Каква ще бъде съдбата на разрушения град Мариупол?

Ще последва ли примера на Грозни?
23 май 2022 22:00, Александър Попов
311
Каква ще бъде съдбата на разрушения град Мариупол?
Снимка: БГНЕС/ЕПА

След превземането на Мариупол от руските войски в разрушения пристанищен град липсите са повсеместни. Руските окупатори обаче имат големи планове и дори вече подготвят паметници за „освобождаването“ на града.

От товарен микробус доброволци и войници раздават картофи и плодове. Групичка хора, включително деца, са се наредили и жадно чакат да получат пресни хранителни продукти. Кадрите са заснети и показани от руската държавна агенция Риа Новости, а посланието е ясно: руските войски се грижат за тези от жителите на Мариупол, които са останали в града, пише "Дойче Веле".

"Благодарим, че отново има вода. Надяваме се скоро да имаме също и ток и газ, както и мир", казва местна жителка.

Навсякъде в Мариупол се разчиства – поне така твърдят руските медии. В града празнуват победата над последните украински войници, които миналата седмица се предадоха. Кадрите от до голяма степен разрушения град внушават, че нормалността се завръща.

Кметът е напуснал града

По украинската телевизия кметът Вадим Бойченко опровергава това: „Канализацията е повредена, а в града все още живеят около стотина хиляди души. Лекари твърдят, че има опасност от инфекциозни болести като холера и дизентерия. За същото предупредиха и от ООН."

Бойченко обаче отдавна е напуснал града, а властта се упражнява от други. В началото на април неговите функции бяха иззети от бившия местен депутат Константин Ивашченко, който е бил член на проруската партия „Опозиционна платформа за живота". Главната прокуратура на Украйна го подозира в държавна измяна.

Идат руските паметници

Новите властимащи подготвят поставянето на паметници, включително се работи върху алея със засадени ели – в памет на загиналите за „освобождението" на града, както руската страна нарича окупацията. Русия дойде, за да остане, заяви в началото на май лидерът на сепаратистите Денис Пушилин. Сега започвало разминирането на пристанището, възстановяването на разрушените жилища, а Мариупол щял да стане курортно селище.

Украинският военен експерт Олег Жданов обаче искрено се съмнява в това: „Щом ще възстановяват града, значи трябва да осигурят средства от руския бюджет. Въпросът е кой ще управлява тези финансови потоци. Кадиров, разбира се. Това всъщност е почит към Кадиров за това, че неговите бойци участват във войната срещу Украйна."

Примерът Грозни

Според данни на британското разузнаване чеченските части в Мариупол са били ръководени от братовчед на чеченския лидер Кадиров. Самият Кадиров заяви, че при възстановяването ще бъде използван опитът, натрупан след втората война в Чечения.

Тогава столицата Грозни беше почти напълно разрушена от руските войски. А това не е особено добър знак за Мариупол, твърди Жданов. Защото и до днес в Грозни е възстановен само центърът, докато останалите части на града продължават да са в руини."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
5
 
8
 
! Отговори
Ко преди 1 година
Волжка България под руско е по добре развита от Дунавска която е под американско. За стадиона в Казан и отбора им може да мечтаем.
172
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те в Мариупол поне знаят чия собственост са, а нук ако питате българите 99% не знаят, чия собственост е Марица Изток 3 и защо преди дни имаше протест против затварянето й, хахахаха.
171
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сравнете как изглеждаше столицата на Чечня след двете руско-чеченски войни и как изглежда днес! В Нета е пълно със снимки! След няколко години Мариопол ще е нов, модерен пристанищен град със силно развит туризъм! По-добре си задайте въпроса - Какво е бъдещето на Бг, най-бедната държава в ЕС.?
170
6
 
8
 
! Отговори
Един от Юг преди 1 година
След една две години,когато рашистите започнат да плащат репарации през следващите двадесет години, Мариопул ще стане най модерния град в тая част на света! А в Блатная ще си ходят с ватенки,валянки и махорка в устата както и до сега!
169
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вечерно време войната е много скучна. Бях готов да подигравам и укрофили и русофили и всякакви други филии падащи с лепкавото надолу, но се оказа, че форума е празен. Нищо де и утре е ден, дано има повече военни новини да можем да се стреляме с думички по форума. Макар, че като гледам броя коментари спада и е време за нова медийна бомба, че на тая и пада рейтинга. Мариупол кво? Дет се вика - в радиус от 100 километра има поне 500 села, които не съм посещавал, а ще се вълнувам от Мариупол, хах ок
168
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като възстановят града да не забравят да снимат един паркинг с усмихнати хора и шарени Москвич-и - и отдолу надпис "Да здравствует болшая росийская страна". И хора с източни черти и плакати за мир на манифестация...
167
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Шотландски боец" - не всички се интересуват от пари и икономика. Ако погледаш малко научно-популярни филми за Сибир и Далечния изток ще видиш, че там манталитета е друг. Тях ги интересува как да използват възможно най-малко ресурси пемонтират си стария часовник, Камаза, шейната... Има и стотици номадски племена.. А и не е хубаво да се генерализира за цяла Русия, в кавказкия регион републиките са едно към едно с България, а ако видиш Волжка България - Казан ще ти падне ченето.
166
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В продължение на цяла седмица срамежливо криете факта, че най-голямата АЕЦ в Европа- Запорожката, е отправила предложение към Киев да им продава ток. Тъй като вече не е част от Украйна.
165
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо да видим кой ще спечели пък после ще си избираме страна - китайска народна поговорка. Аз лично ръкопляскам и на двете страни. Войната е доста по-интересна от колкото новините за пландемията и съм благодарен на всички замесени. Сега за пръв път имам интерес пък и езикова възможност да следя и двете страни на конфликта. Уникално е. Жалко единствено, че оръжията за Украйна се бавят. Надявам се Юли бойните действия да станат по-активни. <3
164
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Каква ще бъде съдбата на разрушения град Мариупол?"_______Искахте да кажете на разрушения от Азов град Мирупол и отговорът е, че ще бъде възстановен.
163
5
 
6
 
! Отговори
Шотландски боец преди 1 година
Преди харесвах Русия, познавам добри руснаци, но се замислих нещо. Русия е сравнително с малко население 144млн. за тази територия, а залежите и на газ, нефт, метали и т.н. са огромни, а населението мизерства? ***! Хем имаш всичко, хем държавата ти слаба икономически! Та ако бяха решили да се развиват, половин Европа, сама щеше да иде при тях!
162
5
 
8
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Руснаците бавно и славно постигат своето, да отрежат Укрия, от излаз на Азовско, скоро и на Черно море! Остана една Запорожка Област, коятобе превзета, освен главния град и после се пускат надолу към Николаев и Одеса, следва обединение с Приднестровието и капитулация на Молдова. От там нататък, вече ще се мисли да се разширява ли на запад и север към Киев скоро или ще се чака. Важно е да се види и следи финансовата криза на запада и колко ще отслабне.
161
7
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 година
Ако тук се обърне палачинката евроатлантичетата ще висят по уличните лампи !
160
4
 
4
 
! Отговори
SS преди 1 година
Да се изоре и да се насее с картофи !
159
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Swinctina
158
2
 
10
 
! Отговори
Ганьо преди 1 година
До вчера бях специалист по ковид, днес съм спец по украйнско-руските държавни взаимоотоншения.
157
3
 
6
 
! Отговори
В Русия е хубаво преди 1 година
Възраждане и нейните гласоподаватели не ходят даже на екскурзия там, даже без война.
156
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислите ли, че ако Русия им предлагаше по-добър живот, то украинците щяха да се бият изобщо?
155
7
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Гледайте руските новини,там ще видите как хората посрещат руските войници,и как върви възстановяването на Мариупол.
154
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има работа за азов