Украинска парамедичка заснела кадри, показващи ужаса в Мариупол

Юлия Паевска, известна като Тайра, е пленена от руснаците
20 май 2022 21:30, Елка Василева
279
Украинска парамедичка заснела кадри, показващи ужаса в Мариупол
Кадър: YouTube

Популярна украинска парамедичка е документирала времето, прекарано в Мариупол, на карта памет не по-голяма от нокътя на палеца. Картата със записите е била изнесена, укрита в дамски тампон и сега данните, съдържащи се в нея, стават обществено достояние. А жената е в ръцете на руснаците, в момент, в който Мариупол е на път да падне също в техни ръце, пише Асошиейтед прес.

Още по темата
Юлия Паевска е известна в Украйна с никнейма Тайра, заимстван от профила й от видеоиграта "Уърлд оф уоркрафт". Тя е използвала камера, прикрепена към тялото си, за да заснеме видео кадри в размер на 256 гигабайта, на които се виждат неистовите усилия, полагани от екипа ѝ в продължение на повече от две седмици, да върне обратно към живота хора, които се намират на ръба на смъртта. Тя е предала разтърсващите клипове на екип на Асошиейтед прес - последните чуждестранни журналисти, останали в Мариупол.

Тайра и нейният шофьор бяха заловени от руски войници на 16 март, а Русия я описа като член на националистическия батальон "Азов". Но Асошиейтед прес не откри никакви доказателства за това, а приятелите и колегите ѝ казаха, че тя няма никаква връзка с "Азов".

Военната болница, в която тя е ръководела евакуацията на ранени, не е свързана с батальона, чиито членове седмици наред отбраняват огромния стоманодобивен завод в Мариупол. Сами по себе си кадрите, които Тайра е заснела, доказват, че тя се е опитвала да спасява и ранени руски войници, както и украински цивилни. Видео, заснето на 10 март, показва двама руски войници, които грубо са изнесени от линейка от украински военнослужещи. Единият е на инвалидна количка, а другият е на колене, с ръце, вързани зад гърба и с очевидна рана на крака. Очите и на двамата са покрити със зимни шапки, а на ръцете им има и бели ленти. Украински войник ругае един от ранените, а Тайра му казва: „Успокой се, успокой се“. Една жена се обръща към нея с въпроса дали ще им окаже медицинска помощ. „Те не биха били толкова благосклонни към нас“, отговаря й тя. „Но не мога да постъпя по друг начин. Те са военнопленници“, допълва Тайра.

Сега тя е пленена от руснаците и е сред от стотиците известни украинци, които са били отвлечени или заловени, включително представители на местните власти, журналисти, активисти и защитници на човешките права.

Мисията за мониторинг на човешките права в Украйна на ООН е регистрирала 204 случая на така наречените принудителни изчезвания. Тя каза, че някои от жертвите са били измъчвани, а по-късно са били открити труповете на петима от изчезналите. Канцеларията на украинския омбудсман заяви, че към края на миналия месец са постъпили съобщения за хиляди изчезнали, 528 от които вероятно са били пленени.

Русия от своя страна казва, че от началото на конфликта в Донбас през 2014 г. са убити над 13 хиляди души, като хвърля вината за това на украинската армия.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
0
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Знаете ли че тази и нейния шофьор ги арестуват като им спират колата за проверка и виждат че на задната седалка има две деца със сълзи на очите. Оказва се че въпросните двама са убили родителите на децата и им взимат колата за да избягат под детско прикритие! Тайра е известна в Азов като снайперистка и търговец на органи! Тя го признава и дори се учудва че майката на децата е тежко ранена но жива!!! Ареста е записан от журналисти и го гледах на живо! Това защо не го пишат???
196
6
 
9
 
! Отговори
трогнат до сълзи преди 1 година
Чакайте да пусна една сълза , да не се мъча , на поредната сърцераздирателна , сълзливо-сантиментална и изсмукана от пръстите история ,целяща единствено промиване на мозъци , че лошата Русия е станала още по-лоша , а добричките фашаги от Окрайна са пак тормозени и убивани !Ако историята е истинска , тая "популярна" парамедичка що не спасява животи , ами ми се прави на телевизионер ?!
195
0
 
5
 
! Отговори
Мислих и реших преди 1 година
Мислих, че нашите боколуци са върха, но определено съм се лъгал. По света шетат невероятни ***.
194
5
 
6
 
! Отговори
Dunavec преди 1 година
До 202 Анонимен - най-много боли когато почнат да напускат Блатная и да правят самостоятелни републики
193
0
 
2
 
! Отговори
Пеьо преди 1 година
Тия са ***
192
0
 
5
 
! Отговори
Dunavec преди 1 година
До 208 АнонименПълни глупости
191
4
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Дайте да се спасяваме, путин идва...
190
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин не е казал това Гошо ти си момче лошо.
189
6
 
10
 
! Отговори
Ахх преди 1 година
САЩ са б.о.клуци и слугите им тука ,унищожават българите с мизерията която създават.
188
19
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Вчера путин е споменал, че ако успее да анексира цялата Украйна следващата цел е България. Сега единствения ни шанс е да се молим да не успее в Украйна.
187
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще снимат ужаса във Сибир.
186
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОЛКО БОЛИ КОГАТО ТИ КЪСАТ ОТ МЕСОТО НАЛИ?- ПУТИН СИ ВЗЕ ТОЧНО КАКВОТО МУ ТРЯБВАШЕ ОТ "ТЕРИТОРИЯТА". КРИМ,ЛНР,ДНР, НАЙ ВАЖНИЯТ ГРАД ПРИСТАНИЩЕ МАРИОПУЛ. АЗОВСКО МОРЕ Е ЗАТВОРЕНО ЗА ХОХЛИТЕ.
185
5
 
7
 
! Отговори
Оптимист преди 1 година
Много *** днес... Рублата се вдигна, явно гледат да захлебят.
184
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самото начало на дописката е фантастично - Популярна украинска парамедичка. Популярна къде? Списание Лансет?
183
4
 
9
 
! Отговори
баце преди 1 година
Няма невинни.
182
4
 
16
 
! Отговори
Мда преди 1 година
А-а-а, за тая "парамедичка" ли става въпрос?! Бравос, фашагата от "Десен сектор", дето се правеше на Рамбо в началото и с Калашник на рамо позираше пред всякакви "свободни" медии, медик станала..Има усилия за разнообразие, щом пак не е готвачка, зер те 90% от пленените са такива, останалите шИфьори...
181
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
226 - коя е другата държава бе папуняк. след 1991 година няма Украйна ,има само руска територия. Путин си прибира неговото.КРИМ, ДНР, ЛНР. укрите нямат място там.
180
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕЕЕЕЙ РУСНАЦИТЕ НЕ ЗНАЯТ ЗА "НЯКАКВИ ЗАПИСИ" АМА ДНЕС БГ. ЗНАЯТ. СЛАВА НА РУСИЯ.
179
8
 
23
 
! Отговори
Писна ми преди 1 година
Проамериканските български медии не спират да промиват мозъка на простият ни народец,докога питам ще продължават лъжите?Осъзнайте се се вече ***,веете украински знамена,докарахте 200000 смрадове тук за да правят каквото си искат,пък и пари им дадохте на същите тези,които гориха български знамена и убиваха българи!
178
17
 
5
 
! Отговори
Star преди 1 година
Какво падение за руската държавна политика само е тази ,,специална операция'' само.Вече никой не желае такъв съсед и затова всички западни съседни държави на ,,непобедимая'' ще влязат в НАТО и изобщо няма да се съобразяват със заплахите от Кремлин.Руснака с едната ръка те гали,а с другата нож ти забива.Колко и да се таралежат на Финците и Шведите,изобщо няма вече кой и да ги чуе.Ракетите на НАТО ще ги закарат чак на руската гранична полоса.