В Мариупол: Видях ада и най-тъжните детски очи

Продължават усилията за евакуация от "Азовстал"
7 май 2022 16:26, Елка Василева
75
В Мариупол: Видях ада и най-тъжните детски очи

Продължават усилията за евакуация от завода "Азовстал" в Мариупол. През вчерашния ден едва 50 цивилни успяха да напуснат стоманодобивния комбинат. Киев обвини руските сили, че постоянно нарушават временното прекратяване на огъня, което прави евакуацията много трудна и бавна.

САЩ обявиха отпускането на нова военна помощ за Украйна, за да се бори срещу руската агресия, предаде Bulgaria ON AIR.

Взели със себе си най-необходимото, около 50 жени, деца и възрастни хора, придружени от хора от Червения кръст и ООН, напуснаха "Азовстал" и поеха към чакащите ги автобуси. Евакуацията обаче е затруднена заради непрестанния обстрел от страна на руските сили, твърди Киев.

Още по темата
Игор и кучето му Жужа също са сред напусналите Мариупол. Двамата са извървели разстоянието от над 200 км до Запорожие за пет дни. По пътя ги среща шофьор на камион, който им помага и така спасява живота им.

"Аз и моето куче тръгнахме пеша. Тя тежи 8 килограма. По пътя можех да правя само чай. Кучето се изтощаваше от ходенето, но нямахме друг избор, за да останем живи", коментира Игор.

Той споделя, че е взел решението да напусне Мариупол, защото не иска да бъде роб на руския режим.

"Всичко е унищожено, има само отломки. Няма свобода вече в моя Мариупол", допълни той.

А последните украински военни, останали в завода, засега удържат руските атаки.

"Повече от 70 дни мариуполският гарнизон е подложен на многобройни удари от противника. Горд съм с войниците, които полагат свръхусилия, за да се противопоставят на противника. Ситуацията е изключително трудна, но въпреки всичко ние засега удържаме", допълни командирът на полка "Азов" Денис Прокопенко.

Президентът Зеленски заяви, че се работи и по дипломатически път за подпомагане на евакуацията на останалите военни в "Азовстал". Стотици деца също прекараха седмици наред в тъмните тунели на "Азовстал".

Катерина е доброволец в Мариупол - градът, в който живее от 30 години. Разказва, че е видяла много болка в детските очи.

"Видях с очите си най-тежките истории. Видях Ада на Земята. Моят град е напълно разрушен. Убийства, бомбардировки, измъчвания на цивилни - в това се превърна градът. Това трябва да спре сега, а не утре", категорична е тя.

Битката за град Харков също продължава. Базираният в САЩ Институт за изследване на войната казва, че украинците скоро могат да освободят Харков от заплахата на руската армия. Украинските власти предупреждават, че руските сили може да зачестят ракетните удари през уикенда, преди Деня на победата.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
12
 
! Отговори
аZ-ът преди 2 години
ай скитаж бе ... тия сами си признават че говорят руски, сега ше рева вместо тях ли... Хубаво че боше онзи пиандурник Хрушчов, че им подари и държава и полуостров... А , полусотрова си го взеха обратно де , забравих хахаха аха ахахаахах ах аха х ха ха ха ххахах аха ха ааа
16
10
 
22
 
! Отговори
аZ-ът преди 2 години
Кат подпалихте хората живи на майдана - тъжните детски очи къде бяха ?
15
7
 
10
 
! Отговори
СМЪРТ ДА ИМА ТАКА ЛИ преди 2 години
МОЖЕ ЛИ САМО ДА ПИТАМ КАК РАЗПОЗНАВАТ УКРАИНЦИТЕ ОТ РУСНАЦИТЕ И НАЦЯГИТЕ КАКВИ ЗНАЦИ ИМАТ- ДА НЕ БИ ДА СА ГИ ПРИНУДИЛИ ДА НОСЯТ ЖЪЛТИ ЗВЕЗДИ- ХИТЛЕР БЕШЕ ПРИБРАЛ ГЕРМАНЦИТЕ ОБРАТНО В ГЕРМАНИЯ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕ ВОЙНАТА А П У Т Л Е Р БЛАГОРОДНО СЕЕ СМЪРТ И РАЗРУХА БЕЗ ДА ПОДБИРА
14
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До всички платенни евроатлантически тролллчета - радвайте се на всяка секунда в тоя свят отти като пуккнете вашия шеф сатанатта ви чака и ше врите в казанаа цяяяяяла вечност. А там една секунда минава по-мъчно от един век!!!! Цъкайте минуси - сами си избрахте тая съдба. Наздраве удавници
13
8
 
23
 
! Отговори
Тъжните детски очи преди 2 години
в Афганистан и Сирия случайно да ги видяхте?То ицемеривто граници няма, манипулацията все по-чудовищна.
12
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вуйчо Ваньо- май само ти и още 2-3 любители на Путин не разбрахте,че Кличко е там,а не в Монако.
11
10
 
11
 
! Отговори
аZ-ът преди 2 години
Аууууу...Фрномемално, откъртваща либерална драмица.... Сега ли да поревем или после? ЗАРАДИ ВЪТРЕШНО-СЪСЕДСКИ ПРОБЛЕМИ, НЯМА ЦЕЛИЯ СВЯТ ДА ПЛАЩА СМЕТКАТА !!! ЗАРАДИ ТЪПОТИИТЕ ВИ ЦЕНИТЕ СКОЧИХА ДО НЕБЕСАТА . НЕ МИ ПУКА КОЛКО ОТ ДЕЦАТА ВИ СА ИЗМЕРЕЛИ. КОЛКОТО ВАС ВИ ПУКА ЗА МОИТЕ, ТОЛКОВА И НА МЕН ЗА ВАШТЕ ! ПУКА МИ, ЧЕ ВИ ПЛАЩАМ СМЕТКАТА !!!
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да 21:00 има време това да го напишете за трети път. Лъжете за руски обстрели, а на видеото се вижда, че евакуацията я извършват руснаците. Като говорите за ООН, що не показахте един да го видим?
9
9
 
9
 
! Отговори
референдумчик преди 2 години
прападнаха плановете за харкивска народна република, paшиcтите бягат като бити ...
8
4
 
9
 
! Отговори
Сапунисаха ги преди 2 години
тия нацяги и ги пуснаха по пързалката май ми се струва.
7
2
 
10
 
! Отговори
Patrick Lancaster преди 2 години
е американски независим журналист, който живее в Донбас през последните 8 години. Има и репортажи от Мариупол и интервюта с цивилното население. Който се интересува от реалната ситуация да го намери в Ютюб. https://youtu.be/rYyN5VRAHVg
6
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива миз.. ерници като украинците няма да използваш собствения си нород да те пази от куршумите из... р.. оди направо
5
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия хора излизат благодарение на Русия. Азовските нацисти даже не са им казвали, че има коридори. Пишете си, не ми пречите, но истината не е такава каквато я драскате по такива сайтчета.
4
7
 
13
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
"И най-лошия мир е по добър от най-добрата война". Конфуций!!! Въпроса е защо украинския народ допусна да се стигне дотам и то още 2014та?!? Къде е кличко? Нали преди 8г. беше на майдана? Аре бе файтър - нарамвай калашника и отивай на фронта като си такъв мъж. Харчи по казината в Монако, а украинците да се оправят. Продддажник- същия като евреина зеленски.
3
7
 
12
 
! Отговори
Сега преди 2 години
Азовци с бяло знаме са излезли от завода и са поиска ли среща с Руски воени....
2
4
 
10
 
! Отговори
Нацягите убийци преди 2 години
в Мариупол тероризираха населението. Но мина вече това време. Този журналист е там на място и показва зверствата.https://youtu.be/yQ3w9fpSIZA
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пратете си заплатите, да раздадат на тези тъжни деца по един автомат и да ходят да поставят мини!