»зраелски съд потвърди забраната на телевизи€ јл ƒжазира

«аповедта е със срок от 35 дни
5 юни 2024 17:07, ѕетър Ѕойчев
10
»зраелски съд потвърди забраната на телевизи€ јл ƒжазира
—нимка ѕиксабей

»зраелски съд потвърди днес 35-дневната забрана на дейността на телевизи€ "јл ƒжазира" в »зраел, наложена от правителството от съображени€ за национална сигурност, а министър за€ви, че се над€ва, когато забраната изтече в събота, т€ да бъде удължена с още 45 дни, предаде –ойтерс.

»зраелските власти обискираха на 5 май хотелска ста€ в …ерусалим, ползвана от "јл ƒжазира" за офис, и казаха, че прекрат€ват дейността на телевизи€та, докато не спре войната в √аза, и € обвиниха, че насърчава враждебността към »зраел. "јл ƒжазира" отхвърли обвинени€та като "опасна и нелепа лъжа", ко€то излага журналистите на опасност.

ƒнешното съдебно решение одобр€ва със задна дата забраната до 8 юни. ќкръжни€т съди€ от “ел јвив Ўай янив каза, че е получил доказателства, че радикалната групировка "’амас" и катарската телевизи€ "јл ƒжазира" поддържат отдавнашни и близки отношени€ и обвини канала, че насърчава целите на "’амас". “ой не представи доказателствата, за които говори, пише Ѕ“ј.

"—вободата на израз€ване е от гол€мо значение по време на война. ¬ъпреки това, когато има значителна заплаха за националната сигурност, то т€ е на първо м€сто", написа той.

"јл ƒжазира", ко€то критикува израелските военни операции в √аза, откъдето съобщава новини за войната, каза пред съда, че не подстрекава към насилие или тероризъм и че забраната е непропорционална, пише в съдебните документи.

ѕо отношение на обвинени€та във връзки с "’амас" телевизи€та каза, че нейните журналисти имат гол€м набор от конфиденциални източници както от израелска, така и от палестинска страна.  аналът обвини »зраел, че умишлено е убил н€колко от неговите журналисти в √аза. »зраел твърди, че не взима журналисти под прицел.

»зраелски сателитни и кабелни телевизии спр€ха на 5 май излъчването на "јл ƒжазира" по инструкции на правителството. ћинистърът на комуникациите каза днес, че цели забраната да бъде удължена с още 45 дни.

—лужбата на ќќЌ за правата на човека и —јў разкритикуваха спирането на "јл ƒжазира" в »зраел.

 атар, където се намират н€кои политически лидери на "’амас", опитва да бъде медиатор за споразумение за спиране на огън€ и освобождаване на заложниците, което би могло да сложи край на войната в √аза.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


10
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
6
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒнес гледам втори коментар ми три€т без да има нищо неприлично в него. —амо казах, че българските медии доста премълчават за случващото се в √аза. √олеми гълчащи бели птици. ”спех!
5
0
 
0
 
! ќтговори
аноним преди 1 месец
Ќ€мат работа там!!!!!
4
2
 
6
 
! ќтговори
–еалист преди 1 месец
ƒемек еврейците искат да скри€т магариите които вършат там..
3
4
 
13
 
! ќтговори
пи€ница мистик преди 1 месец
ћежду впрочем јл ƒжазира е страхотна телевизи€. »мат и много хубав сайт. ѕочти н€ма никаква цензура. јз много ги харесвам. ѕредстав€т новините почти без никакво пристрастие и затова много държави им се дразн€т
2
11
 
3
 
! ќтговори
јзъ анъјзъ7112136860 преди 1 месец
ƒобро решение!
1
7
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ционистите не могат да скри€т какво се случва в √аза, цели€ св€т започна да се събужда и да вижда що за демони са ционистите