Руските войници напуснали Чернобил засегнати от радиация?

Те изкопали окопи в най-замърсената част около централата
1 апр 2022 17:00, Нели Христова
220
Руските войници напуснали Чернобил засегнати от радиация?
Снимка: БГНЕС

Атомният надзорен орган на ООН разследва твърденията на Украйна, че руските войници, окупирали атомната електроцентрала в Чернобил, са напуснали, след като са получили високи дози радиация.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че не може да потвърди твърденията на украинската държавна енергийна компания Енергоатом и търси независима оценка.

От "Енергоатом" заявиха, че руснаците са изкопали окопи в гората в зоната на изключване на мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света и че войските "изпаднали в паника при първите признаци на заболяване", което се "появило много бързо" и започнали да се готвят да напуснат.

Украинският вицепремиер Ирина Верещук също заяви, че руските войски, които копали окопи в гората, са били изложени на радиация, но това не е проверено независимо.

Някои доклади предполагат, че войниците са изпратени в специално медицинско заведение в Беларус, след като са прокарали танкове през "мъртвата зона" около атомната централа, издигайки радиоактивен прах.

Руските сили също се оттеглиха от близкия град Славутич, където живеят работници в Чернобил, съобщи Енергоатом.

Още по темата
МААЕ заяви, че се готви да изпрати първата си "мисия за помощ и подкрепа" в Чернобил в Северна Украйна през следващите няколко дни.

Въпреки че руските войници завзеха контрола над Чернобил скоро след инвазията на 24 февруари, украинският персонал на централата продължи да наблюдава безопасното съхранение на отработено ядрено гориво и да наблюдава бетонираните останки от реактора, който експлодира през 1986 г., причинявайки най-тежката ядрена авария в света.

В отделен пост Енергоатом каза, че руската страна официално се е съгласила да върне на Украйна отговорността за опазването на Чернобил. Той сподели документ, подписан от хора, които е идентифицирал като висш служител в Чернобил и руски военен служител, назначен да охранява централата. Ройтерс не можа веднага да провери автентичността на документа.

Украйна многократно е изразявала опасения за безопасността на Чернобил и е настоявала за изтегляне на руските войски, чието присъствие предотврати ротацията на личния състав за известно време.

Помолено да коментира отчетите на служителите в Чернобил, руското министерство на отбраната не отговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
3
 
7
 
! Отговори
Лоша новина преди 2 години
за руските и проруските възрожденски ***. Днес в София стартира постоянна иницитива "Българска коалиция срещу дезинформацията", съвместно с Европейската комисия, българските власти и медии. Путинистите ще си дезинформират само от решетките. Съобщението не е първоаприлско, не се надявайте.
105
3
 
6
 
! Отговори
Яйца на Микровълнова преди 2 години
Моята рецепта за рохки яйца на микровълнова: Слагате 4 яйца в купа или чиния и пускате да се сготвят за минута и половина - две. Тъй като е микровълнова, яйцата стават много бързо
104
1
 
6
 
! Отговори
Голем виц :D преди 2 години
До Мотори ИЖ - И аз чух че Лада, Москвич и Волга били трите най-големи концерни автомобилни производители и техните марки са най-продаваните марки коли в света :D
103
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Около АЕЦ Чернобил никой не е оказвал съпротива на руснаците, за какво да копаят траншеи?!
102
3
 
1
 
! Отговори
Радиация в Кухнята преди 2 години
На колко минути се оставят яйца на микровълнова, за да станат рохки?
101
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 105 - Пий , по 1 литър на ден
100
0
 
7
 
! Отговори
Мотори ИЖ преди 2 години
Японските Suzuki Hayabusa и Yamaha са пред изчезване, смазани от конкуренцията ИЖ и Урал
99
3
 
4
 
! Отговори
Panzerfaust преди 2 години
Бум! И наобратно към Москва.
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 96 е да , какво са за хамириканците 200 000 цивилни жертви и от само от преките удари и ... как не те беше срам да го напишеш ...
97
4
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Докога Чернобил ще носи печата на най-тежката ядрена авария? Фукушима с напълно разрушени реактори по-малка катастрофа ли е? А това, че някои копал окопи в поразена територия, е айде малко по-сериозно, можем да ядем доматите с колците, ама не всички...
96
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
медиите добре че ни информирахте. да пиеме ли йод?
95
0
 
9
 
! Отговори
ZAZ преди 2 години
Заплаха за автомобилите на Запад
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путинофил по гръб не пада. И за какво се пъне, не знам. Нито рублата е ценна, нито обгазяването е здравословно. Накрая ще получи един тиквен медал за храброст и благодарствен надпис на братската могила. За Путин човешкият живот не е ценност, освен неговия собствен. Пратил войничетата да копат радиоактивен прах, че да плаши Европа. Да му пратя праха в колет лично на него.
93
10
 
6
 
! Отговори
Поредният кьорфишек преди 2 години
Отдавна се упражнява западната пропаганда върху темата за украинските АЕЦ. В Чернобил от доста време има руски екип оператори и там проблеми няма. Украинците спираха токозахранването, обстрелваха сграда извън територията на централата, но нищо не постигнаха с това.
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Руски АЗЛКСега гледам подвижни домове в Тубата, направени от камиони в Русия.
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таня, такива реактори има още над 20. Операторите украинци извадиха от строя захранването и управлението на реактора. Това са неоспорими факти, но има такива хора, които трудно схващат действителността.
90
4
 
6
 
! Отговори
Redtube преди 2 години
Бензиностанция с ракети
89
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
америка Е ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА ИЗПОЛЗВАЛА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ . ПРИ ТОВА 2 ПЪТИ И ВСЕ СРЕЩУ ЦИВИЛНИ. ДАНО ДА ГИ УДАРИ МЕТЕОРИТ И ДА ГИ ИЗТРЕБИ ДО КРАС
88
4
 
6
 
! Отговори
до 93 преди 2 години
Хирошима и Нагасаки спрямо Чернобил са като една плюнка в морето. Не се излагай. В Чернобил бе пусната радиация равна на 200 ядрени атака.
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
93, приемам забележката. Така е.