Историята на Зеленски - говорят учители и приятели

Още като студент той имал влечение към политиката
19 авг 2022 19:57, Нели Христова
143
Историята на Зеленски - говорят учители и приятели
Снимка: БГНЕС

Университетът има модерна атмосфера. Тийнейджъри програмисти седят на двора и се скитат нагоре-надолу по външно стълбище, построено за скорошен хакатон. Само една мебел е неподходяща сред ярките цветове и стъклените кабини в Икономическия и технологичен институт: старо бюро, боядисано в тюркоаз.

Студентът, който някога е седял на него, впоследствие се превърна в международна знаменитост и военновременен президент на Украйна. "Володимир Зеленски беше специален. Той беше умен, трудолюбив и искаше да бъде най-добрият от най-добрите", казва Андрий Шайкан, ректор на държавния университет в родния град на Зеленски, Кривий Рог, пред The Guardian.

В средата на 90-те години Шайкан учи в университета, той е един курс над Зеленски. Бащата на президента, Александър, е известен академик и ръководи отдела по информатика и приложен софтуер. Майката на Зеленски, Рима, е инженер. И двамата родители са евреи. Подобно на своите приятели и съседи, Зеленски е израснал, говорейки руски.

Шайкан казва, че Зеленски-старши се е надявал, че синът му, който учил право по онова време, може да отиде в академията. Вместо това бъдещият президент развива вкус към шоубизнеса, участвайки в скечове и комедийни състезания. Снимка, направена от Шайкан през 1996 г., показва Зеленски с разпусната коса, стоящ с група студенти, облечен в бели дънки и цветна жилетка.

Домът му беше в един от кварталите на средната класа на града. Тогава Кривой Рог е бил известен със своите престъпни сдружения. Млади мъже, завърнали се от съветската война в Афганистан, потънали в живот на престъпност и търговия с наркотици. "Като тийнейджър Володимир имаше две алтернативи: можеше да успее или можеше да стане член на престъпна банда", спомня си Шайкан и добавя "Гледахме как той се реализира стъпка по стъпка. Има страхотни лидерски умения и бързо решава възникналите проблеми. Той взема незабавни решения. И е много трудно да се повлияе".

Ректорът казва, че не е фен на телевизионните предавания на Зеленски за "масовата култура", включително "Слуга на народа", и предпочита неговите изпълнения на живо. Той гласува за него на президентските избори в Украйна през 2019 г., които Зеленски спечели с огромна преднина. "Познавахме неговата среда и семейни корени", казва Шайкан. Голямо влияние е оказал дядото на Зеленски, който е работил в СССР като криминален детектив. "Володимир се интересуваше от закона. Искаше да научи нещо от дядо си."

В интервю за CNN Зеленски разкри, че дядо му Семьон се е бил в Червената армия, достигайки до чин полковник. Бащата и трима братя на Семьон загинали в Холокоста. Германците убили прадядовците на Зеленски, когато изгарят селото им. Неговата трагична семейна история прави смешно твърдението на Кремъл, че Зеленски е фашист.

Бивши учители на президента описват Зеленски като интелектуално способен студент, който понякога пропускал уроци, защото е бил зает със своите сценични проекти. Но той се извинявал и винаги предавал задачите си, казват те. Зеленски привлече и други хора към себе си, добавят преподавателите му, и спечелил олимпиада за майсторството си по английски език.

"Той имаше страхотно чувство за хумор. Учих го на бизнес английски през четвъртата му година. Бях строг. Учениците трябваше да пишат писма. Той се подиграваше на стереотипите и се подиграваше на формата, като казваше, че възнамерява да транспортира камили и слонове", спомня си преподавателят Кира Вишневска. "Виждах как политическата му чувствителност нараства. Той критикуваше корумпираната ни политическа система", добавя тя.

Преподавателката по икономика Наталия Волошанюк казва, че Зеленски бил "лидер и организатор", който приемал сериозно обучението си, дори когато кариерата му в шоубизнеса тръгва нагоре. Тя добавя: "Хората го последваха. Той беше светъл интелектуалец, хумористичен и забавен човек. Благоприличието му беше очевидно. Имаше много от истинския Зеленски в президента, който той изобрази в "Слуга на народа".

През пролетта руските сили бяха близо до превземането на родния град на Зеленски, който е построен през 19 век покрай поредица от мини. Градът в югоизточна Украйна е най-дългият в Европа (120 км) и е осеян с комини и леярни от 20-ти век. Когато врагът настъпи, Шайкан казва, че той и колегите му са направили коктейли Молотов и са изкопали ровове.

Целта на Русия беше да превземе летището на Кривой Рог и да го използва като база за завладяване на юга – и да унижи Зеленски, като окупира родния му град и окачи руски знамена. Въоръжените сили на Украйна отблъснаха руснаците. Сега фронтовата линия е на 50 км от там. Руските войски са разположени на лагер на брега на река Днепър в Запорожка област.

Оттам те бомбардират контролираните от Украйна градове Никопол и Марханец, като миналата седмица убиха най-малко 16 души. Всички жертви са цивилни. 13-годишно момиче е настанено в болница. Вражески войници са окупирали Запорожката атомна електроцентрала, точно от другата страна на реката, предизвиквайки международно притеснение и обвинения от страна на Зеленски в "държавен тероризъм" от Русия.

Александър Вилкул, ръководител на военната администрация на Кривой Рог, каза, че Москва вече не може да достигне града с артилерия. Все още бомбардира града веднъж седмично с ракети с по-голям обсег. Няма изгледи руската армия да започне втора офанзива в региона, казва той и добавя: "Хората са патриоти. Всички работят за победа. Украйна ще освободи цялата си територия."

От февруари 70 000 вътрешно разселени хора са пристигнали в Кривой Рог, казва Вилкул, бягайки от района на Никопол и източните и южните региони. Той е на мнение, че когато Украйна освободи тези окупирани райони, ще открие доказателства за убийства и военни престъпления. "Ще има много места като Буча. Руснаците са по-лоши от германските фашисти", каза той.

Градът, чието население в мирно време е 600 000 души, изхранва 40 000 бежанци всеки ден. Домът на културата там се е превърнал в хуманитарен център, пълен със стелажи с дрехи втора употреба, лекарства, медицинска сестра, правни консултации и детска площадка. Промишлените предприятия са спряли, тъй като Украйна не е в състояние да изнася и внася материали от своите черноморски пристанища.

Извън центъра върху тухлена стена се рисува стенопис на позната фигура - Борис Джонсън. Художничката Анастасия Щерба казва, че е благодарна на премиера на Обединеното кралство в оставка, че подкрепи Украйна и й даде оръжие. Дизайнът – създаден от колектив от Одеса – показва Джонсън, който вдига палец. "Той е готин", казва Шерба.


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
1
 
! Отговори
холокоста преди 1 месец
дали е ходил редовно до тоалетна .........
118
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 99 прав си Русия освободи Бг по волята на Негово императорско величие Александър Втори Цар Освободител слава во веки веков слава.
117
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е шега моля погледнете в уйкипедия колко красива е сградата , построена е през 1918 г., когато избухва ВОСР. Тоест в тази страна едни хора правят революци, но други строят сградa на Юредическия факултет на Петербургския Университет в Санкт Петербург. Велики хора, Велика страна.
116
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Между другото Путин е завършил Юридическия факултет на Петербургския Университет, много красива сграда построена преди век в годината на ВОСР
115
0
 
5
 
! Отговори
Ддд преди 1 месец
Бля, бля. Голяма тъпня.
114
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре бе не бил нацист. Обаче вчера на края на речта си каза нацисткия поздрав на Бандера. Преводача му отговори като бодро повтори поздрава и той каза: Благодаря това е важно.
113
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре бе не бил нацист. Обаче вчера на края на речта си каза нацисткия поздрав на Бандера. Преводача му отговори като бодро повтори поздрава и той каза: Благодаря това е важно.
112
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре бе не бил нацист. Обаче вчера на края на речта си каза нацисткия поздрав на Бандера. Преводача му отговори като бодро повтори поздрава и той каза: Благодаря това е важно.
111
4
 
6
 
! Отговори
Ххге преди 1 месец
Абе, то и моята баба познавала *** от Източен Берлин, мислел да емигрира в Западния, ама бил твърде грозен и нисък за жиголо ..., та трябвало да се връща в матушката да кара такси...
110
5
 
21
 
! Отговори
Влад преди 1 месец
*** пропаганда за клоуна- наркоман! Укропитекът се опита да изнудва Европа,а вие разпространявате дитирамби за него! Не ви прави чест на редакцията!
109
3
 
17
 
! Отговори
Офф преди 1 месец
Тъ па припаганда! Имам позната, родителите й са живели на един етаж с нееговите в панелен блок в Кривой рог. Нищо особено не е бил. От 1 януари тази година спрл и пвнсиите на живеещите в чужбина украинци. Да се справят както магат..
108
19
 
4
 
! Отговори
Рускиня преди 1 месец
Слава Украйна
107
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига сте ни го хвалили този Зеленски! Пропагандата отново в ход. Оставете Бог отгоре да решава кой е крив и кой прав. И Путин е бил отличен студент и все още се прегръща с учителката си и я уважава като майка. Всеки с неговата си карма. Кой каквото е посял това ще жъне. Жив и здрав! Два братски народа да стигнат до такава омраза, че да се избиват. Но най-големият грях е собствения си народ да избиваш и да обричаш на глад, изолация и мизерия. Ако изобщо счита украинците за свой народ.
106
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо не пишат дали се е къпел и дали е сменял тениската.
105
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе също като нашия президент - душманин на руснаците! :-)
104
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С една дума - п e ***...
103
4
 
18
 
! Отговори
Я преди 1 месец
Ай сиктир.
102
4
 
15
 
! Отговори
Ето историята преди 1 месец
"Жената в бяло" в главната роля Слугата на народа.
101
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този мусУлман с брадата докога ще ни го натрапвате?
100
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъвто и да е, историята ще го запомни като защитник на нрода си. Другият ще бъде запомнен като узурпатор и разрушител на милиони животи и съдби.