2 000 българи напуснали Одеса от началото на войната в Украйна

Общо 6000 българи живеят в града, мнозина искат да се евакуират
6 апр 2022 11:45, Елка Василева
7
2 000 българи напуснали Одеса от началото на войната в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

2 000 българи са напуснали Одеса от началото на войната в Украйна. Това съобщи за БТА Елена Волкова от Асоциацията на българите в Украйна.

„6 000 българи живеят в Одеса. От тях много останаха, но искат да се евакуират и всеки ден звънят. Хората се страхуват да бъдат в града. Екипът на нашата Асоциация, начело с Антон Киссе - депутат от украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна, продължава да формира списъци, организира автобуси, евакуира хора в България“, разказва Елена Волкова.

Още по темата
По нейна информация цените на храните и горивата в Украйна са се повишили значително. На места по бензиностанциите няма гориво. Магазините работят, но без голям асортимент от продукти. Липсват стоки от първа необходимост. Затова в Одеса има стотици центрове за помощ, където се формират стратегически запаси от храна и лекарства. България, Турция, Полша, Франция изпращат хуманитарна помощ.  

„Започнаха да се отварят търговски центрове, ресторанти, кафенета, театри и дори градският зоопарк. Миналата седмица намалиха комендантския час. Държавата призовава бизнеса да започне да функционира, доколкото това е възможно. Така че Одеса продължава да живее. С настъпването на пролетта хората започнаха да ходят в паркове, да се разхождат по градските плажове. И когато чуят сирената, вече не реагират и не се крият в бомбоубежища. Вече свикнаха с този начин на живот. Адаптираха се към обстановката“, споделя Елена, която е бесарабска българка.  

Тя е категорична, че въпреки че има възможност, няма да напусне Украйна. „Можехме с детето ми да отидем на по-безопасно място, но взех решение да останем тук. Засега съм в Одеса, защото тук има повече комуникации, повече възможности да помагам на хората, които имат нужда, да помагам за евакуирането на българите от Бесарабия и цяла Украйна“, допълва Елена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат да бягат но седят там? Защо? Да не би да не ги пускат случайно?
2
0
 
2
 
! Отговори
Въпрос имам преди 2 години
И защо бягат ? Защо не изчакат "братята" да ги "освободят" ? За един приятел питам...
1
2
 
6
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Нека приберем наще сънародници,а маймунодонците,които ни обиждат и са тук за паспорт шут и навън. Същото трябва за родните русорфили и лакей.