Отплащат ли се безмилостните речи на Зеленски?

Чрез тях той се опитва да опредили дневния ред
25 мар 2022 19:04, Нели Христова
114
Отплащат ли се безмилостните речи на Зеленски?
Снимка: БГНЕС

Докато армията му се бие упорито на бойните полета в Украйна, Владимир Зеленски води информационна война в столиците на западния свят.

Той се обърна към 10 парламента за две седмици, получавайки овации навсякъде.

На живо чрез видео връзка от обсадена столица, облечен в зелена тениска и с набола брада на няколко дни, той често се подписва със стиснати юмруци. Когато ръкопляскат, той изчезва. В края на краищата той е човек, който бърза, и има да се справя с наистина екзистенциални въпроси.

"Той знае как да въплъти духа на нацията", казва Джонатан Еял от Royal United Services Institute, пред BBC. "Не само в речта, но и в начина, по който се появява, фона си и къде говори."

Същото, но различно

Изказванията, които започнаха с обръщение към депутати в Лондон на 3 март, имат една-единствена спешна цел - да получат международна подкрепа и президентът Зеленски се опитва да постигне това с поредица от силно съобразени послания.

От падането на Берлинската стена до атаките от 11 септември срещу Ню Йорк и Вашингтон, в речите на Зеленски се включват епични национални събития и травми.

В Париж той се позова на националното мото "liberté, égalité, fraternité". В Япония той повдигна призрака за ядрена катастрофа. Препратките не са фини. Те не трябва да бъдат. Те са висцерални.

Зеленски не губи време да стигне до същността. В рамките на минута-две от обръщението си в Лондон той сравняваше 13-дневната война на Украйна с битката за Великобритания, определящата епохата на страната битка през Втората световна война.

Чрез Шекспир ("Да бъдеш или да не бъдеш") той неизбежно стигна и до Уинстън Чърчил. Зеленски не посочи името на британския военновременен лидер, но фино коригира емблематичната реч на Чърчил от 4 юни 1940 г., за да съответства на географията на Украйна.

"Ще се бием в горите, в полето, по плажовете, в градовете и селата, по улиците, ще се бием по хълмовете", каза той.

Но с напредването на парламентарната обиколка на Зеленски се прокрадват други по-резки бележки. Той не се страхува да укори и смъмри Запада за това, което смята за неуспех да осигури достатъчно подкрепа.

Силата на срама

"Във всяко от изказванията той пита какъв човек си." казва Номи Клер Лазар, професор по обществени и международни въпроси в Университета в Отава, който изучава политическа реторика. "Каква нация сте вие? Ако не успеете да издържите до този момент, тогава срам за вас."

В реч пред Конгреса на САЩ, пълна с препратки към Пърл Харбър, Мартин Лутър Кинг и Маунт Ръшмор, президентът Зеленски смъмри публиката си с явно недипломатичен език. "Молим за отговор", призова той. "За отговора на терора. Това твърде много ли е за искане?"

Обръщайки се към Камарата на депутатите на Италия във вторник, президентът Зеленски отново се опита да засрами публиката си, като посочи, че членовете на обкръжението на Путин са се радвали на почивка в Италия.

"Не бъдете пристанище за убийци", каза той.

Като президент на страна, претърпяла непредизвикана инвазия, казва проф. Лазар, Зеленски си е спечелил правото. "Не можете наистина да влезете в чуждите законодателни органи и да кажете срам за вас“, казва проф. Лазар, "освен ако вече не сте се назначили като морален арбитър".

От неговата уникална гледна точка, като лидер на страна, която току-що беше нападната, без провокация, може би е разбираемо, че Зеленски чувства нуждата да изтръгне всяка следа от самодоволство от публиката си.

"Мисля, че има известно разочарование в него и екипа му", казва Орисия Луцевич от мозъчния тръст Chatham House. "Те не чувстват, че хората са достатъчно разтърсени до земята."

Овациите

За всяка негова реч, написана в съавторство от близкия си сътрудник Дмитро Литвин, Зеленски е имал пленена публика: политици, електрифицирани от неговата нетрадиционна, директна реторика и също приковани в неудобните прожектори на праведния гняв на украинския лидер.

Но той също така говори и на своите собствени хора.

Той говори на украински и избягва острите костюми, които обикновено се свързват с този вид политически спектакъл. Това е изключителна трансформация за политик, чийто рейтинг на одобрение падаше месеци преди началото на войната.

До войната миналото на Зеленски като комичен актьор често се чувстваше като задължение. Под атака, това внезапно е актив.

"Комедиантите си изкарват прехраната благодарение на тази много интимна връзка с тяхната публика", казва проф. Лазар. "Това е усещане за това, което ни кара да се чувстваме неудобно. Което ни кара да се радваме. Какво ни кара да се смеем."

Спектакълът със своето просто, неукрасено послание – направете повече, за да ни помогнете – има една последна публика: местното обществено мнение на Запад.

"Той се опитва да създаде такъв натиск отдолу", казва проф. Лазар. "Вътрешен натиск върху правителствата, което е особено важно, защото това, което той иска, е наистина скъпо."

Определяне на дневния ред

В крайна сметка става дума за това. Зеленски не предприе тази виртуална обиколка из световните законодателни органи само за да събере съчувствие.

Украйна се бори за самото си съществуване и може да продължи да прави това само с масивна, продължителна военна помощ от своите съюзници.

От седмици президентът Зеленски моли НАТО да създаде зона, забранена за полети над Украйна. Той знае, че няма да го получи. Но той може да получи следващото най-добро нещо.

"Мисля, че казват "зона, забранена за полети", защото ако отговорът е "не", тогава какво ще ти дадат в замяна?" казва  Луцевич. "Мисля, че това е стратегията."

Във вторник ръководителят на кабинета на Зеленски Андрий Ермак изтъкна алтернативи на зоната, забранена за полети. "Моля, наложете забранената за полети зона или ни дайте надеждни системи за противовъздушна отбрана", каза той.

Вече се полагат усилия за подобряване на противовъздушната отбрана на Украйна и според съобщенията САЩ обмислят доставката на остаряло, но все още ефективно съветско оборудване.

Джонатан Еял казва, че безмилостният подход на Зеленски се отплаща.

Тъй като западните лидери ще проведат ден на интензивни дискусии за войната, "дневният ред ще бъде точно какво друго оборудване трябва да му бъде предадено", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
6
 
! Отговори
До 55 преди 2 години
Колко пъти ще го уважиш?
47
3
 
10
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Гледайте филма УКРАЙНА В ПЛАМЪЦИ на Оливър Стоун.
46
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз Зеленски го уважавам! Свободолюбив cokoл! Вълнувам се като виждам гордата му осанка в бункера. От там умело води сраженията, защото е прецизен стратег! Бе талантлив ръководител! Господ здраве да му дава!
45
1
 
10
 
! Отговори
Чарли Чаплин преди 2 години
Също е играл ролята на Хитлер.
44
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някак си вярвам на американците, които твърдяха, че ще има война, а не на руснаците които лъжеха, че няма да има
43
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пращайте пари и оръжие в Украйна и резултата ще е още по плачевен. *** сте всичките. Без изключение.
42
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато Зеленски говори за ужаса на Украйна, наш Киро си маже филийки в залата и яде все едно не е ял 3 дена. Този човек е болен. Той няма чувство за мярка на нищо. Все едно щеше да умре от глад ако беше изчакал да мине речта на който и да било? Където се вика от кумова срама да беше изчакал малко и след това да иде, да се наплющи с филии.
41
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите ще умрат от побесняване. Съветвам ги докато е време, докато руските окупатори не са окончателно изгонени с кютеци от Украйна да си сложат превантивно по една инжекция срещу бяс, че иначе ще се изпохапят един друг като вампири.
40
3
 
37
 
! Отговори
Без провокация? преди 2 години
8 години дърпаха нервите на Путин, но той търпеливо чакаше да се вразумят и изпълнят Минските съглашения. Накрая даде ултиматум на НАТО и след като справедливото искане разширяването на нато да не става за сметка на сигурността на Русия, показа на всички къде зимуват раците. А комедиантът продължи да разиграва комедии на ужаса с термоядрен край.
39
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Васко Кръпката ми е любим изпълнител! В колата имам няколко диска на Васко, рингтона на телефона ми е негова песен, и изобщо не слушам почти нищо друго освен песни и интервюта на Васко Кръпката. Кумир ми е!
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно печели добри пари от запад.
37
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците изтеглиха късата клечка.. Избраха си евреин-комик за президент. И сега берат плодовете на избора си.
36
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски печели кибер войната категорично! По последна медиина информация, руската армия е обезкървена от към генералитет, редници и лекари. А офицерския и сержантски състав се предава масово и минава на страната на Зеленски. От руската техника не е останало почти нищо. Изобщо толкова е зле руската армия, че на Кремъл му остава само да се премести някъде отвъд Урал.
35
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да има мир, Зеленски във Сибир!!
34
27
 
2
 
! Отговори
Комунизмът си отива преди 2 години
Васко Кръпката: Дано някой ден да имаме президент като Зеленски, а не да ме управляват болшевики!
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е па ако само за едните речи му подаряват оръжие баш си е на далавера! Кво!
32
12
 
6
 
! Отговори
Здрасти преди 2 години
Ех.. Тоя Синьозеленски бе.. Ангел с бели крила! Ейййй.. Да не ми изтриете коментара значи! Той е демократ а Путин е диктатор! Хайде сега чакам лайкове!... И Кирчо е най-добрия
31
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отплащат се. Във френския парламент призова Рено да напусне Русия и на другия ден Рено обяви че се оттегля от там. Днес заводите в Толиати обявиха 4 дневна работна седмица поради липса на достатъчно компоненти, модела на Рено произвеждан в Москва е спрян от производство. Чакам с нетърпение речта на Зеленски пред продажния проруски български парламент, за да ги насоли нашите национални предатели загнездили се в парламента, правителството и президентството.
30
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просъветските изветряли мозъчета даже и не могат да асимилират ситуацията. Тя неграмотността е голяма работа. Става въпрос не само за Украйна , а за цивилизацията и варварството. Да трошиш ресурсите на страната си за болни амбиции, да си загробваш гражданите за деситилетия напред, е това нормалните хора по света не могат все още да го проумеят. Но това БЕШЕ. Не можеш да се опънеш на целия свят. Нито имаш сили, нито акъл. А хиените гласували "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ", вече чакат, както и дребните чакали
29
2
 
3
 
! Отговори
4566 преди 2 години
След месец кой ли ще си отиде от Covid,Зеленски или ПУ,тин?