"Бързото членство" в НАТО на Украйна не се харесва и плаши Запада

Politico: Западът не желае война с Русия
143
"Бързото членство" в НАТО на Украйна не се харесва и плаши Запада
Снимка: БГНЕС/EPA

Властите на западните страни се опасяват от незабавното влизане на Украйна в Северноатлантическия алианс, тъй като не искат война с Русия. Това се казва в статия в американския вестник "Политико".

Според двама американски служители, „съобщението на Украйна, че се стреми към бързо членство в НАТО, дойде като изненада за администрацията Байдън“.

Както се отбелязва в публикацията, „членството на Украйна в НАТО отдавна е гореща тема за Вашингтон поради член 5“ от Северноатлантическия договор, подписан през 1949 г., който предвижда колективен отговор в случай на „въоръжено нападение срещу един или повече" страни членки на НАТО.

Още по темата
Изданието казва, че "много в САЩ са обезпокоени от перспективата за война с Русия". Както се уточнява в статията, „Западът се страхува, че незабавното влизане на Украйна в НАТО може да доведе до война между САЩ и Русия“. Според изданието „някои съюзници на бившия президент Доналд Тръмп дори са се опитали да убедят Украйна да поеме ангажимента за неприсъединяване към НАТО“.

Украйна поиска от Международният съд на ООН мерки срещу референдумите

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че Киев е уведомил Международния съд и е поискал от него да предприеме мерки във връзка с референдумите за влизането на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), както и на Херсонска и Запорожка области в Русия и подписването на съответните споразумения в Москва. „Украйна официално уведоми Международния съд, че тази стъпка (референдуми и подписване на договори за присъединяване към Русия) грубо нарушава правно обвързващото решение (на Международния съд) относно временните мерки от 16 март. Ние призоваваме съдът да разгледа делото по същество в най-кратък срок“, написа Кулеба на страницата си в Twitter.

На 16 март Международният съд постанови, че Русия трябва незабавно да спре военната си операция в Украйна. На 26 февруари Киев заведе дело срещу Руската федерация в Международния съд относно тълкуването, прилагането и изпълнението на Конвенцията от 1948 г. за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид. В заведения иск Украйна отхвърли обвиненията, че в Донбас е имало геноцид, което послужи като една от причините Русия да признае ДНР и ЛНР и да проведе специална военна операция. В тази връзка украинската страна поиска от съда да признае, че Русия няма правни основания за действия на територията на Украйна и срещу нея, а също да въведе временни мерки за срока на съдебното производство, за да предотврати изостряне на конфликта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: украйнанато
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
24
 
! Отговори
Тоя преди 1 година
Май изглеждаше много по-добре в предизборната кампания. Не му се отрази добре работата в Белия дом. Някои веднага му взеха силите и сега командват чрез него. Америка първо да си оправи нейната сигурност, а после да мисли за Украйна. Да не говорим и за натиска, който оказват на предишния президент. За Путин само пишат, че е много зле, но не могат да го превземат.
28
5
 
33
 
! Отговори
ДО БАЙДЪН преди 1 година
Човече , защо взривихте тръбите за газ в Европа ?Това е Терористична Атака срещу 300 000 000 човешки Съдби .Най-големия Терористичен Акт в Човешката История , след Био Лабораториите на сина на Байдън - Харис Байдън - тези Лаборатории се намираха в Харков , Украйна и Произвеждаха Ковид - набедиха Китай за Заразата която отне Десетки Милиони Човешки Животи .
27
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нато открито и цинично се намесва в регионален военен конфликт в полза на една от страните. От тук следва, че цялата философия прикрита зад гръмките им фрази е заробване на нови земи и унищожение на най-силният им опонент Русия. Другото са словесни алабалистики и дъвки за ширпотреба на матряла.
26
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е скрил лекарствата на Байдън.
25
4
 
25
 
! Отговори
Фактически преди 1 година
Членовете на НАТО в Европа са атакувани със Северен поток. НАТО води вътрешна война. Май ще сменяват членовете.
24
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Говорене "Сега е престижно да се мре в Европа от глад и от студ...".. и на тъмно.
23
6
 
32
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Надрусаният просяк мераклия за Трета световна ,получава от трите най дългото от НАТО. ) Това развеселява още Путин ,който пича си действа по план и ще ги души бавно като питон докато и последната пудра не излезе на Наркоман от всички отверстия.
22
1
 
22
 
! Отговори
Мая преди 1 година
Е това само да се допусне и тогава всички ще видим "как се кърпа дърпа". Що за особена порода сме хората...съзнателно да вървим към самоунищожение...
21
3
 
31
 
! Отговори
Говорене преди 1 година
Сега е престижно да се мре в Европа от глад и от студ, вместо във война.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До do 21 "Още ли въртите тия глупости с гражданската война :))) малко сте няколко години назад с материала :)" ------ спокойно, ей го къде е мидтърма. Поживьом-увидим хахахаха.
19
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво НАТО, кви 5 лева? Идеята на Щатите, продиктувана от кърле-жа им Израел, никога не е била да търпят загуби. Войната е тяхната жътва, все пак... Пък и кой да се бие? Отхранените със соя войничета с дефицит на тестостерон ли?
18
4
 
14
 
! Отговори
Aaa преди 1 година
До АнонименАаа обичат и да бомбят бързо и да бягат
17
9
 
4
 
! Отговори
do 21 преди 1 година
Още ли въртите тия глупости с гражданската война :))) малко сте няколко години назад с материала :)
16
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както Столтенберг каза вчера, вратите на НАТО са отворени за всеки и Украйна е свободна да кандидатства но дали ще влезе решават страните членки. Така, че тази излишна драма в статията е напълно излишна.
15
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Няма ли нещо по-сериозно да я тресне тая американска територия да се свършва вече..." ----- скоро, много скоро. Такава хубава гражданска войне ще си спретнат там, че нЕма да им се вЕрва.
14
5
 
34
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Спокойно, Украйна ще кандидатства да я приемат в Русия съвсем скоро, така че все ще се присъедини към някоя организация!
13
4
 
33
 
! Отговори
Петров преди 1 година
американците печатат пари, дават ги на своите, онези правят оръжие и патрони и прибират парите, байдъновцците го изпращат на наркодилъра-командир и казват- ето, помагаме ви с пари, а вие умирайте по фронтовете. малко нации ще се съгласят на този вариант, но укрите го правят.
12
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ooooo не... ами сега жужето еленски какво ще прави?
11
4
 
29
 
! Отговори
Мдааа Дааа преди 1 година
Еееех ако на запад имаше поне един способен и умен политик с Toпки, както Путин, то светът щеше да е рай, щеше да има мир и разбирателство между народите за много години напред!!! А то брате на запад само ckлерози, жeHдъpи които ... обръгнати от вроден страх и безсилие стават злобни и агресивни!!!!В Европа и света има дефицит на качествени управляващи. Една велика държава като САЩ се управлява от демент. Канада от потомствен министър председател дето ходи по гей партита. Франция от лице което в медицината би определено като геронтофил. Във Великобритания беше един клоун, който дори не м
10
5
 
33
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Слава кокаине :)))