Ще издържи ли Мариупол на яростната руска атака?

Западен печат: Путин иска да принуди Киев да приеме териториалните претенции
21 мар 2022 11:30, Елка Василева
371
Ще издържи ли Мариупол на яростната руска атака?
Снимка: архив, БГНЕС

Мариупол е подложен на яростна руска атака, пише в заглавие в. "Вашингтон пост". Американският всекидневник отбелязва, че украинският президент Володимир Зеленски отново е изразил желание за мирни преговори с Владимир Путин в момент, когато Русия се опитва да отбележи първа стратегическа победа, завземайки ключовия украински югоизточен пристанищен град на Азовско море.

Съобщава се за интензивни улични боеве във всички квартали на Мариупол, включително за руски въздушни удари по художествено училище, където според кмета на града Вадим Бойченко се били укрили 400 души. Украйна обаче отхвърля призивите на Кремъл да предаде Мариупол, отбелязва "Вашингтон пост".

Още по темата
Изданието цитира думите на подполоковник Серхий Бачински, говорител на военната болница в Днипро, на около 200 километра от Мариупол, че комуникациите в града до голяма степен са прекъснати, а индустриалните райони, където се произвежда стомана, са се превърнали в бойно поле.

"Вашингтон пост" цитира съобщение на ТАСС, че руските сили са дали днес времеви прозорец от два часа, през който украинските бойци могат да се изтеглят от Мариупол, без да бъдат атакувани. Руските сили срещат яростна съпротива около Киев и други големи градове, но украинският контрол върху Мариупол изглежда по-слаб, а по думите на американския министър на отбраната Лойд Остин, е "трудно да се каже" дали градът ще издържи на продължителна обсада, обобщава "Вашинготн пост".

Изданието посочва, че превземането на Мариупол би позволило на Путин осигури сухопътна връзка между анексирания през 2014 г. полуостров Крим и Донбас, след като руските сили успяха да завземат териториите западно от Мариупол, включително по-малките градове Мелитопол и Бердянск.

Ожесточени боеве се водят в Мариупол, след като Русия поиска от Украйна да й предаде града, пише в заглавие в. "Файненшъл таймс". Британското издание посочва, че Русия е дала на Украйна краен срок до днес да й предаде контрола върху обсадения пристанищен град, където се разиграха едни от най-тежките сражения от началото на руската инвазия в Украйна.

Според "Файненшъл таймс", позоваващ се на РИА Новости, руското министерство на отбраната е съобщило, че от 10 ч. (и българско време) отваря хуманитарни коридори за напускане на Мариупол, и призовало украинските сили да сложат оръжие и да напуснат града.

След като не успя да постигне бърза победа в Украйна, Русия преминава към план "Б", пише в заглавие в. "Уолстрийт джърнъл". Тактическата промяна цели да се окаже натиск над Украйна да приеме неутрален статут и досегашните руски териториални придобивки, цитира американският всекидневник представители на администрацията на президента Барак Обама.

След като не успя да превземе Киев, руският президент е принуден да промени тактиката на инвазията в Украйна и да премине към стратегия на "защита на основните териториални цели", търсейки едновременно лостове да принуди Украйна да се съгласи на неутрален статут, отбелязва изданието.

Сега Путин иска да принуди Киев да приеме териториалните претенции на Русия към южните и източните райони на Украйна, с което да се създаде "сухопътен коридор" между анексирания през 2014 г. Крим и Донбас, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
16
 
! Отговори
Татул преди 2 години
До Боби Аз познавам, такива хора. И не са се върнали. Имам колеги които направиха пари там. Някои се върнаха след като се пенсионираха н, някои останаха там. Имам приятел руснак, колега. Дойде от москва за същата работа която работим тук там е получавал три пъти повече от нас. Ама се ожени за българка. Пуста му любов. Не е по добре тук и често си говорим за това. А ти бил ли си там?
180
22
 
6
 
! Отговори
Morski преди 2 години
До всички робофили! Как ви се струва мъж от Харков на чист руски да казва на идващите руски войници - "Не идвайте тук! Вие убихте синът ми и аз ще ви убия!"? Ами малко дете, което още от сега на чист руски казва - "Мразя Русия"! ТОВА Е РЕЗУЛТАТА НА РАШИСТКОТО НАПАДЕНИЕ! Всички вече ги мразят... С изключение на безродните робофили, но и това до време!
179
1
 
8
 
! Отговори
Соломон Паси преди 2 години
Ние атлантиците ВИНАГИ сме подкрепяли БКП и ДС срещу България и българите. Защото ВСИЧКИ произлизаме от БКП.
178
5
 
16
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Най-чудното е защо ''юначните'' укри като обичат толкова своята ''велика'' окраина бягат като *** от нея, а не остават да се бият с агресора!?
177
17
 
6
 
! Отговори
До Боби преди 2 години
Другарю Боби познаваш ли човек емигрирал в Русия?А на запад? Отговори си сам къде се живее по добре.
176
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Командира на нацитата в Мариупол може да го направят фелдмаршал и да му обяснят, че украински фелдмаршал никога не се е предавал - да ползват немския опит с Паулус при Сталинград.
175
4
 
16
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Ех, тези ''героични'' бандеровци какво ли щяха да правят без живия щит от цивилни!? Щяха да станат на кайма, какво друго!
174
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спирането на айфон в китай, и хиперката. "С първата крачка започва всяко пътуване" - китайска поговоркаДАЛИ ВСКИ Е8РЕИ И 8МАНЦИ СА ФАШИСТИ НЕЗНАМ НО ЗЕЛЕНСКИ И ХИТЛЕР БЯХА.
173
2
 
2
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Тони ела да го хванеш в мойте панталони!Дурак!
172
3
 
4
 
! Отговори
Баце преди 2 години
Яжте ми пожарникарският маркуч другари!
171
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, винаги и по всяко време е имало лимит за теглене на пари в брой. Да не говорим, че във Великобритания на много места вече не приемат банкноти а само плащане с карта, но какво да обяснявам на русофил, който лъже като разпран.
170
8
 
4
 
! Отговори
... преди 2 години
Бре ако украйна има подкрепата на запада а тя го има и ако запада и дава оръжия, то нещата са ясни! Инак соцалистическия блок никога ама никога не е бил близо до западния в много отношения! Едното от тях са стоките и наличието им в магазините от дето обикновения човек може да си ги купи! Не знам сега как е в русия, но ако се върнат пак онези времена, то аз благодаря и от сега в иказвам, че руско управление пак и отновво НЕ!!
169
2
 
3
 
! Отговори
Тони преди 2 години
До МенГероям в срало.
168
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хляб и зрелища. Война и смърт. Империи, биещи се за власт и ресурси - едната иска цялата власт и целия ресурс, другата иска да запази своята власт и своя си ресурс. Плебсът няма никакво значение, защото ресурсът и властта са за избрани. За нас е подготвен концлагерът. Хлябът ще става все по-малко, а зрелищата все по-некачествени...
167
9
 
1
 
! Отговори
Радев фуражката преди 2 години
Аз съм *** като всеки комунист.Марш на опашката за олио таварищи
166
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос на дни е Мариупол да падне. Не знам дали Русия е на дажби, ама май целия Запад ще мине на дажби. Приятел ми се обади, че от днес във Великобритания има лимит за теглене на пари в брой! А сетете се защо?!Скоро рафтовете ще са съвсем празни!
165
19
 
4
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Слава Украйна!Путин е труп!
164
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега остава компетентно да ми обясните защо Украйна започна тази война през 2014 с майдана си и последвалото зверско избиване на хора неговорещи украински, включително българи? Вижте в какво превърнаха рускоговорящите райони, а сега ревете на умрЕло. Вие не сте българи, честно. Готови зад ните си части да предложат на Зеленский. Ми какво чакате? Потегляйте към Укра да се биете като толкова ви е засегнато чувството за справедливост.
163
13
 
7
 
! Отговори
До младия човек преди 2 години
Късметлии сте,че не сте живели през мрачния социализъм.Дано никога не ви се налага!
162
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Защо?, опорка без никакво покритие! Желязната Завеса пада, добре че точи път сме на правилната Западна Страна. След 20-30 години като падне завесата ше правим яко пари щото в Русия както в СССР няма да има икономика и ше ги заливаме с продукти за които са жадували с десетилетие - то дънки, то Тоблерони!