Световната банка намали прогнозата си за глобален растеж с една трета

Прогнозите са се влошили значително през последните няколко месеца
8 юни 2022 21:18, Йоана Цонева
7
Световната банка намали прогнозата си за глобален растеж с една трета
Снимка: БГНЕС

Световната банка снижи прогнозата си за глобален растеж с почти една трета и тя вече е 2.9% за 2022 година. Банката предупреждава, че руската инвазия в Украйна увеличава допълнително щетите от пандемията и много страни са заплашени от рецесия, пише Reuters.

Войната в Украйна влоши забавянето в световната икономика, която навлиза във фаза, която може да се определи като „продължителен период на слаб растеж и висока инфлация“ според новия доклад на Световната банка за икономическите перспективи, предупреждавайки, че ситуацията може да стане и по-лоша.

Още по темата
Президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви в пресконференция, че глобалният растеж може да падне до 2.1% в 2022 и 1.5% през 2023, което ще означава почти нулев растеж на глава от населението, ако рисковете се материализират.

Според Малпас глобалният растеж е пострадал силно от войната, от новите затваряния в Китай заради COVID-19, проблемите с веригите за доставки и риска от стагфлация – период на нисък растеж и висока инфлация, който за последно е наблюдаван през 70-те години.

„Опасността от стагфлация е значителна“, пише Малпас във въведението към доклада. „Ниският растеж вероятно ще продължи до края на десетилетието заради ниските нива на инвестиции в по-голямата част на света. Сега, с инфлацията, която е достигнала нива, невиждани от няколко десетилетия, и очаквания нисък растеж на доставките, има риск инфлацията да продължи дълго време“.

Между 2021 и 2024 година се предвижда, че растежът ще намалее с 2.7 процентни пункта, каза Малпас, което е повече от два пъти по-висок спад в сравнение с периода между 1976 и 1979 г.

Вижте повече в Bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
ХА ХА ХА глопален растеж! П0-скоро глобален падеж!!! Всички тия цифри и прогнози са въздух под налягане .Стоките суровините и услугите се вдигат с 150% а инфлацията била 10%???!! Нещо не се връзва! Скоро балона слайнаще гръмне и ще серазмирише много лошо! Всяка лъжа рано или късно излиза наяве!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Растеж ,гнил капитализъм стига с този растеж бре ! Човек расте на ръст до 18-20 години ,ама алчните бизнесмени и банки искат вечно !
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията е много по голяма от растежа . Това означава чиста рецесия . Все пак има и много развиващисе икономики в които петролното потребление расте. Това означава че те не са в рецесия. Имаше и валути които поскъпнаха . Само на такива страни които се опитват да произвеждат всичко сами .Русия Китай Мексико Бразилия. Това е бъдещето да не се купува Ф16 а да се произвеждат байрактари в България .
2
0
 
3
 
! Отговори
Нормално преди 1 година
Нали Сталинка командва
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и климата не се променя сигурно, всичко е стъкмистика, плод на болни учени които не са излизали навън