Става все по-неясно как ще приключи войната в Украйна

В ЕС и САЩ има различия около тълкуването на понятието "победа"
30 май 2022 20:27, Нели Христова
416
Става все по-неясно как ще приключи войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Три месеца след руската инвазия в Украйна, САЩ и техните съюзници обсъждат неизбежния въпрос: Как ще приключи войната? През последните дни президенти и министър-председатели призоваха за победа в Украйна. Под повърхността обаче се появяват дълбоки различия около тълкуването на понятието "победа".

В основата на тези разногласия стои въпросът дали 30-годишните усилия на Русия да се интегрира в международната общност трябва да спрат. Докато Съединените щати наричат Русия "държава парий", която трябва да бъде откъсната от световната икономика, други - особено в Европа - предупреждават за опасностите от изолацията и унижението на Путин. Този аргумент се използва все по-често, докато американските амбиции стават все по-силни. Сега Вашингтон вижда идеална възможност да накаже руската агресия, да отслаби Путин и да подкрепи НАТО, като същевременно изпрати косвено послание към Пекин за опасностите от териториално анексиране.

Несъгласие по отношение на целите

Разногласията относно целите на войната изплуваха тази седмица на форума в Давос, когато Хенри Кисинджър заяви, че Украйна трябва да отстъпи някои територии. Минути по-късно украинският президент Зеленски обвини Кисинджър, че се опитва да облагодетелства Москва.

В западния алианс се появяват пукнатини, като се чуват гласове, призоваващи Украйна да отстъпи територия.

НАТО и ЕС приеха обща позиция по украинската криза. Това единство обаче е застрашено. Унгария налага вето на ембаргото върху руския петрол, докато европейците дори не се опитват да ограничат вноса на руски газ. Ръководствата на държавите от Централна и Източна Европа, благодарение на опита си от съветското господство, изразяват твърди позиции, като дори изключват разговори с Путин. Франция, Италия и Германия, най-богатите и най-големите страни от ЕС, са обезпокоени от перспективата за продължителна война и от икономическите загуби от нея.

Макрон и Драги

Богатите европейски държави гледат на Русия като на неизбежен съсед, който не може да бъде оставен завинаги в изолация. След преизбирането си за президент на Франция Еманюел Макрон започна да говори за перспективата за мир, който не трябва да се основава на унижението на Русия и може да включва териториални отстъпки от страна на Украйна. Италианският министър-председател Марио Драги призова за прекратяване на огъня преди две седмици. Драги, който традиционно заема твърда антируска позиция, заяви, че санкциите са полезни за привличането на Русия на масата за преговори.

Въпреки че Зеленски е предпазлив и се въздържа от прекомерни искания или от призоваване за сваляне на режима на Путин, той многократно призовава руснаците да се върнат на линията отпреди 24 февруари. Само тогава, казва Киев, Украйна ще може да преговаря сериозно с Москва за прекратяване на огъня и компромис.

Анализът е на Стивън Сангър за New York Times

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
351
0
 
0
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
До СправедливПогледнато реално, си напълно прав. Войната, ще се води до отвоюването на украинските територии източно от Днепър и северното черноморие от руснаците. Случаят, ще е като Германия след ВСВойна - източна и западна. Европа, ще го преглътне, защото така е конструиран демократичният свят - преди всичко, да се развива и да печели. Янките са друго тесто - още се вживяват в световен жандарм, но всичко е с времето си.
350
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Горийо Балзаков преди 1 година
Кой ще победи? - никой, човечеството губи от ден на ден.. Идва момент когато всичко трябва да се промени, макар и бавно, но завинаги.. Русия естествено ще остане като световна сила и трябва да се съобразяват с нея. Китай също, Америка- Рим на новото време. Но и Рим след 1000 г. е паднал. Така че, трябва еднополюсния модел да престане. Иначе ще има войни и страдания.. Европа да му мисли, че е зависима от Русия и Америка ..
349
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
388 - МИ ТЕ КРАВАРИТЕ 20 ГОДИНИ КРАДОХА ВЪВ АФГАНИСТАН,ОЩЕ КРАДАТ ВЪВ СИРИЯ,ЛИБИЯ,ИРАК А ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ВАС ЧЕ ВИ СМЪКНАХА И ГАЩИТЕ БЕ ПУХЧО.
348
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСНАЦИТЕ СА НАМЕРИЛИ ТИР СЪС УБИТИ УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ,ВЪВ АЗОВСТАЛ. БИЛИ ПОЧНАЛИ ДА СЕ РАЗЛАГАТ. УБИТИТЕ УКРИТЕ ГИ СЛАГАЛИ ВЪВ ТИРА .НАД 100 ДУШИ. ДОРИ ПОСТАВИЛИ 4 МИНИ ДА СЕ ВЗРИВЯТ АКО ПОЧНЕ НЯКОЙ ДА ГИ ВАДИ ОТ ТИРА.
347
12
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Не знам за Русия, но ЕС ще се разпадне и това е за добро. Последните 30 години, нищо по-лошо не е е случвало на България от евроинтеграцията и.
346
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак драскане за пари и позор.
345
15
 
6
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Русия като окраде всичко що може, ще на пусне тази територия. Както дойде така и ще напусне. Така е и в Сирия и в Афганистан. От руснак да очакваш гражданско общество е невъзможно не става.
344
2
 
9
 
! Отговори
Справедлив преди 1 година
Тъй като Европейците не пожелаха да бъдат буферната зона /независими/между САЩ и Русия, то сега Украйна ще се окаже в тази позиция и то половината под Руско управление. Другата половина ще бъде условно независима /със западна зависимост /
343
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До долния анонимен. Желаното ти се струва реалност но това няма как да стане. Когато ти е удобно да твърдиш че било война когато не ти е удобно да използваш СВО. Е не е редно и дори е вредно.
342
4
 
12
 
! Отговори
Винаги има преди 1 година
Две страни,две мнения!Не бива да се забравя и това,че в живота нищо не е само черно и само бяло!Най-често живеем в полусенки,в полутонове.В този ред на мисли Русия безспорно има място в сегашни свят и в никакъв случай не е държава парий...освен ако сама не се позиционира като такава!Най-сигурния начин да го направи е,да се държи арогантно,по бандитски и да руши международно установените правила!.......И никой не е по-силен от обединените под ценностна система държави,дори и Русия!
341
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пънчев от опит ли знаеш и казваш това което пишеш.
340
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговор до анонимен : Победа будет за нами.
339
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До колегата с въпроса от по долу коментиращите отговаряме, че не искаме нито фашизъм/ комунизъм но категорично не искаме нацизъм и неолиберализм. Искаме свобода на слово то, социална пазарна икономика и демокрация.
338
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До колегата коментарите отговаряме че не искаме нито фашизъм/ комунизъм но категорично не искаме нацизъм и неолиберализм. Искаме свобода на слово то, социална пазарна икономика и демокрация.
337
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като руснаците започнаха да печелят плоските журналисти не знаят какво да пишат и питаткоментиращите!
336
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо думата лум пени е забранена. Нима е лошо да сни лум пени. Те стават *** и висят по молове
335
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да не спят в метрото и под мостовете в САЩ до положението до което е доведена тази страна се налага много избягали от Европа "американци" за пари да стават *** и да ръсят от сутрин до вечер лъжи за своите Родини в Европа. Срамна работа нямало. Ето това да тролиш и да лъжеш за пари е срамна работа. Има и политици които лъжат за пари не само бедните *** троловете от нпо.
334
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еесовските гендъри плещят и фантазират, че санкциите са полезни за привличането на Русия на масата за преговори, а руски сенатори предлагат на Президента Путин план за евакуация на посолствата на враждебните на РФ страни.
333
15
 
13
 
! Отговори
Пънчев преди 1 година
Тьп, по-тьп, най-тьп, завистлив булгаристанец... Айде марш при рашките да ви онoждат кадировци и подобните им.
332
8
 
22
 
! Отговори
Лятна жега преди 1 година
Сега като стане 37 градуса условията ще са идеални за борба... Съвсем ще замирише на трупове на полето, храната ще се разваля по-бързо. Как ще завърши войната ли? Ами, ужасно ще е... Суша, глад и разлагащи се трупове от двете страни. Това е войната, това е реалността. Грозно нещо. Украйна трябва час по-скоро да се отърве от Зеленски, защото е такъв инат, че ще доведе страната си до необратима национална катастрофа.