Страх, заплахи, насилие: Как живеят украинците в контролирани от Русия територии?

Много хора изчезват от градовете
1 юни 2022 20:58, Нели Христова
212
Страх, заплахи, насилие: Как живеят украинците в контролирани от Русия територии?
Снимка: БГНЕС

Докато домашният му борш бълбука на котлона, Александър Гуз показва на екипа на BBC снимки на натъртеното си тяло.

По думите му нараняванията са нанесени от руските власти. "Сложиха ми торба на главата", споделя Александър. "Руснаците заплашиха, че няма да ми останат бъбреци."

BBC събира няколко нагледни свидетелства от жители на Херсон, които казват, че са били измъчвани.

Александър живеел в Билозерка, малко село в Херсонска област, бил един от селските съветници. Като млад е бил наборник в армията, но сега върти собствен бизнес. Александър и съпругата му публично се обявяват против Русия - тя присъства на проукраински митинги, а той се опита да попречи на руските войски да влязат в селото им.

Но малко след като Русия поема властта, войниците идват да го търсят.

"Вързаха въже около врата ми и друго около китките ми", спомня си той. Твърди, че са му казали да стои с широко разтворени крака, докато го разпитват. "Когато не им отговарях, те ме удряха между краката. Когато паднах, започнах да се задушавам. Като се опитвах да стана, те ме биеха. После пак питаха."

Руските войски поеха контрола над Херсон, в Южна Украйна, в началото на войната. Украинските телевизионни станции бързо бяха заменени с руски държавни предавания. Западните продукти бяха заменени с руски алтернативи.

Според множество свидетелства от първа ръка хора са започнали и да изчезват.

Трудно е да се опише напълно всичко, което се случва в Херсон. Тъй като Русия затяга хватката си в региона, хората стават все по-уплашени да говорят.

Тези, които успяват да напуснат, често изтриват всички снимки и видеоклипове от телефоните си от страх да не бъдат спрени и задържани на руски контролно-пропускателни пунктове. Александър изпраща снимки на нараняванията си на сина си, който е в чужбина и може да ги съхранява безопасно, преди да ги изтрие от телефона си.

Това означава, че за да се потвърдят свидетелствата, е необходимо да се говори с множество хора, които казват, че са били жертви на изтезания.

Счупени ребра

Олег Батурин е един от тях. Бил е журналист в независим вестник в Херсонска област. В рамките на дни след нахлуването на Русия той казва, че е бил отвлечен.

"Те викаха "На колене", казва той. "Покриха лицето ми... и сложиха ръцете ми зад гърба. Биха ме по гърба, ребрата и краката... и ме удряха с приклада на картечница."

Едва по-късно, когато отива на лекар, Олег разбира, че са му счупили четири ребра. Казва, че е бил в затвора за осем дни. През това време той чул как други хора също са измъчвани и става свидетел на фалшивата екзекуция на млад мъж.

И Александър, и Олег сега са на територията, контролирана от Украйна. Те предоставят на BBC снимки на това, което според тях са полицейски доклади за злоупотребата.

Някои твърдения за изтезания са особено нагледни. BBC разговаря с лекар, който работил в болница в Херсон. Той иска да остане анонимен, но предоставя снимка на болничния си документ за самоличност.

"Имаше признаци на телесно осакатяване", казва той, изброявайки хематоми (локализирано кървене извън кръвоносните съдове, което изглежда като лоша синина), ожулвания, порязвания, следи от токов удар, следи от връзване по ръцете и следи от душене по шията.

Той казва, че е виждал и изгаряния по краката и ръцете на хората, а един пациент му казал, че е бил бит с маркуч, пълен с пясък.

"Едни от най-тежките бяха следи от изгаряния по гениталиите, огнестрелна рана в главата на момиче, което беше изнасилено и изгаряния от желязо по гърба и стомаха на пациент. Пациентът ми каза, че към слабините му са прикрепени два проводника от автомобилен акумулатор. Било му е наредено да стои на мокър парцал", допълва докторът.

Той смята, че има много други тежко ранени, които не са получили лечение.

Някои остават вкъщи, защото са твърде уплашени, за да излязат навън. А някои, казва той, са "психологически притиснати" от руснаците. "Те заплашват, че семействата им ще бъдат убити, и ги сплашват по всякакъв начин."

Докторът споделя, че е попитал пациентите защо са били избрани от руските власти.

"Те са били измъчвани, ако не са искали да преминат на руската страна, за това, че са били на митинги, за това, че са били в териториалната отбрана, за това, че един от членовете на семейството им се е борил срещу сепаратистите, някои попадат там на случаен принцип", обяснява той.

Някои хора се страхуват, че техните близки може да са следващите.

Виктория (не е истинското й име) се страхува за родителите си, които все още са в Херсон. Нейният баща
е бил в украинската териториална отбрана и вече е бил отвлечен и бит веднъж.

"Когато се прибра, след няколко минути избухна в сълзи, въпреки че не е сантиментален човек. Опитвам се да помогна, но всичко това ме накара да се почувствам като малко момиче", разказва тя. Сега Виктория се притеснява, че може да се случи отново.

BBC не е единствената месия, която разследва какво се случва в Херсон. И Мисията за наблюдение на правата на човека на ООН в Украйна, и Human Rights Watch казват, че също са загрижени за твърденията за изтезания и насилствени изчезвания.

Белкис Уил от Human Rights Watch казва, че показанията, събрани от BBC, са в съответствие с това, което чуват.

Тя споделя, че притеснението е, че руските сили в районите, които окупират, продължават до известна степен да "тероризират местното цивилно население и да използват злоупотреби като произволно задържане, насилствено изчезване и изтезания".

"Това са потенциални военни престъпления, които разглеждаме", добавя тя.

Руското министерство на отбраната не отговоря на искането на BBC за коментар. Преди това говорителят на Кремъл заяви, че обвиненията за военни престъпления в Буча са "очевидни фалшификати и най-впечатляващите са инсценирани, както убедително е доказано от нашите експерти".

Точно това, което се случва в Херсон, е почти невъзможно да се установи отвън, но тъй като се събират повече свидетелства, мнозина рисуват картина на страх, сплашване, насилие и репресии.

Виктория се опитва да измъкне родителите си.

"В Херсон хората постоянно изчезват", казва тя. "Война там се води, само тази част е без бомби."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
5
 
2
 
! Отговори
Бахура преди 1 година
Укропите са свършили. Нещо и оня зеленчук вече не споменава "победа". И както каза един генерал - нищо няма да остане от тях. Всички ще бъдат терминирани.
136
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдаааа...нищо ново под слънцето...така беше и тук преди 1989г. Изчезнали, убити, изпратени по лагери и т.н. Вълкът кожата си мени но нрава никога. Раша не ни учудва с нищо...а можеше да изненада света с нещо добро!!! За това далеч от България!!! Сърбахме ви попарата дълго, но се отървахме...слава на Господ!!!!!
135
10
 
5
 
! Отговори
Х преди 1 година
Глупости
134
9
 
17
 
! Отговори
Лозунг СССР2 преди 1 година
Руските диваци, най-големите диваци.
133
6
 
9
 
! Отговори
Херсон преди 1 година
Дежа вю.... или май забравихме за онези разрушени Български паметници, убитите Българи и какво ли още не
132
5
 
7
 
! Отговори
тя преди 1 година
Не са го убили ,а той сегурно е убивал !!
131
4
 
6
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 164 Ами това може само да бъде улика че писаните коментари са от руски Т.Р.О.Л.О.В.Е!Има някаква схема, план по който се коментира. Виждат се шаблоните по които се коментира. Рядко има човек изразяващ лично мнение в свободен стил, който да съдържа нещо различно, независимо дали харесва Украйна, или пък Русия.
130
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забелязват се 3 вида коментари от страна на русофилите. 1 - Заслужават си го, те са нацисти/фашисти особено ако е някоя баба или бебе направо са изчадие от ада - Хитлер + Сатаната. 2 - Това не е вярно, всичко е фейк нюз, няма такова нещо, Руснаците там строят пътища от злато и заливат хората с мед и масло по цял ден и с перце ги галят. 3 - А в Израел какво е? А Америка в Ирак? Не гледай какво правят Руснаците щото и други са правили същото някъде другаде съответно е нормално! Русия сърце мое!
129
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли някой русофил да ми каже само 3 довода защо е за русия???
128
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, много промити руски мозъци в тази България. Безмислено е да спориш с тях. Те са си простии осмокласници, които само са чували колко е хубава русия от своите баби, ама грам не са се замисляли дали е така, защото не могат да мислят!
127
10
 
23
 
! Отговори
Фенб преди 1 година
Толкова жалко и лицемерно и фалшиво, са всички тези репортажи от един лекар, един очевидец...но когато УКРАИНСКИТЕ граждани, живеещи в Луганск, Донецк и т.н са обстрелвани вече 8 години(!) - за това няма проблем. Няма проблем и когато официални укроински политици призовават лекарите да скопяват(!) и оскатяват всеки руснак...това е цивилизовано и е ок, нали така мисиpки?!
126
13
 
18
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
украинците в завладените от агресора русия живеят така, както са живели всички хора, завладени от ссср през ВСВ - в терор за установяване на съветска власт !!!___За България много хора могат да потвърдят наложения ни терор, а т.нар. "съветски военни гробища" са пълни с избити мародери, изнасилвачи и пияници !!!
125
2
 
0
 
! Отговори
him преди 1 година
До До 106В Телеграм - separ ua, Patrick Lancaster, в you tube -Eva Bartlett, Graham Phillips, Gonzalo Lira
124
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
BBC и DW пишат само истината, никога не лъжат и с пропаганда не се занимават
123
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам напълно садистично-зверските Ви коментари разбирам, че много от пишещите могат да се нарекат хора само технически. Но понеже в русия всички са само небесни архангели каквото и да е казано негативно е лъжа, провокация и глупост. Снимките, видео материали, там, интервюта, трупове и тн. Всичко това се отрича на момента или се заявява с изкривена усмивка - заслужават го. Не знам кога сте си изгубили човечността, драги съграждани, нито дали някога сте я имали.
122
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя с четирите счупени ребра изби рибата, разбрал че са счупени чак след като отишъл на лекар. Всеки който е имал дори натъртено ребро, за счупено да не говорим знае за какво става въпрос.
121
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"болничния си документ за самоличност." ???? "прикрепени два проводника от автомобилен акумулатор." и т.н глупости .
120
6
 
21
 
! Отговори
БХК преди 1 година
Както и да живеят, със сигурност не е както пише в псевдо медиите на територията българия. Един немски журналист, от дер щандарт, каза нещо много различно от това, което вие пишете. Той е по за вярване от вашите партенки, платени с по 5 долара.
119
5
 
20
 
! Отговори
678585 преди 1 година
На палестинците дето живеят под израелска окупация над 50 години и ционистите ги убиват всеки ден в това число малки деца и са под постоянен стрес им е екстра на тях им е супер само на украинците им е зле !!!
118
18
 
10
 
! Отговори
123 преди 1 година
Нормално ! При руснаците и русофилите еволюцията е спряла някъде след пещерните хора. С толкова *** в главите е невъзможно да мръднат повече напред.