Зеленски: Амбициите на Русия са насочени от Варшава до София

Той призова на Украйна да й бъде позволено да започне преговори за ЕС
15 юни 2022 17:52, Нели Христова
191
Зеленски: Амбициите на Русия са насочени от Варшава до София
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова Европейския съюз днес да позволи на страната му да започне преговори за присъединяване към блока, като предупреди, че териториалните амбиции на Русия се простират от София до Варшава, съобщава Ройтерс, цитирани от dariknews.bg.

В реч пред двете камари на чешкия парламент, чрез видеовръзка Зеленски също призова за повече санкции на ЕС срещу Русия заради нейната инвазия в Украйна на 24 февруари.

“Русия не се интересува само от нашите Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев. Не, нейните амбиции са насочени към огромна територия от Варшава до София”, предупреди държавният глава, без да посочва доказателства за твърдението си, отбелязва британската агенция.

"Както в миналото, руската инвазия в Украйна е първата стъпка, от която руското ръководство трябва да отвори пътя към други страни, към завладяването на други народи", добави още той.

ЕС прие шест кръга на санкции срещу Русия, а Украйна се стреми към седми кръг, за да увеличи натиска върху Русия да прекрати войната.

Очаква се Европейската комисия да обяви решение по искането на Украйна за статут на кандидат тази седмица преди срещата на върха на ЕС следващата седмица. Получаването на статут на кандидат би било предварителна стъпка в дълъг процес на присъединяване, отбелязва Ройтерс.

„Да предоставим на Украйна статут на кандидат сега означава да докажем, че европейското обединение е реално и че европейските ценности наистина работят, а не просто са посочени в определени документи“, заяви Зеленски.

Той каза, че чешкият народ - след нацистката германска окупация по време на Втората световна война и десетилетия на съветско господство след войната - знае как свършва компромисът и до какво могат да доведат отстъпките на тиранията.

„Човекът, който иска да вземе всичко, никога няма да спре да вземе само част от това, което иска“, продължи украинският лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, неее... Тоя не спря да реве и да въвлича другите в конфликта. Няма по-голям ревльо от тоя. Зеле, дръж се като мъж. А забравих, ти не можеш, защото не си мъж. Тоя ми прилича на зубъра от класа, който постоянно се оплаква на Госпожата, че много го тормозят.
27
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25 "ние българите истинските" Русофилите не са българи, и това е общоизвестен факт.
26
0
 
2
 
! Отговори
айде не на нас преди 2 години
До От София Той Зеленски се бори за това, но българите не могат да го проумеят още.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22 "Тоз не спря да реве, бати човека :))) Защо постоянно ни намесва нас, идея си нямам :)" Е как да нямаш, като е същата причина поради която пишеш тук - руснаците. :))))
24
4
 
6
 
! Отговори
От София преди 2 години
Дай Боже ! Да си прав Зеленикав.
23
2
 
11
 
! Отговори
Коля преди 2 години
Нещо зеля смени тона нагло-ербабски, с който вещаеше за великите украински фейкопобеди, на истерично скимтене. По това можем да си изградим ясна представа за положението на фронта.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Зелето кой му каза какви са амбициите на Русия?Космоса?Дявола?А Русия дали знае?Чуди се какво да лъже и пак се е нашмъркал.Наркотиците на никой не прощават!
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урките дължат вече трилиони долари, въпреки, че сами изнасят американското шоу. Стотици години ще работят за тях, ако въобще остане нещо
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз не спря да реве, бати човека :))) Защо постоянно ни намесва нас, идея си нямам :))
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17 "Зеле, подписвай капиталуция" Капиталуция може да подпише, но първо трябва да разбере какво е това и дали помага да бъдат изхвърлени от Украйна руските нацисти..
18
7
 
5
 
! Отговори
По преди 2 години
Аз съм за включването на България в Русия. Нека вече по-скоро провеждат референдум.
17
2
 
3
 
! Отговори
рибока преди 2 години
Да,ама ние си имаме ББ и като пие отварата на галите става като Обелиск и ще има да им подхвърля танковете като детски играчки.
16
5
 
4
 
! Отговори
Do 15 преди 2 години
Евала ***
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеле, подписвай капиталуция и са приключва всичко, че ми писна и искам безнинът на старите цени. Новините от Украйка рязко намаляха, което означава, че не са добри за запада и САЩ. Украйна приключи като държава.
14
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя наистина не е добре с главата....
13
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 "Разликата Зеля е, че ние няма да умираме за американския кеф" Сега разбрах, русофилите искат да умират за руския кеф. Като по време на чернобилската авария, в Белене, в Балканската война и т.н.
12
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелената *** се опитва да въвлече когото може повече страни в неговата чужда война, но дискретно премълчава, че преи руснаците да дойдат, укрите осем години убиваха цивилни руснаци в Донбас. Т.е. докато в София не почнат осем години да убиват руснаци, на русия ще им е през оная работа.
11
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разликата между нас и вас, Зеле е, че българинът няма да вземе пушката и да се бие с руснаците за американски кеф. Ние имаме много повече акъл от вас, защото сме древен и мъдър народ, а не сме измислени изкуствено като вас.
10
5
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Видяхте ли, казах ви, че България е застрашена от тази война.
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига внушения нито България нито София са били някога руски Всичко можеше да приключи с подписване на споразумение в Украйна да няма войски на НАТО обаче на Зеленски му плащат да унищожи народа си Жалко наистина другото с използването че Русия ни застрашава са измислици