Адът в Кременчук: Оцелели говорят за ужаса в мола, ударен с ракета

Видеа показват ужасяващия мащаб на удара
28 юни 2022 16:28, Нели Христова
52

Снимка: БГНЕС

От търговския център в град Кременчук, ударен от руска ракета, не е останало почти нищо, показват кадри, заснети с дрон. Засега жертвите са 18, но се очаква броят им да расте. Пожарникарите продължават да търсят и оцелели, а обикновените хора през последните часове помагаха ранените да бъдат качени на линейки.

Още по темата

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че повече от 1000 души са били в сградата по време на удара. Снимки от местопроизшествието показват гигантски струи черен дим и пламъци, а екипите на спешната помощ се втурват да търсят жертви и да гасят пожари. На някои видеа се чува как спасителите крещят: "Има ли някой жив?"

Лидери по света осъдиха смъртоносния удар на Русия като "отвратителен" и военно престъпление. Русия твърди, без доказателства, че атаката е била насочена към оръжия, разположени до мола, а той просто е пламнал. Руските тролове онлайн пък твърдят, че търговският център е бил затворен и вътре не е имало хора.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски каза на брифинг днес, че 21 души все още са в неизвестност след атаката срещу търговския център.

Зеленски определи атаката срещу Кременчук като "една от най-предизвикателните терористични атаки в европейската история". "Мирен град, обикновен търговски център с жени, деца, обикновени цивилни вътре", каза той. "Само напълно луди терористи, които не би трябвало да имат място на земята, могат да стрелят с ракети по такъв обект. И това не е ракетен удар извън целта, това е пресметнат руски удар – точно в този търговски център."

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, заместник-директорът на отделението по хирургия в държавната болница в Кременчук Александър Коваленко казва, че "това е шестият път, когато градът е бомбардиран".

"Но никога преди това не е засягало толкова много хора", твърди д-р Коваленко пред ABC News.Той казва, че болницата лекува 25 души, ранени при нападението, като шестима от тях са в критично състояние. Според него около 1000 души са били в мола по време на удара. Градът има население от 217 000 души преди инвазията.

На сутринта след взрива хора се струпаха в хотел близо до мола, за да регистрират имената на изчезналите. Eдна от тях бе Наталия Орлова, която дошла да търси съседката си. Тя е в списъка с изчезналите. "Слава на Украйна. Слава на въоръжените ни сили. Слава на украинския народ, който още се държи. Няма да ни отнемат свободата. Оставете ги да си мислят, че могат да ни уплашат, въпреки че плащаме много висока, ужасяваща цена", казва тя пред Public Interest Journalism Lab.

Една пациентка в общото отделение на болницата, 43-годишната Людмила Михайлец, разказва, че пазарувала в магазин за електроника със съпруга си Микола, когато експлозията я изхвърлила във въздуха.

"Литнах с главата напред, а отломки удариха тялото ми. Цялата сграда пропадаше. Паднах на земята, но не знам дали съм била в съзнание или не. Не разбрах какво се случва", казва една от оцелетите от болницата пред The Guardian.

"Беше ад", добавя Микола, докато кръв се просмуква през превръзката на главата му.

Извън болницата малка група от служители на търговския център бяха изпълнени с тревога и скръб, но и облекчение.

Чувайки сирена за въздушно нападение, те са се отправили към близкото мазе, когато ракетите ударили, разказва 28-годишният Роман, който поиска да бъде идентифициран само с първото си име.

Той добавя, че много други са останали вътре, тъй като ръководството на мола преди три дни разрешило на магазините да останат отворени по време на сирени за въздушно нападение.

Много украинци спряха да реагират на вече редовните предупредителни сирени, тъй като ударите се случват по-рядко извън разкъсвания от битки изток на Украйна.

Обратно в интензивното отделение, Юлия, 21-годишна жена, покрита с дълбоки порязвания, каза, че понеделник е бил първият й работен ден в един от магазините на мола.

Видео, което се разпространява в Twitter пък показва каква е била мощта на удара. Охранителна камера заснема парк с езеро, който се намира на метри  от търговския център. В момента, в който сградата е ударена, всичко в парка се разтриса, а във водата започват да падат отломки. Камерите заснемат как момче пада на земята след ударната вълна, а след това се хвърля уплашено в езерото докато навсякъде падат отломки. От другата страна баща бяга с детето си, навярно уплашен от сирените, когато ракетата удря. Той се скрива зад дърво.

Друго видео, заснето в първите минути след атаката пък показва хора, които крещят "Живи сме, живи сме!" и се опитват да се измъкнат от отломките на търговския център.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари