Украйна предупреждава, че радиацията в Европа може да се повиши заради Чернобил

Тежката техника край централа вдига радиоактивния прах
28 мар 2022 11:18, Нели Христова
128
Украйна предупреждава, че радиацията в Европа може да се повиши заради Чернобил
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът на Украйна предупреди за риск от радиация в електроцентралата в Чернобил. Той критикува руските сили за "милитаризиране" на зоната около станцията.

Ирина Верещук поиска Съветът за сигурност на ООН да предприеме незабавни стъпки за демилитаризиране на зоната и да изпрати специална мисия за премахване на риска от авария на мястото на най-тежката гражданска ядрена катастрофа в света.

"Безотговорните и непрофесионални действия на руските военни представляват много сериозна заплаха не само за Украйна, но и за стотици милиони европейци", каза Верещук, докато говори пред медиите в неделя.

Тя каза, че руските сили транспортират големи количества стара и лошо поддържана артилерия около обекта, създавайки риск от повреда на защитната конструкция, изградена около разбития четвърти реактор на станцията след експлозията му през 1986 г.

Верещук подчерта, че щетите могат да причинят значително количество радиоактивен прах в атмосферата, което да доведе до замърсяване на въздуха, засягащо Украйна и други европейски държави. Тя също така разкритикува руските военни, че не позволяват на пожарникарите да поставят под контрол голям брой пожари в зоната.

"Затова настояваме Съветът за сигурност на ООН да приеме незабавни мерки за демилитаризиране на зоната за изключване около станцията в Чернобил, както и изпращане на специална мисия за премахване на рисковете от повторение на аварията в Чернобил в резултат на действията на руските окупационни сили" призова каза.

"Окупаторите игнорират тези заплахи и продължават да транспортират и съхраняват големи количества боеприпаси в непосредствена близост до ядрените централи", каза тя, добавяйки, че силите транспортират и „десетки тонове ракети, артилерийски снаряди, минохвъргачки“ всеки ден. в рамките на няколкостотин метра от изолационната структура на атомната електроцентрала.

Твърденията на вицепремиера обаче не могат да бъдат проверени веднага.

Русия, която получи контрол над изведената от експлоатация станция в Чернобил на 25 февруари, преди това отрече да излага на риск ядреното съоръжение.

Реакторът в Чернобил се стопи печално през април 1986 г. по време на тест, покривайки голяма част от Европа в радиоактивен облак. Хиляди смъртни случаи бяха свързани с последствията от аварията и радиацията, която тя отдели.

По това време Украйна е част от Съветския съюз. От години около мястото съществува силно защитена зона, която погребва изключително опасно количество ядрен материал.

По-рано в неделя украински служител предупреди, че повече от 10 000 хектара гори горят в Чернобилската изключена зона, като добави, че пожарите са довели до повишено ниво на радиоактивно замърсяване на въздуха със заплаха за съседните европейски страни.

Людмила Денисова, комисар на Върховната Рада на Украйна по правата на човека, приписва пожарите на руските бойни действия в региона. Тя каза, че са регистрирани 31 пожара, тъй като тя призова Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да изпрати пожарникари и оборудване, които да помогнат за справянето с тях.

Междувременно руските сили поеха контрола над град Славутич, който беше създаден и построен след катастрофата през 1986 г., каза в събота кметът му, добавяйки, че трима души са загинали при сблъсъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
3
 
! Отговори
Alex преди 2 години
22 - защо говориш в монежествено число? Ти ли сте или сте повече - вие? Какви антибиотици? Блато са такива като тебе дето им дават пари да пишат изключително умни постове у ФБ и тука по сайтовете. Западната демокрация е мъртва, бате.
19
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
който вярва на урките значи е льольо
18
2
 
12
 
! Отговори
Голема работа преди 2 години
Киро е купил йоНни таблетки :D
17
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко ще си отиде по местата. Цивилизацията не търпи нещо дето не става. Да сте видели някой да емигрира в Русия, Китай, Северна Кореа????. Един няма. Щото е много хубаво. Разни конюктурни блата на цивилизацията, просто ще си отмрат естествено. Даже и нашенските съветофили. Не ги искам да се впишат в обществото. Трябва да търсим и за тях антибиотик
16
9
 
14
 
! Отговори
vdch преди 2 години
Дори след атентата в Чернобил радиационния фон в Европа си беше почти в нормата. Това особени се отнася за България, която бе заобиколена от радиоактивния облак. Приказките за хиляди жертви са лъжи, а ако имаше закони тези които ги разпространяват отдавна щяха да търкат наровете. Доказателство е, че в Припят години след 86-та хората са си живи и здрави. Аз знам за едни пострадал българин от Чернобил. Вкараха го в затвора, защото каза истината. Казва се Григор Стоичков. Мир на праха му.
15
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имейлите, открити в изоставения лаптоп на Хънтър, показват, че той е помогнал за осигуряване на милиони долари финансиране за Metabiota, изпълнител на Министерството на отбраната на САЩ, специализиран в изследвания на болести, причиняващи пандемии, които могат да бъдат използвани като биологично оръжие, според уебсайта на Daily Mail.
14
16
 
6
 
! Отговори
До 6 от 5 преди 2 години
Факт е че радияцията се повиши в района зарази преминаването на руските машини. Като гледам колко са им точни оръжията знам ли къде може да падне ракета. Да не дава Господ никога авария. И 1986 са мислили като теб че няма да стане но нека имат едно на ум.
13
1
 
26
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Недей дочаква и зори, върви, лъжи, лъжи, лъжи.....девиза на украинските медии, военни и политици. Цяла Европа искат да запалят по американски съвет, такава омраза жестока и глупава.
12
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10, следим всички световни агенции. Само в рушката пропаганда се говорят такива глупости, лъжльовци малки.
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната фалшива новина.
10
5
 
26
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Русия откри тайна лаборатория в Чернобил за пройзводство на "***"атомна бомба,защо това не се коментира и се крие.
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5 пак ли е лаеш за няколко цента? От няколко месеца бандерската пропаганда използва тия опорки. В същото време обаче се пропуска че даже дейли мейл публикува финансирането от сащ на биолаборатории с 18.6 милиарда долара чрез синчето на Байдън за патогени на границата с Русия.
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май радиацията хвана Зеленски сериозно, чак го побебца...
7
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес .бг всички световни агенция коментират видеото в "ЮТУБ" за разтрелването на руски военопленници в краката и разпитване докато починат, от украинските фашисти ! А вие Днес.бг
6
2
 
22
 
! Отговори
факт преди 2 години
Наци дезинформация...
5
1
 
6
 
! Отговори
аман! преди 2 години
От ден на ден все по-хубаво става. Да се повишава и да се свърши тази 3-годишна агония!
4
2
 
20
 
! Отговори
Няма Страшно преди 2 години
Киро е Купил Йонни Таблетки за Цяла България, които Позят от Радиация, колкото 4-ти Бустер от КОВИД!
3
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като Русия предопреди за мини в черно море русофилите скочиха колко е опасно и тн. А радиацията в чернобил е хиляди пъти по-опасна и може да навреди на стотици милиони, дори и на руснаците. Сега искам да чуя какво ще кажат русофилите за това. Преди Русия да напада Украйна нямаше тъкъв преблем.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вървят на добре нещата... Най-добре е вече единият по-бърже да побеждава и спира касаплъка!
1
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радиацията може да скочи заради руснаците, чернобил кво е виновен че е заобиколен от руски фашисти.