Отплащат ли се безмилостните речи на Зеленски?

Чрез тях той се опитва да опредили дневния ред
25 мар 2022 19:04, Нели Христова
114
Отплащат ли се безмилостните речи на Зеленски?
Снимка: БГНЕС

Докато армията му се бие упорито на бойните полета в Украйна, Владимир Зеленски води информационна война в столиците на западния свят.

Той се обърна към 10 парламента за две седмици, получавайки овации навсякъде.

На живо чрез видео връзка от обсадена столица, облечен в зелена тениска и с набола брада на няколко дни, той често се подписва със стиснати юмруци. Когато ръкопляскат, той изчезва. В края на краищата той е човек, който бърза, и има да се справя с наистина екзистенциални въпроси.

"Той знае как да въплъти духа на нацията", казва Джонатан Еял от Royal United Services Institute, пред BBC. "Не само в речта, но и в начина, по който се появява, фона си и къде говори."

Същото, но различно

Изказванията, които започнаха с обръщение към депутати в Лондон на 3 март, имат една-единствена спешна цел - да получат международна подкрепа и президентът Зеленски се опитва да постигне това с поредица от силно съобразени послания.

От падането на Берлинската стена до атаките от 11 септември срещу Ню Йорк и Вашингтон, в речите на Зеленски се включват епични национални събития и травми.

В Париж той се позова на националното мото "liberté, égalité, fraternité". В Япония той повдигна призрака за ядрена катастрофа. Препратките не са фини. Те не трябва да бъдат. Те са висцерални.

Зеленски не губи време да стигне до същността. В рамките на минута-две от обръщението си в Лондон той сравняваше 13-дневната война на Украйна с битката за Великобритания, определящата епохата на страната битка през Втората световна война.

Чрез Шекспир ("Да бъдеш или да не бъдеш") той неизбежно стигна и до Уинстън Чърчил. Зеленски не посочи името на британския военновременен лидер, но фино коригира емблематичната реч на Чърчил от 4 юни 1940 г., за да съответства на географията на Украйна.

"Ще се бием в горите, в полето, по плажовете, в градовете и селата, по улиците, ще се бием по хълмовете", каза той.

Но с напредването на парламентарната обиколка на Зеленски се прокрадват други по-резки бележки. Той не се страхува да укори и смъмри Запада за това, което смята за неуспех да осигури достатъчно подкрепа.

Силата на срама

"Във всяко от изказванията той пита какъв човек си." казва Номи Клер Лазар, професор по обществени и международни въпроси в Университета в Отава, който изучава политическа реторика. "Каква нация сте вие? Ако не успеете да издържите до този момент, тогава срам за вас."

В реч пред Конгреса на САЩ, пълна с препратки към Пърл Харбър, Мартин Лутър Кинг и Маунт Ръшмор, президентът Зеленски смъмри публиката си с явно недипломатичен език. "Молим за отговор", призова той. "За отговора на терора. Това твърде много ли е за искане?"

Обръщайки се към Камарата на депутатите на Италия във вторник, президентът Зеленски отново се опита да засрами публиката си, като посочи, че членовете на обкръжението на Путин са се радвали на почивка в Италия.

"Не бъдете пристанище за убийци", каза той.

Като президент на страна, претърпяла непредизвикана инвазия, казва проф. Лазар, Зеленски си е спечелил правото. "Не можете наистина да влезете в чуждите законодателни органи и да кажете срам за вас“, казва проф. Лазар, "освен ако вече не сте се назначили като морален арбитър".

От неговата уникална гледна точка, като лидер на страна, която току-що беше нападната, без провокация, може би е разбираемо, че Зеленски чувства нуждата да изтръгне всяка следа от самодоволство от публиката си.

"Мисля, че има известно разочарование в него и екипа му", казва Орисия Луцевич от мозъчния тръст Chatham House. "Те не чувстват, че хората са достатъчно разтърсени до земята."

Овациите

За всяка негова реч, написана в съавторство от близкия си сътрудник Дмитро Литвин, Зеленски е имал пленена публика: политици, електрифицирани от неговата нетрадиционна, директна реторика и също приковани в неудобните прожектори на праведния гняв на украинския лидер.

Но той също така говори и на своите собствени хора.

Той говори на украински и избягва острите костюми, които обикновено се свързват с този вид политически спектакъл. Това е изключителна трансформация за политик, чийто рейтинг на одобрение падаше месеци преди началото на войната.

До войната миналото на Зеленски като комичен актьор често се чувстваше като задължение. Под атака, това внезапно е актив.

"Комедиантите си изкарват прехраната благодарение на тази много интимна връзка с тяхната публика", казва проф. Лазар. "Това е усещане за това, което ни кара да се чувстваме неудобно. Което ни кара да се радваме. Какво ни кара да се смеем."

Спектакълът със своето просто, неукрасено послание – направете повече, за да ни помогнете – има една последна публика: местното обществено мнение на Запад.

"Той се опитва да създаде такъв натиск отдолу", казва проф. Лазар. "Вътрешен натиск върху правителствата, което е особено важно, защото това, което той иска, е наистина скъпо."

Определяне на дневния ред

В крайна сметка става дума за това. Зеленски не предприе тази виртуална обиколка из световните законодателни органи само за да събере съчувствие.

Украйна се бори за самото си съществуване и може да продължи да прави това само с масивна, продължителна военна помощ от своите съюзници.

От седмици президентът Зеленски моли НАТО да създаде зона, забранена за полети над Украйна. Той знае, че няма да го получи. Но той може да получи следващото най-добро нещо.

"Мисля, че казват "зона, забранена за полети", защото ако отговорът е "не", тогава какво ще ти дадат в замяна?" казва  Луцевич. "Мисля, че това е стратегията."

Във вторник ръководителят на кабинета на Зеленски Андрий Ермак изтъкна алтернативи на зоната, забранена за полети. "Моля, наложете забранената за полети зона или ни дайте надеждни системи за противовъздушна отбрана", каза той.

Вече се полагат усилия за подобряване на противовъздушната отбрана на Украйна и според съобщенията САЩ обмислят доставката на остаряло, но все още ефективно съветско оборудване.

Джонатан Еял казва, че безмилостният подход на Зеленски се отплаща.

Тъй като западните лидери ще проведат ден на интензивни дискусии за войната, "дневният ред ще бъде точно какво друго оборудване трябва да му бъде предадено", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осъзнавате ли,че украинците може да решат да отцепят част от България(онази около морето) като предизвикат вътрешен конфликт в България?Спрете да викате "Слава,Украйна" заедно с тях.Да не говорим,че е голяма вероятността някой украински престъпник да е влезнал в границите ни.Помагайте им с храна,хора сме.Това е добре.Но...си имайте едно наъум!
87
4
 
9
 
! Отговори
няма преди 2 години
кои да и плаща на тая *** газта
86
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да виса джуджето Зеленски, няма кой да го чуе, сам да се оправя.
85
7
 
45
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Лелеее, на този скимтящ Ам-гъл няма ли някой да му запуши устата накрая! Такова досадно меко'тело, ще избие сума ти невинен народ, докато се наслаждава на актьорските си умения. Но ще си го получи 💤
84
6
 
44
 
! Отговори
Безродници преди 2 години
Вчера на протеста наци-бежанците викаха на украински "Украйна над всичко", а нашите *** им подгласяха. Нали разбирате, че към това всичко, над което е Украйна, спада и България?
83
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срам, срам за мислещите хора! Свобода, братство, равенство? В откровено вълчи, несвободен и НЕравен, НЕравнопоставен свят?! Наглост е да припомняш атомните бомби, когато знаеш кой и защо ги е пуснал. Наглост е да си превърнал съседите си в пристанище за нацисти. Безмилостният му подход, лъжата, че е нападнат без провокация, поне за сега носи печалба само на САЩ - 24% скъп газ ще плаща Европа. Разтърсени сме чак до земята и по-надолу?! Който снабдява Украйна с оръжие, е убиец и самоубиец!
82
18
 
3
 
! Отговори
Фактите, нали така преди 2 години
Ами превзе обратно Херсон - значи се отплащат !
81
6
 
13
 
! Отговори
Отплащат ! преди 2 години
По-добре от това да е скрит в някакъв бункер като малкото русначе !Пък и колко оръжие Обединеният Запад му достави само заради речите - значи се отплащат !
80
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците се чудят как да му се отблагодарят, предлагат му Оскар - най-ценното им, той се свени.
79
4
 
42
 
! Отговори
Българка преди 2 години
Отплащат се на САЩ, ПРОСТАТА УРСУЛА НАЛИ ЯВИДЯХТЕ КАК ГЛЕДА ДЪРТИЯ СКЛЕРОТИК,
78
4
 
47
 
! Отговори
володоМОР Зеления преди 2 години
ЕВРЕИН-НАЦИСТ
77
2
 
19
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 2 години
Изпълнявай"Красавице мая"....нямам какво повече да добавя!!!!!
76
4
 
57
 
! Отговори
Българка преди 2 години
ТЪПИЯ ЗЕЛЕНСКИ, НЕ РАЗБРА ЛИ, ЧЕ Е ИЗИГРАН,ПОРОШЕНКО СЪЩО,НО ТОЙ СЕ ОТЪРВА. ПУТИН БЕШЕ МНОГО ТЪРПЕЛИВ,ТРЯБВА ДА ИЗБИЕ БАНДЕРОВЦИТЕ ИНАКРАЯ АРТИСЧЕТО КЛОУН.А просто Киро да си мълчи,че само глупости говори
75
3
 
41
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
Добре че му диктуват кво да казва.Нищо не става от тоя
74
4
 
42
 
! Отговори
Бум преди 2 години
"Агресорите"хранят Украйнците от освбодените територии а запада праща оръжие и смърт в Украйна.
73
2
 
42
 
! Отговори
mm преди 2 години
Докато по цял ден ни облъчват с Зеленски ,по интересни неща се случват на другия фронт ,вчера Индия е отказала да се срещне с английската делегация която е била там да обсъдят позициите на Индия спрямо Русия ,била е проведена среща Индия - Пакистан.Хусите спонсоорирани от САЩ за няколко дни вече 2-3 петролни бази взривиха на Саудитска арабия ,в същото време Сърбия дислоцира много голяма войска на границата с Косово.Не че нещо ама работите много загрубяват
72
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урките започнаха да пускат фосфорни бомби над Донецк. И за това ли ООН ще си затвори очите, както за противопехотните и морските мини.Нацитата продължават да избиват мирното население по най-гнусния начин,а вие се опитвате да ни обясните колко добър е бил наркомана Зеленски.
71
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От К-19 директно минахме към Зеленски-22. Да се надяваме че има опитни и умни политици, защото този от снимката като нищо може да ни докара трета световна война. Терорист маскиран като артист и неофашист. Това е Зеленски.
70
1
 
32
 
! Отговори
Българка преди 2 години
ЗЕЛЕНСКИ, ТЪПО МОМЧЕ ЩОМ ИЗРАЕЛ НЕ ТЕ ПОТКРЕПЯ ТИ СИ БИТА КАРТА
69
2
 
31
 
! Отговори
ЛДНР преди 2 години
Скоро Окраина няма да съществува. Полша подготвя окупиране на западна Окраина, Унгария също ще се включи в подялбата. Нацистите губят в Мариупол, където избиват хиляди руски хора. Мариупол е град с руско население, за това "Азов" го окупира 2014г., днес избиват хиляди цивилни всекидневно, включително етнически българи, таврийски българи. Някъде да прочетохте за това. Нацистите обстрелват в тези минути Донецк с фосфорни бомби по американски образец. Новорусия се ражда...