Финландия ограничава визите за руснаци

Това се слува на фона на наплива от туристи, пътуващи за Европа
Обновена: 16 авг 2022 14:23 | 16 авг 2022 14:23, Йоана Цонева
82
Финландия ограничава визите за руснаци
Снимка: БГНЕС

От 1 септември Финландия ще намали броя на визите, издавани на руснаци, до 10 % от сегашния брой, заяви във вторник външният министър Пекка Хаависто на фона на наплива от руски туристи, пътуващи за Европа, предаде "Ройтерс".

Хаависто заяви, че решението е взето в момент, в който руските туристи са започнали да използват Финландия и нейното летище Хелзинки-Вантаа като вход към европейските туристически дестинации, след като преди месец Русия отмени граничните ограничения, свързани с пандемията.

"И това може би не е много подходящо, ако например помислим за ограниченията във въздушното пространство, въведени за Русия", каза Хаависто.

Само няколко дни след като Русия нахлу в Украйна през февруари, Финландия се присъедини към редица западни държави, които в отговор затвориха въздушното си пространство за руски самолети, затруднявайки пътуването на руснаците до Европа.

Финландия и Прибалтика заедно ще предложат на Европейския съюз да прекрати споразумението за облекчаване на визовия режим с Руската федерация, което улеснява руснаците да пътуват до и в рамките на Европейския съюз, каза Хаависто.

Още по темата
Някои лидери на ЕС като финландския министър-председател Сана Марин и естонския ѝ колега Кая Калас призоваха за забрана на визите в целия ЕС, което германският канцлер Олаф Шолц оспори в понеделник, заявявайки, че руснаците трябва да могат да напуснат родината си, ако не са съгласни с режима.

Финландия разглежда възможността за създаване на национална хуманитарна виза, която да се издава на руснаци, които трябва да избягат или да посетят Европа с цел журналистика или застъпничество, добави Хаависто.

Според правилата на Европейския съюз туристът трябва да кандидатства за виза от страната, която възнамерява да посети, но може да влезе в свободното от гранични проверки Шенгенско пространство от всяка точка и да пътува из него за не повече от 90 дни в рамките на 180-дневен период.

Финландия е наложила на Москва същите санкции като останалата част от ЕС, като например забрана за внос и износ на някои промишлени стоки и замразяване на някои активи в банки на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще трябва колкото и парадоксално да е, да се подписва декларация, че гражданинът на Русия не одобрява политиката на Путн, за да напусне Русия. Ако не подпишат такава декларация, няма да ги пускат в демократичните държави. Който е привърженик на режима на Путин да си стои в Русия.
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хаха... Какво ли , каквото дирят и янките в Европа !Преди войната в Украйна ЕС се срина , и кой го срина ,... сащ и Англия май ,... А ?НЕ СЕ ЛИ ПИТАШ , ЗАЩО АНГЛИЯ ТОЛКОВА БЪРЗО ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС ? Явно сащ и Англия искат да се бият с/у Русия , до ПОСЛЕДНИЯТ ЕВРОПЕЕЦ , СЛЕД КАТО СВЪРШИ ПОСЛЕДНИЯТ УКРАИНЕЦ ,... нещо и Кличко се затъмни спрямо Зеленият гущер ...
14
7
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Кога бе тавариш? Те така ви лъжеха че СССР ще победи капитализма един ден...
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
11: Кате, никой не разбира. Запада не ги интересува колко зле ще са нещата и за тях е важно на Русия също да им е зле. Малко като онази наша поговорка - не е важно аз да съм добре, важно е на Вуте да му е зле. Гледай какво правят Турция - сега ще намажат всички туристи и много бизнес. Запада и ние освен да го духхаме друме не ни остава. Жалка картинка.
12
8
 
6
 
! Отговори
Володя преди 1 година
един ден всички ще са на колене пред кремълския, а той ще им подава мазен, сбръчкясан и немит саджук в нежните евро устенца
11
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В исторически план руските болшевици бая бой са яли от финландците, та дреме им на фините от заплахите на някакъв пиян маскавски колхозник.
10
6
 
8
 
! Отговори
Катя преди 1 година
Това е глупаво. Тези хора може да не подкрепят войната. Освен това оставят не малко пари. Не мога да разбера ентусиазма на коментиращите.
9
2
 
7
 
! Отговори
White Death преди 1 година
До Т.е.Тия специално никога не са били на колене пред Русия, а точно обратното.
8
7
 
6
 
! Отговори
Т.е. преди 1 година
---Временно !И тия се силят като ЗападЪ , после на колене пред Русия !!
7
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските животни да си стоят в евразийския си гулаг и да не стъпват в белите държави, че никой не ги иска.
6
6
 
2
 
! Отговори
Цеко преди 1 година
Правилно, руснаците са сериозен конкурент на фините, макар доста по-слаби от нанглите и поляците в пиенето. Вардете самогона, че при тая енергийна криза как ще вашите нов.
5
8
 
13
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Какво изобщо дирят руснаците в Европа, нали според вожда им ****ин Русия е най-развитата страна на света? Какво искат в Европа не е ясно. Марш обратно в колхоза.
4
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-после се сетиха, след като за година издадоха над 100 хил. визи за руснаци, които използват Финландия като вход за терористи към цяла Европа.
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме им на руснаците, то в Русия е най хубаво според нашите соцаджии
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1 - оправете си ботовете, че бъркат новините!
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"не , не продавай нивите на дедо ти за да дойдеш , седи си на село !" - каза тоя, дето е роден със сребърната лъжичка в устата, дето не знае и грам за живота извън градчето си и вярва, че всички исакт, да му рпавят сечено ... Иначе в хуманист и прочие. ч