Става все по-неясно как ще приключи войната в Украйна

В ЕС и САЩ има различия около тълкуването на понятието "победа"
30 май 2022 20:27, Нели Христова
416
Става все по-неясно как ще приключи войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Три месеца след руската инвазия в Украйна, САЩ и техните съюзници обсъждат неизбежния въпрос: Как ще приключи войната? През последните дни президенти и министър-председатели призоваха за победа в Украйна. Под повърхността обаче се появяват дълбоки различия около тълкуването на понятието "победа".

В основата на тези разногласия стои въпросът дали 30-годишните усилия на Русия да се интегрира в международната общност трябва да спрат. Докато Съединените щати наричат Русия "държава парий", която трябва да бъде откъсната от световната икономика, други - особено в Европа - предупреждават за опасностите от изолацията и унижението на Путин. Този аргумент се използва все по-често, докато американските амбиции стават все по-силни. Сега Вашингтон вижда идеална възможност да накаже руската агресия, да отслаби Путин и да подкрепи НАТО, като същевременно изпрати косвено послание към Пекин за опасностите от териториално анексиране.

Несъгласие по отношение на целите

Разногласията относно целите на войната изплуваха тази седмица на форума в Давос, когато Хенри Кисинджър заяви, че Украйна трябва да отстъпи някои територии. Минути по-късно украинският президент Зеленски обвини Кисинджър, че се опитва да облагодетелства Москва.

В западния алианс се появяват пукнатини, като се чуват гласове, призоваващи Украйна да отстъпи територия.

НАТО и ЕС приеха обща позиция по украинската криза. Това единство обаче е застрашено. Унгария налага вето на ембаргото върху руския петрол, докато европейците дори не се опитват да ограничат вноса на руски газ. Ръководствата на държавите от Централна и Източна Европа, благодарение на опита си от съветското господство, изразяват твърди позиции, като дори изключват разговори с Путин. Франция, Италия и Германия, най-богатите и най-големите страни от ЕС, са обезпокоени от перспективата за продължителна война и от икономическите загуби от нея.

Макрон и Драги

Богатите европейски държави гледат на Русия като на неизбежен съсед, който не може да бъде оставен завинаги в изолация. След преизбирането си за президент на Франция Еманюел Макрон започна да говори за перспективата за мир, който не трябва да се основава на унижението на Русия и може да включва териториални отстъпки от страна на Украйна. Италианският министър-председател Марио Драги призова за прекратяване на огъня преди две седмици. Драги, който традиционно заема твърда антируска позиция, заяви, че санкциите са полезни за привличането на Русия на масата за преговори.

Въпреки че Зеленски е предпазлив и се въздържа от прекомерни искания или от призоваване за сваляне на режима на Путин, той многократно призовава руснаците да се върнат на линията отпреди 24 февруари. Само тогава, казва Киев, Украйна ще може да преговаря сериозно с Москва за прекратяване на огъня и компромис.

Анализът е на Стивън Сангър за New York Times

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За една минута пет зъба....
270
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Холандия също отказа да плаща рекета на руснаците. Още 2 милиарда кубометра газ по-малко продадени от нацистка Русия до края на 2022. :))))
269
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До не е ли ясно, че Алекс е ученик и то много добър....
268
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ден 96-ти. щях да пиша на стотния ден но не се стърпях.
267
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е нужно човек да има гениален ум за да събере 2 и 2... Вижда се с просто око, какъв е стандарта на живот във феодална Русия и западния свят. Резултатът от войната е предизвестен... Агресорът ще получи брутален юмрук по гнилите зъби...
266
6
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Не е ли ясно? Цитат от статията:"В западния алианс се появяват пукнатини,като се чуват гласове,призоваващи Украйна да отстъпи територия."
265
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла вечер един тролей върви поне с пет лайка гратис. На кой му пука. Е някои сме придирчиви...
264
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Надали Точно обратното е. Чувахме от рисофилчетата как Русия ще смаже Украйна за 48 часа, после за 3 дни, после за седмица, после че до две седмици ще е презвела Киев, после че до края на март ще е на полската граница и така нататък и така нататък. В момента Русия се е вкопчила в областите, които окупира от 2014 и това ще й е последната военна цел в Украйна, преди да изпадне в глуха защита там. Това е МАКСИМУМА на руските възможности.
263
13
 
14
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 години
До Алекс: Никой не настоява Украйна да отстъпи територията си. Политици като Кисинджър я съветват да преговаря. А Донбас и Луганск Украйна вече ги е загубила.
262
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия намалява Запада с половин Украйна за сега.
261
4
 
2
 
! Отговори
Надали преди 2 години
До Анонимен 297: Това сме го чували не веднъж. Ама все в бъдеще несбъдно време.
260
16
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Който призовава Украйна да отстъпи територия,първо да отстъпи територия от собствената си държава и тогава да настоява и Украйна да го направи.Кисинджър е изкуфял пенсионер,който може да си плямпа каквото пожелае.Не заема позиция в американската админирстрация.
259
14
 
7
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До Анонимен 295: По п'ростотии русофобите нямате равни на себе си. Ама сте обратни резби първо качество.
258
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Следва Северодонец Следва Северодонецк, и след това следва окопаване на руските нацисти в Донбас. :))) И ще бъдат изкарани от позициите им с високоточни боеприпаси. Играта ТЕПЪРВА започва. :))))))
257
12
 
10
 
! Отговори
Следва Северодонец преди 2 години
До Анонимен 289: Да ти кажа ли какво ще стане? На ред е Северодонецк, до ден-два ще е изчистен. Следва Харков. А ако и след това не започнат преговори следва Одеса.
256
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 292 "евроатлантиците не я мислете войната, стягайте се за гей парада, че наближава" Закъснял си. Той мина. Беше на 9 май на Червения площад. Трябва да го прекръстят на Розовия площад.
255
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сега обратно в реалността. Войната ще приключи с победа на Русия.
254
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският език много прoст но много труден е.
253
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
евроатлантиците не я мислете войната, стягайте се за гей парада, че наближава
252
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пак по опорката? Съответствията между ситуацията на нацисткия режим на Хитлер, и този на Путин не са въпрос на "интерпретации" на такива като теб, защото са подкрепени от фактите в реалността. Опитите ти за отклоняване на вниманието от това са неуспешни.