Украйна призова да бъдат разблокирани пристанищата ѝ за износ

Така ще се предотврати световна продоволствена криза
10 май 2022 08:21, Елка Василева
85
Украйна призова да бъдат разблокирани пристанищата ѝ за износ
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна заяви, че търговията в пристанищата на страната е застинала и призова международната общност да предприеме незабавни стъпки за слагане на край на руската блокада, което да позволи да се придвижат доставките на пшеница, за да се предотврати световна продоволствена криза, предаде Ройтерс.

Още по темата
Володимир Зеленски направи тези коментари, след като разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който беше на посещение в Одеса - голямо пристанище на Черно море, от което се изнасят селскостопански продукти.

"За първи път от десетилетия в Одеса няма редовно движение на търговския флот, няма рутинна пристанищна работа. Това вероятно не се е случвало в Одеса от Втората световна война", каза Зеленски в свое видеообръщение.

"И това е удар не само срещу Украйна. Без нашия селскостопански износ десетки държави в различни части на света вече са на ръба на недостига на храни. И с течение на времето ситуацията може да стане, честно казано, плашеща", добави той.

"Трябва да бъдат предприети незабавни мерки за разблокиране на украинските пристанища за износ на пшеница", написа по-рано Зеленски в своя канал в "Телеграм". Той не уточни какви мерки иска да бъдат предприети. Страните от НАТО, включително САЩ, изключват въоръжена намеса заради опасения да не предизвикат по-широкообхватна война, отбелязва Ройтерс.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски,не реви!Бачо ти Дън нареди-"до последния украинец"!Да не мислиш,че се е шегувал,започваш да загряваш май какво става?Скоро ще седнат големите с пергелите и линийките и с "Окраине" се свърши брат.
41
3
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
И тогаз може да се ппеговаря, дали Русия ще изнася според разумни договори украинското жито от ппистанищата на Одеса и Николаев.
40
1
 
38
 
! Отговори
Гага преди 1 година
Значи иска мир и пристанища, но и иска да му се пращат оръжия...как да става мир? *** зелен
39
6
 
42
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Второ, трябва да бъдат ликвидирани натовците в украйна.
38
6
 
41
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Първо трябва да бъде ликвидиран азов - гордостта на нацистка украйна.
37
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски докато прави видеа как мачка и превзема руснаците се събуди и видя,че е без Донбаска област,Луганска и Херсонска,няма излаз на Черно море и е с разрушена жп и сухоземна ифраструктура.Зеленски,не си разбивай държавата заради едни 80 млн долара.Стига вече.Шут си и такъв ще си останеш.
36
0
 
29
 
! Отговори
Abc преди 1 година
Към Полша също ли са блокирани пътищата?
35
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да бъде! Еленски моли украинските / руските/ пристанища да бъдат разблокирани за износ на зърно! Това води автоматично до сваляне на санкциите за корабоплаването! Украйна няма кораби за износ на зърно! Корабите са руски!
34
2
 
45
 
! Отговори
Един там преди 1 година
Зеленски, вие нали мачкате, нали руската армия се отказва да се бие... Как така са ви блокирани пътищата!?
33
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
еврей-неонацист
32
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На шутът"Победител"нещо взе да му светва лампата,споко те украинците хубаво като поогладнеят сами ще те окачат на някой стълб!
31
27
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
ние сме категорично заинтересовани да постигнем споразумения възможно най-скоро. Но тези споразумения трябва да са от полза и за двете страни", каза Владимир Медински, ръководител на руската делегация" ----///---- Медински е един куку мицин, историк, когото пращат на амбразурата, а той е достатъчно тьп да приема ролята. Хърбавичък един, с рядка косица. Очебийно дегенеративен северноазиатски ген. Не знам каква изгода очаква при загубена война.
30
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя *** вече е жалък. Кой да те разблокира бе, шут. Европейците понеже са много "умни" като този и ще гризат дървото. САЩ понеже се вълнува за газа и всички са се вторачили само в това, но забравят къде са житниците и залежите на всичко. Тепърва ще спират производства заради липса на материали.
29
3
 
16
 
! Отговори
Дъ билло от Банки преди 1 година
Никакви такива, искаме платноходки в Черно море !
28
3
 
15
 
! Отговори
защо преди 1 година
БНТ новини 12.20 ч. 28.02.22"С всеки час на конфликта, който носи нови жертви сред украинските граждани и войници, ние сме категорично заинтересовани да постигнем споразумения възможно най-скоро. Но тези споразумения трябва да са от полза и за двете страни", каза Владимир Медински, ръководител на руската делегация"
27
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленчук, предай се и спаси страната си.
26
2
 
34
 
! Отговори
politikus.info преди 1 година
Зеленски е пратил на 08.5.десант на заколение да превземе остров Змейнии в черно море,резултата над 50 убити укр.воени ,свалени 3 ми -8,2 катера и тн.Телата на 24 укр.воени още стоят на острова другите плуват в морето има видео.
25
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците минираха пристанищата. Сега да се спасяват!
24
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е кой да ги разблокира. Нали ги е блокирала Русия. Няма износ, скоро няма да има и ЖП. Ти не видя ли и не чу ли какво ти каза Байдън. Ще воюваме до последния украинец. Никъде не каза, че НАТО и САЩ ще воюват. Мисли Зеленски, мисли.
23
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брееей, то бива нагли лъжи... Дали искат разблокиране заради износа, или заради вноса на оръжия по море след като руснаците унищожават жп инфраструктурата в Украйна...