Брутална атака в Украйна: 23 загинали, деца "на парчета" след руски удар на стотици километри от фронта

Крилатите ракети "Калибър" са изстреляни от Черно море
15 юли 2022 07:11, Нели Христова
803

Снимка: БГНЕС

Най-малко 23 души са загинали при нападение срещу централния украински град Виница, според шефа на украинската национална полиция Игор Клименко. Градът се намира на стотици километри от фронтовата линия между Русия и Украйна.

Броят на загиналите включва три деца на възраст под 10 години, а десетки хора все още са в неизвестност, според информация на украинската Държавна служба за извънредни ситуации (SES). Още 64 души, включително четири деца, са хоспитализирани - 34 от които са в тежко състояние, а петима - в критично състояние. Продължава издирването на 42 души, които са в неизвестност.

Клименко казва, че досега са идентифицирани само шест от телата и може да са необходими ДНК тестове за идентифицирането на други.

Повече от 50 сгради и повече от 40 коли са били повредени от ударите.

Атаката е извършена с руски крилати ракети "Калибър", изстреляни от подводници, разположени в Черно море, според Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на президента на Украйна.

Противникът продължава да държи в готовност 32 крилати ракети от типа "Калибър" на три надводни и два подводни кораба, а също така има два големи десантни кораба в Черно море, съобщиха от оперативното командване "Юг" на украинските въоръжени сили. понеделник

 

Видео, публикувано онлайн от Виница, показва горящи превозни средства и сгради, погълнати от дим. Вижда се тялото на дете, заплетено в количка, а отрязания крак на майка й може да се види да стърчи от окървавен бял чаршаф. По-късно става ясно, че детето е Лиза Дмитриева, на четири години. Тя отивала на логопедична сесия с майка си, когато била убита. Майката обаче оцелява. "Детето е на парчета", казва просълзен украински войник, цитиран от The Times. 

От публикации в социалните мрежи става ясно, че Лиза е имала синдром на Даун и проблеми със сърцето, но "майка й никога не се отказала от нея".

Украинска певица, която трябваше да изнесе концерт в града, казва, че сред загиналите е член на екипа й. Друга жертва е 24-годишната Катерина Хула, която отивала на преглед в частната клиника на Виница, когато ракетите ударили града.

Населението на Виница, около 370 000 преди началото на войната, е набъбнало с още хиляди хора, бягащи от руската офанзива в Източна Украйна.

Русия не отрече, че е атакувала града, като служители на министерството на отбраната, цитирани от държавните медии, твърдят, че ракетите са унищожили база, използвана от "нацистите".

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова международната общност официално да признае Русия за терористична държава в нощното си обръщение в четвъртък след атаката във Виница.

"Русия показа своето отношение към международното право, към Европа и към целия цивилизован свят", каза Зеленски. "След това никой не може да има никакво съмнение, че е необходим специален трибунал за руската агресия срещу Украйна възможно най-скоро."

Президентът призова за конфискуване на "всички руски активи и средства във всички страни по света", за да бъдат компенсирани "жертвите на руския терор".

"Абсолютно необходимо е възможно най-скоро да се въведат такива ограничения срещу руския енергиен износ, които няма да позволят на терористите да покриват разходите си за сметка на международната общност“, добави той.

Според Зеленски окончателният брой на жертвите все още се изяснява, тъй като "разчистването на отломките продължава", а "десетки хора се водят изчезнали".

"Една от ракетите унищожи медицинския център Нейромед. Вътре имаше хора", каза той.

Президентът каза, че сред загиналите е четиригодишно момиченце на име Лиза и добави, че майка й е "в момента в критично състояние".

"Русия сложи край на живота на момичето точно по времето, когато в Холандия, в Хага, се провеждаше конференция за руските военни престъпления", каза Зеленски и добави: "Всеки ден Русия унищожава цивилното население, убива деца".

 

Киев твърди, че най-малко 287 деца са били убити от началото на инвазията през февруари. Смята се, че истинската цифра е много по-висока.


Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна, определи ракетната атака като "тероризъм".

"Вече е потвърдено, че 20 цивилни са убити след руски ракетен удар по Виница. Три деца, включително малкото дете на снимката. Това е тероризъм", написа Кулеба в Twitter "Умишлено убийство на цивилни с цел всяване на страх. Русия е терористична държава и трябва да бъде законово призната като такава."

Генералният секретар на ООН каза, че е ужасен от ракетната атака във Виница.

"Генералният секретар осъжда всякакви атаки срещу цивилни лица или цивилна инфраструктура и отново призовава за поемане на отговорност за подобни нарушения", каза говорител на генералния секретар Антонио Гутериш.

В съвместно изявление ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел и еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич осъдиха атаката.

"И двамата сме свидетели на ужасяващото унищожение, което Русия нанесе на Украйна и нейния народ със собствените ни очи. Цивилното население продължава да плаща висока цена в тази война, поради фундаменталното незачитане на международното хуманитарно право от страна на Русия, изправено пред смърт, насилие, включително сексуално насилие, принудителни депортации и унищожение", казаха те. "Не може да има безнаказаност за тези действия и всички виновни ще понесат отговорност."
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


803
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
608
0
 
3
 
! Отговори
Меморандум 2 преди 1 година
СССР остави на Украйна 1/3 от ядрения си арсенал (176 интерконтинентални балистични ракети и 6 000 ядрени бомби). През 1994 г. е сключен Будапещенския Меморандум на който Украйна се отказва от ядрения си потенциал срещу гаранции за териториална цялост и суверенитет. САЩ Великобритания и русия подписват че ще се въздържат от употреба на сила срещу териториалната цялост на Украйна, ще уважават политическата и независимост и техните оръжия няма да се използват срещу Украйна. русия не спази договора
607
0
 
2
 
! Отговори
Меморандум преди 1 година
СССР завеща 1/3 от ядрения си арсенал (6 000 ядрени глави) на Украйна. По искане на САЩ Украйна връща ядреното оръжие на русия в замяна на обещания за мир и сигурност. В Будапеща на 05.1994 г. Украйна се отказва от ядрения си арсенал в полза на русия срещу ангажимента да зачита независимостта и суверенитета на съществуващите граници на Украйна...да се въздържа от заплахата или използването на сила срещу териториалната или политическата независимост на Украйна!
606
3
 
7
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Войната може да бъде приключена бързо, ако Путин бъде отстранен. Всички нормални руснаци признават че всичко е по негова вина. Путин трябва да бъде изправен пред международен съд по обвинение във военни и криминални престъпления има и още други неща да обяснява. Кръвта на Украйна тежи на неговите ръце за жалост много тъмни сили му помагат но в крайна сметка светлината е по силна и Путин ще бъде финализиран в Хага за пресъпленията си!
605
3
 
6
 
! Отговори
Няма да забравим преди 1 година
Путин е истинският убиец на всички жертви от двете страни на фронта. Целта му е да заграби големите залежи на газ в Донбас. Неговите руски фашисти нападнаха Украйна и я потопиха в кръв избивайки безогледно цивилни украинци и техните деца. Руските терористи извършват системен геноцид и военни престъпления срещу украинският народ. Руските бандити като всички убийци за да прикрият греховете си стоварват вината за престъпленията си върху своите украински жертви. Няма да забравим руските зверствал
604
8
 
2
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Войната може да приключи бързо, ако Зеленски бъде отстранен. Самите украинци признават, че всичко е по негова вина. Трябва да бъде изправен пред международен съд и да обясни произхода на парите с които е закупил имения за милиони в поне две държави, както и офшорни компании които има със сина на Байдън, има и доста други неща да обяснява. Кръвта на Украйна тежи на на неговите ръце, не само на тези на Путин. За жалост е удобен за САЩ и Европа, ще го покриват и войната ще продължи.
603
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Рано или късно Бог ще се намеси и тежко на виновните! Амин!
602
7
 
3
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Сега Заленски е отворил уста като хипопотам иска оръжие вместо мир. А така ще има още жертви и разрушения.
601
7
 
2
 
! Отговори
Няма да забравим преди 1 година
Зеленски е истинският убиец на всички жертви и от двете страни на фронта. Целта му е да продава нелегално оръжието, което получава! Неговите укро фашисти осем години обстрелваха Донбас и Луганск и я потопиха в кръв избивайки безогледно местни жители! Украинските терористи извършват системен геноцид и военни престъпления срещу руското население! Украинските бандити да прикрият греховете си стоварват вината за престъпленията си върху руската армия. Няма да забравим украинските престъпления.
600
5
 
2
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
МИСРКИ ПОСЛУШНИ,ЗАЩО НЕ РЕВАХТЕ ТАКА ЗА ЛИБИИСКИТЕ,ИРАКСКИТЕ,СРЪБСКИТЕ И ОЩЕ ДЕЕТКИ СТРАНИ КОИТО ЛЮБИМИТЕ ВИ АМЕРИКАНЦИ ИЗБИХА МИЛИОНИ НЕВИНИ ГРАВДАНИ?
599
9
 
11
 
! Отговори
Д-Р ПАСКОВ преди 1 година
ФЕИК! Д-Р ПАСКОВ ДОКАЗА ЧЕ ФАШИСТИТЕ САМИ СИ ЛИКВИДИРАТ НАРОДА! НЕ НА БАНДЕРА!
598
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иван Нали психо демократите разрешиха продажба на българска земя,какво цвилиш гьотферен ?
597
16
 
8
 
! Отговори
Трибунал преди 1 година
Всеки, който е подкрепял русия, следва да бъде съден, а наглите пропагандатори убити. Както фашистите и техните помагачи след втората световна.
596
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рано или късно всеки си намира майстора а Мордор си го намери Украйна ще му набие канчето всички диктатори свършват по един начин чакам с нетърпение края
595
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 643 Иван много си прав ББ продаде и Камчия на Руснаците а Българското Черно море го съсипаха от строежи да има да продават на Руснаците сега ние ходим в Гърция на море защото нашето е бетонирано сграда в сграда ужас
594
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога света ще гледа тоя ужас немога да проумея как в 21 век един луд диктатор ще си мята безцелно бомбите това са просто хора живеят си в страната за мен това е тероризъм и брутална война
593
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашисти е убици нямам думи варвари
592
10
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
СЛАВА НА РУСИЯ! СЛАВА НА БРАТУШКИТЕ!
591
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистическата пасмина колко много си напъва мозъчето да оправдае неадерталщината на кремълския бос. Времето ще минава и светът ще затяга примката около тези дето не спазват правилата заради които светът е спокоен. Е, колхозниците ще го отнесат, ама и на тях мисленето не е от най силните им черти. Така че - удоволствието за нормалния свят предстои п.п Всеки ден Путин харчи повече от приходите в държавата. Ей така - на инат. Поняли?
590
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Няма да забравимА ти нормален ли си? Какъв газ и залежи има в Донбас? Друго, освен въглища, няма там. Обаче, това стари са руски територии с руско население, украинците също са руснаци по произход, всъщност, местните жителите казаха, че укро-нацистите с армията , са започанали да ги обстрелват и рушат два дни, преди да навлезе руската армия в Украйна, хората плачат от радост, че Русия ги освобождава от тиранията и убийствата!
589
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези ракети са от клас....безаналогови...в скоби...изключително криви...