Зеленски: Ударът по затвора е масово убийство

Над 50 украински военни загинаха при обстрела
Обновена: 30 юли 2022 09:28 | 30 юли 2022 08:15, Александър Попов
112
Зеленски: Ударът по затвора е масово убийство
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че обстрелът на затвор в контролирания от сепаратистите източен район, в който са държани украински военнослужещи, е "умишлено руско военно престъпление", което е отнело живота на повече от 50 души.

"Днес получих информация за нападението от страна на окупаторите на Оленовка (местоположението на затвора), в Донецка област. Това е преднамерено руско военно престъпление, преднамерено масово убийство на украински военнопленници. Повече от 50 загинали", заяви той в ежедневното си обръщение.

В петък Русия и подкрепяните от Москва сепаратисти обвиниха силите на Киев, че са нанесли удар по затвора, като заявиха, че десетки хора са загинали, а десетки са ранени.

Украйна отрича да е имала за цел гражданска инфраструктура или военнопленници.

Руската телевизия показа кадри на разрушени бараки и метални легла. Показани бяха и размазани изображения, приличащи на човешки тела.

Руското министерство на отбраната заяви, че сред украинските военнопленници има членове на батальона "Азов", който защитава завода "Азовстал" в украинския пристанищен град Мариупол.

Русия описва бившето паравоенно подразделение, което в миналото е имало връзки с крайно десни групи, като неонацистка организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: Володимир Зеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че откога и руснаците започнаха да стрелят с Хаймърси? Бог да я прости българската журналистика.
69
2
 
16
 
! Отговори
Украинците преди 1 година
Воюващи за Хитлер са кумири за българските евроатлантици.
68
2
 
3
 
! Отговори
76 ти преди 1 година
Scott Ritter и той ли спада към тази група?
67
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типична руска операция с цел всяване на съмнения и брожения сред украинците... Жалките русофили тук отново изопачават абсолютно всички факти за да сервилничат на господарите си от Рашистан.
66
0
 
4
 
! Отговори
Доставени преди 1 година
Са първите памперси ПРЕДПАЗВАЩИ от маймунска шарка за българските евро...
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До74 Не се хабете напразно да обяснявате. Тия факти от години са известни, но полския дезинформационен център плаща за "други" постове. Това са нещасни мързеливи хора без никакви амбиции, които са принудени да оцеляват по този начин. Било от некадърност или от мързел... Все тая.
64
3
 
4
 
! Отговори
Преди преди 1 година
Септември 1945г. Българските евроатлантици бяха верни на Хитлер.
63
17
 
32
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Украйна не за първи път убва свои хора, за да получи западно съчувствие!!! Нека си припомним, че Прошенко нае хора да стрелят по неговите привърженици на Майдана и това беше доказано, включително и с изтеклия запис на телефонния разговор между външния министър на Естония и Катрин Аштън, както и от единия от заловените грузински стрелци. Зеленски просто следва утвърдената украиска практика да избива свои.
62
11
 
1
 
! Отговори
Който не е преди 1 година
На фронтовата линия за киевската хунта е против европейските ценности.
61
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До71 Не, варвари като тебе ще погубят човечеството като пишат лъжи за жълти стотинки в опит да формират погрешно обществено мнение. Слава богу безуспешно засега.
60
29
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната руска, долна провокация... Изобщо не съм изненадан... Тия ваpвари ще погубяти близките си за да угодят на кремълския пcиxoпат...
59
4
 
11
 
! Отговори
Азовците преди 1 година
Започнаха да разказват от къде действително са получавали заповеди да държат заложници и да разстрелват мирни хора и това не е Киев.
58
19
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нали сте уж коректни журналисти. Пишете какво показала руската телевизия, ама непишете че показаха и фрагментите от ракети хаймърс дето са се взривявали там. После се сърдите, че хората вярват повече на руснаците. Също като " евакуираните" от Азовстал. Лъжци пропагандатори.
57
0
 
24
 
! Отговори
Марк Рюте преди 1 година
"Лъжата политиката не е грях!" - евроатлантическа ценност.
56
2
 
21
 
! Отговори
Българи преди 1 година
Не забравяйте, че в началото на войната укрити публикуваха снимка на жена пострадала от взрив на газ , мисля през 2017г. В България и я представиха за жертва на руснаците, но George Galloway ги хвана в крачка. По- долни от тия не са се раждали преди.
55
2
 
22
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Китайците от Глобал Таймс също твърдят, че ударът е украински, и показаха останките от хаймарса. Нещо на тях им вярвам повече, отколкото на Зеления...що ли?
54
1
 
19
 
! Отговори
Тоя и за Буча преди 1 година
Ревеше като за кран, а се оказа нескопосана укро постановка.
53
1
 
20
 
! Отговори
Говорител преди 1 година
На Пентагона," ако това са го направили ВСУ, те Не са искали ". Странно изказване, а?Пентагончовци знаят много добре, че техните масали са го направили защото така са им заповядали, първо. И второ, HIMERS ракетите се насочват от сателит. Ха познайте чий сателит е това и кой го управлява.
52
1
 
26
 
! Отговори
Шубето е голям страх преди 1 година
Шмърконский се усети каква глупост са направили. Сега на фашагите им трябва изкупителна жертва. Ако не подхвърли някой висш военен за курбан, може и той да гушне букетчето.
51
1
 
19
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ама пропуснахте да кажете, че са намерени отломки от ракети HIMARS...