Зеленски: Третата световна война може вече да е започнала

Инвазията на Русия в Украйна е нападение срещу демокрацията
17 мар 2022 17:30, Нели Христова
400
Зеленски: Третата световна война може вече да е започнала
Снимка: БГНЕС

Президентът Зеленски предупреди, че Третата световна война може вече да е започнала, тъй като инвазията на Русия в Украйна е нападение срещу демокрацията.

Зеленски каза, че конфликтът, който е в третата си седмица, постави на карта "цялата цивилизация" и светът може да бъде на ръба на пълномащабна глобална война.

В интервю за NBC News украинският президент беше попитан дали разбира защо президентът Байдън се опасява да провокира Русия и да рискува "Трета световна война".

Зеленски отговоря: "Никой не знае дали тя вече не е започнала. И каква е възможността за тази война, ако Украйна падне, в случай, че Украйна ще падне? Много е трудно да се каже."

"Видяхме това преди 80 години, когато започна Втората световна война - никой не успя да предвиди кога ще започне пълномащабната война", допълва той.

Зеленски, който вчера се обърна към членовете на Конгреса на САЩ и поиска още оръжия, също предупреди руските нашественици, че украинският народ е "непобедим".

"Нашите хора ясно го демонстрираха", казва Зеленски. "Дори онези селища, които бяха разрушени до основи от руската артилерия, дори тези селища бяха оставени непокорени от руснаците."

Служители на американското разузнаване казаха пред Ню Йорк Таймс, че оценката за 7000 загинали в бойни действия на Русия е консервативна. Украинското правителство твърди, че е убило повече от 14 000 от войниците на президента Владимир Путин за двадесет дни битки, почти колкото 15 000 живота, загубени по време на десетгодишната съветско-афганистанска война от 1979-1989 г.

"Ако вашата война, войната срещу украинския народ, продължи, майките на Русия ще загубят повече деца, отколкото в афганистанската и чеченската войни взети заедно. Какъв е смисълът от това?", попита Зеленски.

Президентът казва също, че коридорите за евакуация от обсадения южен град Мариупол не могат да бъдат използвани, тъй като руските военни продължават да ги бомбардират. "Готови сме да изведем хората и да изпратим хуманитарна помощ. Но не можем да излагаме хората на обстрел по пътя", обяснява той.

Жителите, които преди това са избягали от града, се преместват в по-безопасни райони. Зеленски твърди, че 6000 души, включително 2000 деца, са били преместени за един ден.

Зеленски отново призова руските войници да се предадат, обещавайки да се отнасят хуманно с тях.

Той каза на собствените си граждани, че Украйна ще се възстанови бързо след щетите, нанесени от войната.

"Историческата реконструкция ще вдъхнови света", заяви Зеленски.

Британското министерство на отбраната заяви, че "руската инвазия в Украйна до голяма степен е спряла по всички фронтове", като е постигнала "минимален напредък по суша, море или въздух през последните дни" с продължаващи тежки загуби.

В него се посочва, че твърдата украинска съпротива означава, че по-голямата част от територията на Украйна и всички големи градове остават под контрола на Киев.

Един човек загина и трима бяха ранени от фрагменти от руска крилата ракета, свалена над Киев от украинската противовъздушна отбрана.

Междувременно ЮНЕСКО заяви, че ще изпрати бронежилетки и каски на украински журналисти, отразяващи войната

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради този сега ние плащаме цената - вижте цените ! А сега ни задължават да търсим работа на бежанците. Ами ние българите ?! Нас кучета ни яли...
269
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клоуна , айде по-полека със световната война ! Не ти ли стана ясно , че други държави няма да се включат , защото много ти се иска ? Тоя почва много да ме дразни !
268
2
 
5
 
! Отговори
Боки преди 2 години
Тоя няма ли кой да го очисти и да спира войната.
267
1
 
5
 
! Отговори
Котки преди 2 години
3-та световна война, защото "либералния" запад застава зад нацисти-военно престъпници? От такава ирония Хитлер ще зачочне да се смее толкова силно в гроба си, че най-после ще разберем къде е тялото му.
266
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За войната е виновно именно правителството на страната и нейния президент както и лидерите на всички страни които изпращат оръжие и самолети не дай си Боже. Единствено разумното нещо е умните хора да седнат на масата за преговори и да сътворят справедлив мир за всички хора повтарям за всички. Разпускане на военните съюзи и ВПК и разоръжаване. Световен мир. За сега се вижда че не се полагат усилия за мир а точно обратното.
265
5
 
11
 
! Отговори
Българка преди 2 години
Такива като Зеленски, наркоманизирани и замаяни човечета, приличащи на Хитлер, правят войните. Но подстрекател, и доставчик на мозък и доза, е извън Украйна, някъде далеееч на запад.Всяко начало има и край, Зеленски също.
264
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски иска да остане в историята.Ясно е че като актьор няма да бъде нещо блестящо, та се пробва като политик ,а е просто нахален амбициозен тъпанаркойта дразни руснаците.Обаче онези ся луди и ще изравнят земята докята не го намерят.
263
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е възможно да има толкова заблудени, които се възхищават на Зеленски. Стои по цял ден пред един зелен екран и си измисля сценарии. На много видеа се вижда. Айде събудете се, това не е герой, това си е един актьор. Досега да се бяха договорили ако целта му беше да спрат войната и да спаси нормалните хора в Украйна
262
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да пратим Зеленски на мястото на Урсула Фондерлайн , той доста се задържа на тоя пост , да върви да си почива завалийята
261
23
 
6
 
! Отговори
msm преди 2 години
Един ден Зеленски ще бъде Президент на Европейския съюз!
260
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SS Айнщайн го е казал веднъж: Не може да разрешиш проблема със същото ниво на мислене с което е създадено.Докато човекът не промени мисленето си няма да има спасение защото мисленето му ще го върти в кръг.
259
4
 
32
 
! Отговори
славянин преди 2 години
На снимката - един наркоман говори на група д.били!
258
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя го мразя и в червата. Задето разлайва кучетата на война и разпалва война. Как няма някой да отърве света от него бе!!!!
257
12
 
2
 
! Отговори
читател преди 2 години
Войната в Украйна е края на глава 12 на откровение от св.ап.Йоан Богослов.Следва глава 13.Да,третата световна война залочна.
256
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАнтихриста ще бъде унищожен ,но това няма да е Путин
255
5
 
17
 
! Отговори
Чук Буковски Дъбов преди 2 години
А...добро утро. Инвазията на Русия не е била към Украйна. Това е Война на Путин срещу Нато, ЕС и Америка. Така, че всички сме засегнати и сме участници. Както казва Тръмп "Путин е умен" . С тази война Путин се подиграва със световния политически елит. Показва на цялото човечество как този "Световен елит" се бори и защитава демокрацията и свободата. Със жалки нещастни санкции и жалки изявления
254
1
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
До 273 Никой не желае война,но за съжаление започна.
253
2
 
1
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Да,започна.
252
29
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е, пcиxoпата в Кремъл ще бъде изчегъртан от трона си до края на месеца , а Русия ще бъде унищожена икономически.
251
15
 
22
 
! Отговори
Zark Veydar преди 2 години
Зеленски ти не вярваш в Бог...а ние как да ти повярваме, вземи пример от твоя приятел Борисов , постояно се кръсти пред камерите. Между другото, твойте бежанци разбраха какви заплати ще получават тук, скоро ще се върнат за теб със с-300