Скандинавските държави се питат: Ние ли сме следващите в списъка на Путин?

Финландия и Швеция вече искат да се присъединят към НАТО
17 мар 2022 19:04, Нели Христова
207
Скандинавските държави се питат: Ние ли сме следващите в списъка на Путин?
Снимка: БГНЕС

Пълномащабната инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна направи повече за обединяването на Западна Европа от почти всяко събитие след края на Втората световна война.

Държавите, които бяха неутрални, предоставиха оръжие за украинците. Правителствата, които години наред пропускаха задълженията си за отбрана на НАТО, направиха зрелищни обратни завои. А страните, които имат дълбоки икономически връзки с Русия, отидоха по-далеч в прекъсването на връзката, отколкото някой бе предвиждал преди месец.

Почти безпрецедентното единство на Запада по отношение на санкциите, политическите и военните действия остави мнозина в Европа, въпреки ужасите на войната на Путин, оптимисти, че континентът ще излезе от тази ситуация по-добре подготвен за справяне със заплахите за сигурността.

Никъде това не е по-вярно, отколкото в трите скандинавски държави, които се намират на Скандинавския полуостров: Норвегия, Швеция и Финландия.

Съдбата на тези три държави беше поставена в остър фокус от кризата в Украйна поради уникалните им взаимоотношения помежду си, както и с останалата част от Европа и Русия.

И Норвегия, и Финландия споделят сухопътни граници с Русия, въпреки че Норвегия е значително по-малка - под 124 мили, в сравнение с границата на Финландия от 800 мили. Норвегия, най-западната от трите, е член на НАТО, но не е в Европейския съюз, докато Финландия и Швеция са в ЕС, но не и в НАТО.

И трите исторически са подкрепяли неконфронтационния подход към Русия след разпадането на Съветския съюз поради близостта си. Освен това и трите са членки на Шенгенското пространство на ЕС, което означава, че има пътуване без граници между тях.

Именно тези последни два факта изиграха значителна роля в основното преосмисляне на европейската сигурност през последните три седмици: Как можете да провеждате политика на неконфронтация, когато едновременно споделяте открита земна маса с Русия?

Един високопоставен европейски служител в отбраната казва пред CNN, че "ако Путин успее в Украйна, тогава вече си задаваме въпроса кой е следващият?" Той добавя, че поради отворените граници между трите страни, всеки компромис с финландската граница би бил "травматичен" за полуострова.

Активни разговори, които някога са били разглеждани от Швеция и Финландия като рисков акт на провокация срещу Русия, сега се водят и в двете страни относно присъединяването към НАТО. Заедно със съседката си Норвегия и двете държави решават да хвърлят неконфронтацията през прозореца.

"Внезапното нарушаване на дългогодишна позиция на Финландия и Швеция да не изнасят оръжие във военни зони и да изпратят доставки в Украйна беше най-големият шок за европейците по отношение на северния отговор – и подозирам, че и за Путин", казва Чарли Салоний -Пастернак, водещ изследовател в областта на глобалната сигурност във Финландския институт по международни отношения.

Той очаква, че можем да видим по-смели ходове от трите поради ангажиментите, поети в документа "Визия за скандинавско сътрудничество в отбраната" (NORDEFCO) 2025, който излага планове за по-тясно военно сътрудничество между пет скандинавски държави, които имат различни отношения с НАТО и ЕС.

"Ако изведнъж Норвегия, Швеция, Финландия, Дания и Исландия съхраняват оръжия и единици в други държави и координират действията си, тогава ние сме на територията на твърда сигурност, действаща през границите на ЕС и НАТО, което наистина ще затрудни живота на Русия", казва Салоний-Пастернак.

Тежестта и стабилността на скандинавския отговор повишиха перспективата за присъединяване на Финландия към НАТО.

Александър Стуб, бивш министър-председател на Финландия, смята, че присъединяването към НАТО е много по-вероятно, защото Путин разруши внимателния баланс, който Финландия поддържаше от години.

"Стратегически винаги сме искали да използваме присъединяваме към НАТО в задния си джоб като възпиращ фактор, за да спрем Русия от агресивно поведение. Ние поддържаме баланса на нашата армия, която да бъде съвместима с НАТО, като същевременно не сме членове на алианса", казва Стуб пред CNN.

Той обаче смята, че действията на Путин са направили този баланс невъзможен. "Финландия е движена от това, което аз наричам рационален страх. Можем да видим агресията на Русия и не искаме да останем сами, както бяхме през Втората световна война."

Въпреки че присъединяването към НАТО би било важно изявление, трябва да се отбележи, че няма голяма разлика в свят, в който има такова всеобщо отвращение към действията на Путин.

"В продължение на години Финландия и Швеция предприемаха действия, за да смекчат факта, че не са в НАТО, като засилиха връзките си със САЩ, Обединеното кралство и останалата трансатлантическа общност", казва Хокон Лунде Сакси, доцент в Норвежкия университет по отбрана. колеж.

Той допълва, че неща като NORDEFCO и скандинавските държави, които си сътрудничат по-тясно в областта на сигурността, правят региона по-малко уязвим по начин, който в някои отношения надхвърля членството в ЕС и НАТО.

"Най-силното послание от последните няколко седмици беше единството", казва Сакси.

"Първо Дания и Швеция изпратиха смъртоносна техника в Украйна, след това Финландия и Норвегия последваха примера. Спешността на ситуацията е да се гарантира, че този вид сътрудничество се ускорява, което прави защитата ни срещу всеки противник по-възможна", добавя той.

Сигурно е трудно за Путин и неговите съучастници да го проумеят, но варварската им война в Украйна стимулира части от Европа, които някога са се навели, за да не подтикнат Русия към започването на немислими действия. Когато ужасът свърши, той може да се събуди в една много различна Европа, която е почти неузнаваема от тази, която е успял да тормози с газ и риторика. А някои от най-гласните опоненти може да чакат точно на прага му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
4
 
7
 
! Отговори
Явно преди 2 години
Тези скандинавски глави, не са много умни. Някак първични мисли, лишени от смисъл. Но....винаги може и да са свалили *** и те пред САЩ.
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***го тоя недосегаемия Путин. Никой не смее гък да му каже.... само го плашат с разни запори. Галят с перце и в същото време ги е страх от него. Евроатлантичски ценности му се викало...
118
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е двоен агент, разроми Русия за 2 дни
117
0
 
0
 
! Отговори
Братски народи преди 2 години
Няма значение дали сте му роднини или не сте. В Казахстан са жълти, в Литва са синеоки, русокоси, в Украйна са чернооки чернокоси. Няма значение. По всяко време може Олигарх да ви определи като "Братски Народ". Това е едностранен процес.
116
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страх лозе пази. Десетилетия се занимавахте с грандиозния проблем Су_льо от какъв пол се чувствал и как ние, нормалните хора да не накърним чувствата на Су_льо. После - след падането ан Желязната завеса, не пускахте източноеропейци-християни да заработят накоя друга пара, но бяхте отворени за де що има азиатец и африканец. Зареждахте спокойно от бензиностанцията с ракети и си затваряхте очите за безобразията там. Всичко това подхрани наглостта на лилиПутин и ей го на - нахлу в суверенна държава.
115
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добър въпрос на скандинавците а отговора е много *** ако влезнете в нато вие сте следващите
114
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спотифай, икеа, волво, сканиа, сааб, h&m, сторител, алфа лавал, абб, атлас копко, тетра пак, ериксон, телиа, електро лукс, тюле и още хиляди други са все шведски срещу лада, москвич и?
113
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а Русия нищо на квадрат с много малки изключения Рече Ганча, пишещ на компютър, който иначе нямаше да има кирилица, с ток от електроцентрала дето иначе нямаше да я има. Но Ганча знае че Мама Раша нищо не е дала на света, щото гледа само западна пропаганда и предимно ще изтъква награди, дето западните учени си ги самовръчват за изследване на тайния подземен живот на картофелите, преди да идат в МакеДоналдса.
112
2
 
2
 
! Отговори
натовски глупак преди 2 години
абе влизайте откога чакаме донори д аплащат з атоз дето духа
111
3
 
6
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Да, ако имате неблагоразимието да се подведете под акъла на ционистите-евреи от Американския Дийп Стейт и да се опитате да влизате в НАТО, със сигурност ще бъдете следващите в списъка на дядя ВВ.
110
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък се питам - има ли връзка между степента на ваксинация и мисловния подсъзнателен контрол? Защо държавите с най-висока степен на ваксинация са психясали, че Русия ще ги напада?
109
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно е, че една малка страна като Швеция е дала на света едни от най-известните световни търговски марки, научни открития и технологии, а Русия нищо на квадрат с много малки изключения
108
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
123-ти, спирай дрогата, докато е време! Освен ако целта ти не е да изтърсиш по-голяма глупост от киевския клоун, в който случай също се откажи, защото онзи е професионалист, а и твоите тъпизми са отдавна известни и изтъркани за всеки, занимавал се непредубедено с проблема.
107
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към русоробите имам един въпрос, Защо в Русия има недостиг на захар и покачването й на цената с 13%?, Само до преди 2-3год. Русия бе сред първенците в света по производство на захар, но и от най-скъпия, заради скъпите производствени разходи. В Тюмен повече от седмица няма захар, в други градове хората се бият за захар. Истината е, че кризата със захар не е свързана със санкцийте, а с калпавото управление на Путин на който не му дреме за обикновеният руснак.
106
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да слагаш и да не слагаш негативни негативни минуси на коментара тва е няма друго.В Чужбина се изучава Процеса Християнизиране у нас или е нещо много Срамно и Позорно или никой не е чувал даже. Всяка държава е била някога Християнизирана , въпрос на време кога?
105
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия навремето 1878 г мислила че българите са славяни и че много страдат, въпроса е от какво страдат? А че Българите са насилствено Похристиянизирани от Византия през 866 г, никой не знае , поне Руснаците. Славянския език у нас се налага от изгонени Славянски Племена изгонени от наще Ханове които по късно се завръщат у нас
104
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Брадски Народ" политически коректно звучащ е термин използван от Олигарсите и някогашните комунисти. Казвайки "Братски Народ" олигарха има в предвид "Робски, нами подчинен народ"
103
2
 
4
 
! Отговори
ЕЙ ПРО СИЯ преди 2 години
ХАХАХА . Гледам си се запукал от рано на Ривотрил с Алкохол. Давай, ХАХАХАХАХАХХАХАХАХ
102
5
 
9
 
! Отговори
До скандинавците преди 2 години
Внимавайте дали Путин или някой Олигарх ще ви нарече "Братски Народ" - Обикновено Олигарсите ограбват и нападат "Братски Народи".
101
2
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
След като говорят за НАТО значи искат да са следващите. Еми така да бъде !