Световната банка предлага 30 млрд. долара на Украйна

Мярката е за преодоляването на кризата с продоволствената сигурност
Обновена: 19 май 2022 15:40 | 19 май 2022 15:38, Йоана Цонева
51
Световната банка предлага 30 млрд. долара на Украйна
Снимка: БГНЕС

В сряда Световната банка съобщи, че ще отпусне 30 млрд. долара, за да подпомогне преодоляването на кризата с продоволствената сигурност, застрашена от войната на Русия в Украйна, която прекъсна износа на зърно от двете страни.

Общата сума ще включва 12 млрд. долара за нови проекти и над 18 млрд. долара средства от съществуващи проекти, свързани с храните и храненето, които са одобрени, но все още не са изплатени, съобщи банката, предаде "Ройтерс".

"Повишаването на цените на хранителните продукти има опустошителни последици за най-бедните и най-уязвимите", заяви в изявление президентът на Групата на Световната банка Дейвид Малпас. "За да се информират и стабилизират пазарите, е от решаващо значение държавите да направят сега ясни изявления за бъдещо увеличаване на производството в отговор на руската инвазия в Украйна."

Банката заяви, че новите проекти се очаква да подкрепят селското стопанство, социалната защита за смекчаване на последиците от по-високите цени на храните за бедните, както и проекти за водоснабдяване и напояване. По-голямата част от ресурсите отиват за Африка и Близкия изток, Източна Европа и Централна Азия и Южна Азия.

Още по темата
Тези райони са сред най-силно засегнатите от въздействието на войната в Украйна върху доставките на зърно. Държави като Египет са силно зависими от украинската и руската пшеница и се борят за доставки, тъй като Русия блокира износа на украински селскостопански продукти от черноморските пристанища и наложи ограничения на вътрешния износ.

Плановете на Световната банка са най-големият компонент на публикувания в сряда доклад на Министерството на финансите на САЩ, обобщаващ плановете за действие в областта на продоволствената сигурност на международните финансови институции.

Европейската банка за възстановяване и развитие планира да отпусне 500 млн. евро (523,50 млн. долара) за продоволствена сигурност и търговско финансиране на селскостопански и хранителни продукти от пакета от 2 млрд. евро за Украйна и съседните страни, засегнати от войната, се казва в доклада на Министерството на финансите. Украйна ще получи 200 млн. евро, а съседните държави - 300 млн. евро.

Международният валутен фонд ще предостави финансова подкрепа по обичайните си канали, които са ограничени от дяловото участие на страните и от това дали дългът им се счита за устойчив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Кристалина хич не си играе на шикалки. От Сталин на Кристалина и от водеща комунистическа членка по времето на Наш Тошо до отиването й в Америка (САЩ), натурализирането й чрез ишменди капели и ДНЕС раздаването на милиарди, като български марципани или тутманици, ууупс исках да кажа аеро чоклид и дънкин донътси е върхово постижение на същата индивидуалистка. Так держать. ДавАй Криси.
38
0
 
7
 
! Отговори
ергенът преди 2 години
колко мило ! Чудесно , наливат се едни заеми арни там , скоро трилион ще станат . Рашките не знам дали ще ги разкъсат , но благодеятелите със сигурност ще го направят. Поляците и те сложиха приборите да режат от баницата .
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И трилиони да налеете,каузата Украйна е бита карта,жалко само за бедните Укри!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига печатахте пари и ги закопавахте в Украйна или в джобовете си бe... Нямам думи вече да опиша тая крадлива ...
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хартийките не хранят,и сто тона банкноти да напечатат,не могат и един човек да нахранят.Запада са лицемери,оръжие за война дават,храна за бедстващи не.Ще печатат хартийки,но и един тон зърно няма да дадат.Но ще дойде денят,когато срещу принтираните банкноти ще искат истински стоки и ресурси от украйна.Ние вече го знаем това,минали сме го,и още ни доят,и няма да спрат,докато ние не ги спрем
34
1
 
8
 
! Отговори
От народа преди 2 години
Ха така, сега го навиратни на Украйна под думата помощ. Че нали после ще трябва да се връщат тези пари......на това му се казва : законно обирджийство.
33
0
 
19
 
! Отговори
за въоръжаване преди 2 години
на Украйна и продължаване на войната има за гладуващи и болни деца няма, а? Защо не дадоха тази сума на Йемен или Сомалия? Сега виждате ли лицемерието на Запада? Светна ли ви лампичката? Онова в главата ви заработи ли? Те имат интерес тази война да не спира жалко за тези които спите
32
0
 
13
 
! Отговори
Бързат защото... преди 2 години
Цената на житото ще се дигне няколко пъти до зимата! Само какви са ми загрижени милите от световната банка!
31
0
 
16
 
! Отговори
Транжорна преди 2 години
Запада транжира Украйна преди още напълно да е умряла! Само какви са чакали!
30
0
 
12
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
То да беше само в Испания на Зеленски имението. Тоя е наредил жилища по цялото земно кълбо. И в Лондон апартаменти. И в Маями къщи. Чака само да му свърши ролята и се изнася да си живее живота.
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с имението на Зеленски в Испания? нещо? или тишина там
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
банката иска да "закопае" Урките във вечен дълг, които да се изплаща поне 200г и през това време да им вземат полезните изкопаеми, и всичко което имат. Всичко! Така работи запада, честито.
27
0
 
23
 
! Отговори
Victimized преди 2 години
Международната "парична" помощ винаги е била, по думите на великия Рон Пол, пари взети от бедните в богатите държави и раздавани на богатите в бедните държави.Вижте какво се случва от десетилетия в Африка, в Карибите, в Южна Америка, милиарди долари се изливат натам, хората там все са бедни, ресурсите им източени, а олигарсите им и диктаторите им тънат в лукс. Нищо не се е променило, ползваме емпатията на хората за чуждото страдание за прокарваме политики за пълнене на джобовете на елита.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то и ние , България се крепи само на заеми !
25
0
 
23
 
! Отговори
MONAD преди 2 години
Украинците им "помогнаха" с има няма 80-90 милиарда за няколко месеца, Зеленски ще си живее във Флорида, да му мислят редовите укри как и кой ще ги плаща.
24
1
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 2 години
Познай от 3 пъти-Ротшилд ще е по-горещичко смятам...
23
0
 
23
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Западняците бързат да изнесат укро зърното и слънчоглед, за да не гладувут, защото РФ тази година забрани износа на зърно и зърнени култури! Какво ще ядът укрите когато Европа и САЩ ги оставят без зърно???? Ами "Проблемите на индианците въобще не вълнуват Шерифа"! -))))
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ба си и банкерските умреляци, ще къртят кинти за сметка на чуждото нещастие. Да пукнат дано. С 30% лихва.
21
1
 
22
 
! Отговори
Перчо преди 2 години
Бензиностанцията с ракети не дава житото!!!!!!!
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В този свят има твърде много банки и все по-малко и малко производутели в селското стопанство. Скоро ще е бутиково селскостопанската продукция, а гладните гърла кинти не ядат. Ще има яко бум в манджата.