САЩ няма да дават на Украйна ракети, които да бъдат използвани за удари срещу Русия

Киев настоява да получи оръжия с голям обсег
Обновена: 30 май 2022 18:40 | 30 май 2022 18:40, Анисия Иванова
151
САЩ няма да дават на Украйна ракети, които да бъдат използвани за удари срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че няма да изпрати на Украйна ракетни системи, които могат да поразяват цели на руска територия, въпреки спешните молби на Киев за оръжия с голям обсег.

"Няма да изпратим на Украйна ракетни системи, които могат да поразяват цели на територията на Русия", заяви Байдън пред репортери във Вашингтон.

Прозападна Украйна получи широка военна помощ от САЩ, откакто Русия нахлу в страната в края на февруари, но твърди, че се нуждае от ракети с голям обсег, еквивалентни на тези, които използват силите на Москва.

Киев е поискал от САЩ мобилни батареи за ракети с голям обсег на действие - ракетна система за многократно изстрелване M270 и M142 Himars с обсег на действие до 187 мили (300 км), което е осем и повече пъти повече от разстоянието, на което се намира артилерията в полеви условия.

Това би могло да даде на украинските сили възможност да достигат с голяма точност цели далеч зад руските линии, макар че не е ясно дали това е тяхното намерение.

"Ако Западът наистина иска победата на Украйна, може би е време да ни даде ракетна система за многократно изстрелване с голям обсег на действие?" написа наскоро в Туитър съветникът на украинския президент Зеленски Михайло Подоляк.

"Трудно е да се биеш, когато те нападат от 70 км (43 мили) разстояние и нямаш с какво да отвърнеш".

По-рано през май Съединените щати обявиха още един пакет с помощ в размер на 40 млрд. долара на фона на спекулации, че той включва именно такива оръжия.

След като не успя да превземе Киев в ранните етапи на войната, руската армия стесни фокуса си, нанасяйки непрестанни артилерийски и ракетни удари по градовете, като се стреми да затвърди контрола си.

Силите на Москва продължават да настъпват в източнатачаст на Донбас, като засилват натиска върху градовете Северодонецк и Лисичанск.

През уикенда украинските сили отстъпиха в южния регион около Херсон, докато Зеленски се опитва да увеличи и силния международен натиск върху Москва. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво са ви ракетни системи, нали "печелите" войната?
83
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Укрофашагите се оляха с просенето. По-зле са и от етноса.
82
9
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Само да напомня,че руснаците които образно казано освободиха България от Османската империя,години по късно бяха наречени белогвардейци от болшевиките и чекистите на Ленин и бяха *** и избити до крак.Сега тези къде управляват русия са комунисти,внуци на тези болшевики.
81
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът бърза работа няма. Нормалния процес се нарича ЕВОЛЮЦИЯ. Всяко изнасилване на събитията е РЕВОЛЮЦИЯ и то, освен да храни една шепа отпадъци , винаги е носило беди на народа. Сега бавно и сигурно Путин и Русия потъват с всеки ден и няма откъде да компенсират материалните и морални загуби. Резервите се стопяват / войната беше предвидена макс за месец-два / Горивата първо трябва да се извадят, а после могат да се продадат, но това покрива 60-70% от разходите. Фалитът е "Светлото бъдеще"
80
3
 
16
 
! Отговори
Някой преди 2 години
САЩ разбраха, че Украйна няма шанс срещу Русия. Украйна не може да се превърне в Афганистан 2, поради географията. Афганистан е страна пълна с планини и пещери, без никаква инфраструктура, което я прави логистичен кошмар. Украйна е равнина, тя може да бъде заобикаляне и нахлуването може да стане от всички посоки!
79
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен до Cheers преди 2 години
Ако визираш сащ за супер сила нещо се обърка отдавна вече никой не я .бава. Иран им нанесоха 14 ракетни удара по техни бази без никакъв отговор да не не изброявам още как се изгавриха с УСА-то. Супер сила бяха до 90-те после взеха да издишат.
78
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се притеснявайте ще им даде и 300 километровите,защото за тях настояват и руснаците.Не е хубаво на армия от крепостни да се отказва.И едните и другите пък и ние искаме да видим как работят в реални условия.Малко търпение.
77
1
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
До CheersЯ уточни, САЩ ли визираш като супер сила?
76
5
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Жалко ! Трябваше да дадат, та да бъдат изтрити от лицето на Земята !
75
2
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Щооо Урсула ли да им дава ракети ? :)))
74
16
 
7
 
! Отговори
Cheers преди 2 години
Браво. Поне едната суперсила е с акъла си. За разлика от откаченото джудже, на което явно не му остава много и злобее срещу целия свят. Има една снимка по социалните на младите Байдън и Путин. Единият усмихнат, добре облечен и привлекателен, другият - слаб, по потник, с лукава, злобна усмивка. Сещате се, кой, кой е, сигурен съм. Човек както е като млад, така върви в живота.
73
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никакви железа не могат да попречат на Вовата да смачка фашистите
72
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво стана сега изплашихте се от гологлавите войници на Путин ли?
71
5
 
7
 
! Отговори
ъхъъ преди 2 години
До Анонимен 66, проблема е друг на САЩ и Европа. Не искат атомни бомби да се сипят и се опитват да продължат съпротивлението на Украйна без да се провокира по голям конфликт. Руснаците това добре го разбират и изнудват по какъвто начин могат, това си личи от цялата комуникация и заплахи които се говорят по медиите. Простолюдието лае и си мисли че има някакво значение ...
70
2
 
18
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Мдааа, продължава надлъгването и сметкаджийството. Тънка е линията която играят САЩ, Европа и Русия.
69
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи тарикати са американците. Сега си отварят вратата за изнудваане на Русия. Номерът е следният ако вие направите това и това ние веднага ще доставим боеприпас на Украйна който да ви смели на 300 км в рашистката ви територия. HIMARS са абсолютно точни и могат да прекарат ракетите през иглено ухо за разлика от руския аналог РЗСО Смерч който и сега се използва от Русия и Украйна, така че от днес насетне Рашистан трябва много да внимава какво оръжие ще ползва срещу мирните жители на Украйна.
68
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разпускайтего този нацистки цирк и светът да миряса.
67
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън знае че ако направи тази глупост,войната ще свърши за един час в Украйна в полза на Русия.А сащ искат продължителна война с много жертви
66
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И поляците спряха безплатния нефт на украинците. Нещо се менка авата...
65
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Базите били длъжни да приемат бежанци иначе ще има санкции. :-)