Последните часове на Лиза Дмитриева - детето, което стана символ на жестокостта на Русия

Тя загина при ракетния удар във Виница
15 юли 2022 20:15, Нели Христова
310
Последните часове на Лиза Дмитриева - детето, което стана символ на жестокостта на Русия
Снимка: Twitter

Животът и смъртта на четиригодишната Лиза Дмитриева, която загина при руски ракетен удар срещу централния украински град Виница, е символ на конфликт, в който смъртта често идва без предупреждение и отгоре.

Поредица от видеоклипове и изображения, публикувани в социалните мрежи, изглежда проследяват последните часове на Лиза, която навършва четири години през март - в разгара на руската инвазия в Украйна. Майка й Ирина загуби крака си при атаката от страна на Русия, която бе осъдена от президента на Украйна Володимир Зеленски като "открит терористичен акт".

Още по темата
Майката на Лиза возила дъщеря си в розово-черна количка. Двете отивали към образователен център в град, за който мнозина смятаха, че е безопасен, тъй като е далеч от фронтовата линия - на четири часа път с кола западно от столицата Киев.

На първия кадър, заснет в 9.38 сутринта, Лиза може да бъде видяна в бял клин и синьо дънково горнище с кръпка във формата на яйце на рамото си, бутайки собствената си количка. Косата й е вързана с бяла щипка във формата на пеперуда.

Лиза се усмихва и вдига поглед към майка си, която върви до нея. На моменти в кадър влиза и Ирина, облечена в бяло и срамежливо усмихната. На следващото изображение Лиза може да бъде видяна клекнала до ниска маса в образователния център, изучавайки лист със снимки по време на логопедична сесия.

Малко преди 11 сутринта майка и дъщеря излизат, за да се разходят по тротоара от едната страна на централния площад Премехой във Виница, минавайки близо до Дома на офицерите в града - бивша сграда от съветската епоха с колонада, която сега се използва като културен център за концерти и представления.

Лиза така и не се прибира у дома. Малко след 11 часа сутринта три от седем ракети, изстреляни от руска подводница в Черно море, удрят площада, експлодират близо до културния център, взривяват прозорците на многоетажна сграда и подпалват десетки автомобили на близкия паркинг.

Насред касапницата, още кадри, които смразяват сърцето, показват Лиза да лежи мъртва в преобърнатата си количка. Наблизо има отрязан крак. На някои кадри се вижда ръката на войник, който се протяга към количката. Големи метални фрагменти са разпилени по площада. Стълб от гъст дим изпълва небето.

Лиза е едно от трите деца, убити при нападението на оживена улица в град, който досега бе относително недокоснат от нашествието. Майка й оцеля при първоначалния взрив със сериозни наранявания.

Местен вестник разговаря с приятелка на Ирина, известна като Ира, докато тя пътува към болницата, където бе приета младата майка: "Тя е най-добрият ми приятел. И двете имаме "слънчеви“ деца", каза Лидия Войтенко, използвайки израз за деца с проблеми в развитието. "Наемахме апартамент заедно."

"Ира очевидно е била в съзнание, когато е откарана в интензивното отделение, но Лиза почина на място. Не мога да кажа повече. Твърде трудно е", добавя тя.

Олена Зеленска, съпругата на президента Зеленски, каза, че е разпознала момиченцето от коледно видео, което е направила, за да отбележи празниците.

"Днес с ужас видяхме снимка на преобърната бебешка количка от Виница. И тогава, четейки новините, разбрах, че познавам това момиче", написа Зеленска в публикация в Twitter късно. "Запознахме се, докато записвахме видео за коледните празници."

Във видеото, публикувано заедно с нейните коментари, може да се види как Лиза рисува заедно с Първата дама.

Лиза "успя да нарисува с бои не само себе си, празничната си рокля, но и всички останали деца, мен, операторите и режисьора", пише Олена Зеленска. "Вижте я, жива, моля."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
1
 
0
 
! Отговори
Az преди 1 година
Ама как се развълнувах... Едно укропче минус. Ама бавим се нещо. Още има.
233
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния подкрепям те но сложих минус по погрешка. Да се брои за плюс.
232
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 244Ами споменава се 2014 та защото можеш да видош новините по нашите телевизии и декларациите на българския парламент от тогава. Да обстрелваш с ракетни остановки населени места с цивилно население, предимно бесарабски българи си хуманно отвсякъде. Да запалиш профсъюзен дом пълен с хора вътре и да биеш полицаите и пожарникарите дошли да спасяват. Ами затова се случи Крим. Затова ще се случи и Южна Украйна. Полша, Унгария и Молдова също не са щасливи за отношето на Украйна.
231
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 246. Тези деца на пътя кой ги уби - Сорос или Столтенберг? Между другото не бързай да съдиш убийците на тези 3 милиона българи, защото те не само не са убити, не само не са умрели, а всъщност си живеят в пъти по-добре от тези които стоим тук. Иначе - поздравления - не ти липсва патос и жар в изказа, само малко фактологията трябва да изчистиш и ще се получи.
230
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кравароробите и ЕСоробите преди да леят крокодилски сълзи, да погледнат назад във времето и да видят, как една нация от 9млн. се стопи на 6млн. вследствие на геноцида от *** на кроварите и европейските фашисти създали 4-тият райх ЕС и как само преди ден загинаха две български деца на пътя Плевен - Ловеч. Народен съд за предателите на отечеството и убийците на 3 млн. българи през времето на криминалната революция след 1989г., която докара на власт сатрапи като Костов, Борисов, Петков и др..
229
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бонго. Не зная защо толкова често се споменава тази 2014 година. Да не би да е заради една друга спецоперация, завършила с окупацията на Кримския полуостров?
228
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До profetey 237. "Истината е подобни ситуации е хубаво да се разрешават на масата на преговори, а не с оръжие" - добре де, в конкретната "подобна ситуация" кой извади оръжието, кой нахлу в чужда територия, кой обстрелва жилищни квартали, кой убива деца? За изнасилванията, мародерството и отявлената кражба на домакинска техника, санитарен фаянс и дамско бельо няма смисъл да коментираме. Пак ли са виновни запада, НАТО, САЩ? Не, приятелю - има друг виновник и това е ненагледната ти русия.
227
2
 
15
 
! Отговори
Бонго преди 1 година
За съжаление това не е пьрвото загинало дете в следствие на военните действия в Украйна, там от 2014 година загиват невинни хора.
226
1
 
2
 
! Отговори
Соросоидните преди 1 година
Деца да с предимство.Нсбийте си го в тъпите кратуни.
225
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лайковете ако не работят нищо не работи. Аз съм един обикновен бакалин.
224
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историята с внезапната поява на коледно видео смущава. Случайно съвпадение. Обаче поредицата от съвпадения никога не е случайна.
223
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитвам се да сложа лайк на 235 без особен успех, все тая всички сме в кюпа.
222
1
 
4
 
! Отговори
profetey преди 1 година
До Леле 236: Това да има повече статии за убити деца в конфликтите по света не е лоша идея. Може би ако общественото мнение се настои да се избегнат подобни трагедии може да се говори повече как да има мир и то по-траен.
221
4
 
3
 
! Отговори
profetey преди 1 година
До Анонимен 233: Малко отклоняваш темата. Не говорим за това кой, кого, колко пъти е нападал и кой се меши в суверенни държави. Още 226 коментира че медииното отразяване на подобни конфликти е доста различно. И съм съгласен с това. Истината е подобни ситуации е хубаво да се разрешават на масата на преговори, а не с оръжие. За съжаление запада не съм видял да разрешава конфликтите по мирен път, а със заплахи, агресивни дейсвия и много лъжи в медиите. Много примери мога да дам.
220
2
 
4
 
! Отговори
Леле преди 1 година
До profetey Добре, щом искаш нека следим логиката, даваме данни и анализираме. Какво имаме - статия за убито дете (независимо достоверна ли е или не). И кое е важното в случая - трагичната загуба на невинен живот или "защо пишете за това, а не пишете за онова"? Добре, в Сирия също има убити деца, в Еритрея, Мозамбик и Тринидат и Тобаго - също. Ами значи всичко е наред - просто нека напишем по една статия и за тях, а утре да застреляме още някое дете и така.
219
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крадеца вика дръжте крадеца. Народна мъдрост.
218
3
 
4
 
! Отговори
profetey преди 1 година
До Леле 225: Подобно на много коментиращи пишеш с много подигравки. Аз следя логиката и затова давам данни и анализирвам стремейки се да не обиждам. Има поне 2 страни на монетата и информацията. И най-*** е навярно нито 1 от страните не е истината. Не казвам че това което е написано в статията не е трагедия. Ужасно е да има жертви деца независимо къде се намират. Но твърдя че не може едностстанно да се поднася информацията и едните да се изкарват ангели, а другите дяволи.
217
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До profetey. Като каза Афганистан че се сетих за руските авантюти там. Темата между другото е доста интересна. В Чечня също имаше нещо, но не мога да се сетя какво. То в този ред на мисли може и Сирия да споменем - там май пак имаше някакви руски войски. Не знам - позабравил съм ги тези неща.
216
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам кое приемаш за "закачка", но убийството на деца не ми се струва много закачливо. Дори и в холивудските постановки. Може пък кремълският хумор да е по-различен.
215
2
 
8
 
! Отговори
profetey преди 1 година
До Анонимен 226 и 228: Сирия е точен пример как запада има двоен критерии. Турция влезе в Сирия подобно на Русия, но не чета всеки ден статии за агресията на Турция. Нима Сирия не е суверенна държава. Или Ирак и Афгарнистан не са суверенни държави. И също войната в Сирия не е гражданска. След намесата на Турция е международна подобно на войната в Украйна.