Става все по-неясно как ще приключи войната в Украйна

В ЕС и САЩ има различия около тълкуването на понятието "победа"
30 май 2022 20:27, Нели Христова
416
Става все по-неясно как ще приключи войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Три месеца след руската инвазия в Украйна, САЩ и техните съюзници обсъждат неизбежния въпрос: Как ще приключи войната? През последните дни президенти и министър-председатели призоваха за победа в Украйна. Под повърхността обаче се появяват дълбоки различия около тълкуването на понятието "победа".

В основата на тези разногласия стои въпросът дали 30-годишните усилия на Русия да се интегрира в международната общност трябва да спрат. Докато Съединените щати наричат Русия "държава парий", която трябва да бъде откъсната от световната икономика, други - особено в Европа - предупреждават за опасностите от изолацията и унижението на Путин. Този аргумент се използва все по-често, докато американските амбиции стават все по-силни. Сега Вашингтон вижда идеална възможност да накаже руската агресия, да отслаби Путин и да подкрепи НАТО, като същевременно изпрати косвено послание към Пекин за опасностите от териториално анексиране.

Несъгласие по отношение на целите

Разногласията относно целите на войната изплуваха тази седмица на форума в Давос, когато Хенри Кисинджър заяви, че Украйна трябва да отстъпи някои територии. Минути по-късно украинският президент Зеленски обвини Кисинджър, че се опитва да облагодетелства Москва.

В западния алианс се появяват пукнатини, като се чуват гласове, призоваващи Украйна да отстъпи територия.

НАТО и ЕС приеха обща позиция по украинската криза. Това единство обаче е застрашено. Унгария налага вето на ембаргото върху руския петрол, докато европейците дори не се опитват да ограничат вноса на руски газ. Ръководствата на държавите от Централна и Източна Европа, благодарение на опита си от съветското господство, изразяват твърди позиции, като дори изключват разговори с Путин. Франция, Италия и Германия, най-богатите и най-големите страни от ЕС, са обезпокоени от перспективата за продължителна война и от икономическите загуби от нея.

Макрон и Драги

Богатите европейски държави гледат на Русия като на неизбежен съсед, който не може да бъде оставен завинаги в изолация. След преизбирането си за президент на Франция Еманюел Макрон започна да говори за перспективата за мир, който не трябва да се основава на унижението на Русия и може да включва териториални отстъпки от страна на Украйна. Италианският министър-председател Марио Драги призова за прекратяване на огъня преди две седмици. Драги, който традиционно заема твърда антируска позиция, заяви, че санкциите са полезни за привличането на Русия на масата за преговори.

Въпреки че Зеленски е предпазлив и се въздържа от прекомерни искания или от призоваване за сваляне на режима на Путин, той многократно призовава руснаците да се върнат на линията отпреди 24 февруари. Само тогава, казва Киев, Украйна ще може да преговаря сериозно с Москва за прекратяване на огъня и компромис.

Анализът е на Стивън Сангър за New York Times

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
331
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, що да не е ясно! Всичко е ясно и всички го знаят, само че не искат да си признаят! Въпросът с капитулацията не е дали, а кога!
330
9
 
10
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
Ясно е как ще приключи войната, как да не е? САЩ губят СТРАТЕГИЧЕСКИ - светът вече е триполюсен. Колко сляп трябва да си, за да не го виждаш? Сега ние от кои сме (печеливши/губещи), харесва ли ни, или не, одобрявам Путин или не - това са други въпроси.
329
5
 
9
 
! Отговори
до 373 преди 2 години
Забрави да кажеш- ДНР и ЛНР ще се присъединят след фалшив референдум. Иначе да- 80% от населението там избяга.
328
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен двете народни републики ще се присъединят към голташка Русия. Който избягал от там, избягал. Украинците не искат и да чуят за близост с руския бедняк, нормално 95% искат близост с НАТО и ЕС. Това не ви е промитият текезесарски беден български мозък от западналия дълбок прованс (разбирай 95% от русофилите у нас). Русия забуксува жестоко в Украйна и няма мърдане от Донецк.
327
10
 
8
 
! Отговори
разсмя ме преди 2 години
Ми..като не знаят как ще свърши войната, да питат Путин. Човекът ще им каже.
326
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Могат да си правят анализи всякакви, но Путин много добре знае, че няма връщане назад. Ако сега спре, жалко за загиналите, а до две години ще трябва срещу същия ***-комик и неговите ментори да приложи ядрено оръжие. Тогава всички ние ще сме пътници. И това мнение се потвърждава от големите руски ТВ . Там се говори само за път до Лвов и Ивано-Франковск.
325
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като македонският въпрос
324
1
 
12
 
! Отговори
по-силните преди 2 години
До Ясно е като бял денТЕ ЩЕ ПОБЕДАТ!
323
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен123 преди 2 години
Ако утре ес и сащ спрат парите и доставките за оръжия към укрите....... зеленото човече първи ще напусне Украйна. Тогава вече няма как да воюва срещу Русия, и ще се предадат.
322
3
 
11
 
! Отговори
:) преди 2 години
За всички е вече е ясно как ще завърши войната, затова и не си направих труда да прочета статията Ви :)
321
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко трябва да е глупав Запада да иска да отслаби и унищожи Русия че да граничи с Китай. За САЩ може да е изгодно но за Европа не е изгодно.
320
11
 
22
 
! Отговори
Ясно е като бял ден преди 2 години
про-западната жидо-укропска хунта в Киев ще бъде избесена, държава Украйна почвече няма да има, Домбас, Херсон, Запорожието, Харков и Одеса стават Руска територия, Лвов отива в Беларус а за жидо-укропите остава киев и околността. За запада и за САЩ остава един по-дебел - ето така ще приключи войната - с грозно, унизително и рзбиващо поражение на САЩ и западните гаддове
319
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прегледах форума е пълен със задокеанска ненавист. Май не разбирате думите... Значи че зад океана искат ТСВ за да спечели ВПК на САЩ но на територията на Европа с цел настройване общественото мнение като използват разни жалки и пропаднали ниско типове бедняци останали без пари които дори не могат да се върнат в Европа толкова са бедни че лъжат за пари.
318
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кое не е ясното. За 3 месеца замина половината им територия на укрите, а и още положението се влошава...Джендърите три месеца бомбиха сърбите от небето, без да стъпят на земята и с години по Афганистан, откъдето позорно избягаха...
317
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайския гигант-канибал е въпрос на време да глътне намаляващата на човешки ресурси Русия.Неспособна да развива технологии тя наистина се превръща в световен парий.Ставащия все по могъщ Китай след 100-150 години ще доминира в (за съжаление) пост руските територии.А това не бива да се допуска.Путин тръгна да си осигурява западната граница преди да се обърне срещу Китай.За наследниците на Чингис Хан затриването на няколкостотин милиона нищо не заначи.Трябва да се осъзнаят Запада и Русия иначе....
316
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американските *** вече ще им викаме лайки. Сами си тракат лайкове и лъжелайкове и лъжи... за
315
16
 
5
 
! Отговори
Сат преди 2 години
Е, кво пък толкова унижение щял да изпита Путин? Може пък и да не изпита чак унижение, а пък ако изпита, ще го погалим по плешивата тиквичка да не плачка. (Задължително с гумена ръкавица за миене на тоалетни/сортири).
314
10
 
23
 
! Отговори
и преди 2 години
Руснаците взеха своите територии и няма да върнат нито милиметър!Точка!
313
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резултата е ясен, Русия губи пазарите си в Европа
312
30
 
9
 
! Отговори
щеЕбат руския фашист преди 2 години
това е ясно а монголоидните рушкиФашизоиди, които мародерстват и убиват в Украйна, ще върнат в чували, които могат да подредят на краснаяСволоч.