Зеленски призова Шолц да разруши новата стена, която разделя Европа

Президентът на Украйна говори пред Бундестага
Обновена: 17 мар 2022 14:14 | 17 мар 2022 14:13, Нели Христова
44
Зеленски призова Шолц да разруши новата стена, която разделя Европа
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Владимир Зеленски призова германския канцлер Олаф Шолц да "унищожи" стената, която разделя Европа, правейки паралели между Берлинската стена по време на Студената война и настоящата позиция на Украйна извън Европейския съюз и НАТО.

Обръщайки се към германските законодатели чрез видеовръзка, Зеленски каза: "Разделя ни стена. Това не е Берлинска стена, това е стена в средата на Европа между свободата и робството и тази стена става все по-голяма с всяка бомба, падаща върху Украйна, с всяко решение, което не е взето за мир. Защо се случва това?"

Зеленски сравни Берлинския въздушен транспорт по време на Студената война с настоящата ситуация в Украйна, като каза: "Въздушното пространство тогава беше безопасно, но сега не можем да изградим въздушен мост, защото руски бомби и ракети падат от небето."

По-рано в своето обръщение към германския Бундестаг в четвъртък украинският президент също изрично спомена мотото след Холокоста: „никога повече“.

"Всяка година политиците казват никога повече. Сега виждам, че тези думи са безполезни. В Европа един народ се унищожава", заяви Зеленски.

Призивът към германските законодатели е последното обръщение на Зеленски към западен парламент, след речи пред Конгреса на САЩ, Британската камара на общините и други. Във всяка реч той използва препратки към публиката си, като цитира Пърл Харбър и 11 септември пред американците и повтари думи на Уинстън Чърчил пред британците.

"Попитахме какво може да направи Украйна, за да се присъедини към НАТО, за да бъде гарантирана нейната сигурност и ни казаха, че решението все още не е на масата", каза Зеленски пред Бундестага, добавяйки, че отказът да позволи на Украйна да се присъедини към ЕС е като нови тухли, добавен към стената.

Зеленски също осъди германския бизнес за тесни връзки с Русия, като добави, че икономическите санкции са били приложени твърде късно.

Той призна, че Украйна обаче е благодарна на обикновените германци, които са подкрепили страната, включително "журналистите, които съобщават истината и показват злото, което Русия ни донесе".

"Благодарен съм на тези, които могат да гледат през стените", каза Зеленски, завършвайки обръщението си под бурни аплодисменти и призова Шолц да "разруши тази стена".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
пепи преди 2 години
Зеленски си е агент на Путин . Толкова ли не разбрахте .
31
0
 
11
 
! Отговори
Хихи преди 2 години
Със сигурност му пишат високопарните обръщения в държавния департамент. Добре си го избраха за тази героична роля. Гледаме ново риалити. Обаче бюргерите не изглеждат много разчувствани. За тях кинтите и богатството са най важни.
30
1
 
17
 
! Отговори
777 преди 2 години
Ти убиваш народа си Зеленски....а на всичкото отгоре искаш да вкараш в тази война и останалия свят.....дано лидерите са разумни и да ти игнорират глупостите. Предай се , спаси народа си.
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей това е лъжлив PR на провален политик! И сме длъжни да му вярваме и да му даваме оръжие, за наша сметка! Нагъл обричаш украинците на война с нашите пари!
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такава стена трябваше да приеме неутралитета и да се развива не знам дали има строителни фирми които длед тази разруха ще са в подем но дейстеията на Зеленски са лишени от всякаква човечност изтрепа народа си
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашиист
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Украинският президент Володимир Зеленски обвини днес Германия, че преди руското нашествие е поставяла икономиката си пред сигурността на неговата страна, предаде Асошиейтед прес." Що така бе *** ? Що не казваш, че вуду куклата на бай дъно се кара на германия ?
25
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя все реве на сащ за главна комедийна роля в Холивуд ,сега реве на Германия )
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна била създадена от враговете на Русия през Първата световна война германците. Вместо република с Рада се появила марионетъчната монархия начело с хетмана Скоропадски; германците разпуснали Радата.По-късно Украйна била създадена от болшевиките.До началото на ХХ век не съществува украинска държава. Наличието на силната Руска империя винаги е охлаждала горещите глави. По времето на Първата световна война задачата била да се обединят всичките части на руската държава.
23
2
 
17
 
! Отговори
до №30 преди 2 години
Украйна беше измислена от Австро-Унгария през 1863 г.; но проектът беше придвижен от поляците, а осъществен от Ленин и Сталин. Украйна е създадена от Австро-Унгария и от болшевиките.
22
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна не е никаква Европа. Украйна е създадена по проект на Ленин.
21
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези чак прави станали на този наркоман. Цял свят се занимава с този клооуун.
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Люк Фери:За да влезем във война срещу Русия, трябва да сме готови за десетки милиони загинали в Европа.С право или не, руснаците се чувстват едновременно презирани от ЕС и заплашени от разширяването на НАТО на изток, още повече, че в последно време САЩ не се поколебаха да се намесят с военна сила срещу суверенни страни по едностранен начин, напук на международното право и опирайки се, освен това, какъвто беше случаят в Ирак, на безсрамни лъжи, пише френският философ във Фигаро.
19
3
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
няма такава стена целта е силна америка слаба европа и ес нов световен ред в коитода доминира сащ без русия ама не става да си даваме парите за ам оръжие и смърти да мрем на опашките за олио сега ще ни почне новия вирус от биолабораториите
18
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврейчето изиграва ролята си перфектно. Плаче, мрънка, но не бърза за мира. За десетилетия отдели Русия от Германия, понеже бяха станали много близки. А това е кошмарът на англосаксите. Сега следва примирие и нов план маршал за Украйна. Едни хора зад океан ще правят пари, а други пак ще са фалирали след поредната изтощителна война. Евреите върнаха света в 50-те.
17
2
 
28
 
! Отговори
Вв преди 2 години
Нямали кой да му скрие телефоните .
16
2
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Погледнете снимката, клоуна си прави шоуто и публиката пляска. АААААААА ако още веднъж му видя физиономията ще взема автомата и подред. ЕЙ , това не е цирк, филм, който ако не харесате може да изключите. СТИГА лъжи, пропаганди и др.......Независимо от коя страна властимащите си гледат своя интерест. ВРЕМЕ Е да се вдигнем НАРОДЕ.
15
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците са тръгнали да стават арийци обаче ще си останат руснаци ;) Украйна означава покрайнините на Русия а не на Германия :) А Берлин ще загуби и тая война. Путин е много мек към запада но това ще се промени.
14
1
 
45
 
! Отговори
Йосарян преди 2 години
Междувременно в ЙЕМЕН има бомбардировки от есента на миналата година и хората буквално измират от глад, но това НЕ Е ИНТЕРЕСНО ЗА ПРОПАГАНДАТА. Да сте видели нещо в новините за Йемен скоро? Даже ще вземат сега повече петрол именно от тези, които бомбардират. Смехотворно, противно и очевидно. Освен за NPCта, които се информират единствено от телевизора.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19 Жегна ли те, а? Знам.