рибентроп вкарва Финландия в "руската сфера на влияние" през 1939 започва руско-финландската война, която е абсолютен позор за Русия. Сега е същото - Украйна бе призната за независима и тридесетина години по късно Путин я припозна в "реската сфера на влияние". Приликите - историята се повтаря.
155
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната на надениците между Финландия и СССР - руснаците губят 200 000 жертви и не успяват да окупират малката страна. И тогава както и сега са ги изпратили войничетата гладни и без топли дрехи да измират като пилета, точно както сега Путин ги праща в Украйна. Хиляди ще загинат ама на Путин не му пука, за него човешкия живот на собствените му войници пет пари не струва.
154
3
 
5
 
! Отговори
До 167 преди 2 години
До Еии...страхливциБраво, веднага да се възстанови наборната военна служба. Всички неотслужили мъже под 40 години в казармата. Няма да има вече никакви ***,никакви лентяи и мързеливци. Едно време как беше,имаше ред и дисциплина. Ставахме в 5,30, учения, занятия. Работа. Също така да се подгони лентяйството. Масови проверки кой не работи и да бъде изпращан на работа. Пак както едно време. Така България ще стане отново силна и няма да има нужда от НАТО и от парите на Европейския съюз. Така е
153
0
 
1
 
! Отговори
И за преди 2 години
какво сте му притрябвали?
152
6
 
5
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонимени да Народа на Украйна това иска..да не може путин да им казва как да живеят,кои са приятелите им,имат право да живеят Свободно...путин им налага с ракети как да живеят,путин опита да превземе Капитолия през тръмп и приятелите му от мафията и расистите фашисти,САЩ са устойчива Демокрация и ще надживее тираните-военнопрестъпници,справка Историята!!!
151
4
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименмали...изпаднах в транс...да се борим за мир...как?като започнем да рушим и убиваме руснаци ли?имали сте ресурси и ядрени тенекета които няма да излетят бъдете сигурни,санкциите са най...щадящата ...те са подадена ръка...децата на украйнците искат да ви избием...да се превърнем във...вас...можем...но не сме вас,ще платите по скъпа от убийствата...позора ,срама...презрението ще са по жестоки от икономическите,ок превземате Украйна и какво???партизански...това е нелепо,това е лудост
150
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искаме нато в Европа и не искаме сащ да казва кое е добро и кое е лошо. Сащ да си оправят тяхната страна а не да подготвят и да инспирират вийни и разделения в Европа. Санкциите са неморални и незаконни. Защо подкрепяте санкции след като имахте мир и евтини суровини и консумативи. Проявете здрав разум, ако искате мир се борете за мир а не за война.
149
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо от както се помня Запада пречи на руските спортисти. На последната олимпиада дори не можаха да се състезават под името, флага и химна на тяхната страна. Вие как бихте се почувствали на тяхно място. Но те въпреки това дори спечелиха някакви медали. Вашите спортисти защо също мълчаха за тази чисто политическа дискриминация. Защо правите санкции над руския народ също в Иран, Китай и други места по света. Правите санкции а искате мир. Ако искате мир в Европа не налагане санкции. Долу Фашизма.
148
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сащ не искаха СП2 и за сега имат пирова победа. Искаха война в Европа и по възможност в славянските страни. За сега постигат пак пирова победа. За европейските страни имаше мир, но имаше омраза и настройване срещу Русия която им беше трън в очите. Русия търпя търпя но чашата преля и се стигна до война. Не на Фашизма и милитаризма.
147
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу Фашизма и не на санкциите. Мир и любов между всички народи. Мира е на една ръка разстояние. Протегнете я.
146
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе путинофили, нещо е дълбоко сбъркано у вас!
145
3
 
6
 
! Отговори
Еии...страхливци преди 2 години
Секи страхливец иска Нато. Позор. Страх ги е да си защитават свободата и демокрацията. Да ама НЕ. Истината е, че и НАТО ги е Страх. Чекайте сега Украинците да победят...молете се..... джендари ....
144
3
 
4
 
! Отговори
бъковски дъдов преди 2 години
И защо ви е да се присъедините към Нато. Най-много да ви доставят некво оръжие, но не и да ви защитават. Или Байдън може да измисли няква нова остроумна санкция. Тъжно --целия свят го е страх от едно единсвено изперкало джудже - диктатор.
143
4
 
9
 
! Отговори
ЗАПЛАХИТЕ преди 2 години
Да, заплахите за сигурността, които континента сам си създава с васалското си поведение.
142
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май е вярно че самия Путин направи така че да сплоти Европа както никога не е била и освен Скандинавските дори Австрия и Швейцария ще поискат да са в НАТО!
141
6
 
2
 
! Отговори
nimportequi преди 2 години
По скоро Румъния и България иска да нападне след Украйна според мен понеже иска коридор до Турция а и в Черно море има газ...