Киев си е върнал контрола над 5 населени места в Южна Украйна

Те са в Херсонска област, в която се провежда контраофанзива
12 окт 2022 13:16, Елка Василева
106
Киев си е върнал контрола над 5 населени места в Южна Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Киев обяви тази сутрин, че е отвоювал от руските сили пет населени места в южната Херсонска област. При контранастъплението си в района украинските сили са изтласкали руските войски от територии, анексирани от Москва, предаде Франс прес.

Още по темата
"Въоръжените сили на Украйна освободиха още пет населени места в Бериславски район на Херсонска област: Нововасиловка, Новогригоровка, Новая Камянка, Трифоновка, Червоная", съобщи канцеларията на украинския президент.

Украинските сили от седмици провеждат контраофанзива в тази област, която е под контрола на силите на Москва от първите седмици на войната.

След като срещна ожесточена руска съпротива, украинската армия постигна значителни успехи в Херсонска област в началото на октомври, особено по брега на река Днепър, южно от промишления град Кривой рог.

Киев многократно атакува мостове в областта, за да наруши снабдяването на руските сили.

Херсонска област е един от четирите украински района, които Москва анексира - решение, осъдено от Киев и неговите западни съюзници.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 1 година
Що това са го писали в офиса на Зеленски, значи е фейк.
79
1
 
1
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Върнали са си контрола на 5 каменисти местности който на никой не са нужни!!и си върнаха правото братушките да им бобмбят гадните Укрофашистки глави!!! Срам за човечеството са укрофашистите на степан бандера
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези като им спре нета спират бойните действия.Печелят само ако има интернет.Да не би да са си направили експерименти с войниците и да са им сложили чип в мозъка?Русия се усети и им подпука енергото да ги остави без нет.Говорят,че при освобождаването наказват цивилните.Горките...
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първите IRIS-T ПВО вече пристигнаха в Украйна. Плюс още 4 HIMARS. До месец ще дойдe е ПВО от САЩ - NASAMS и C-RAM. Франция също обеща модерни ПВО. Така че тактиката на Русия с ракетите скоро няма да работи.
76
0
 
2
 
! Отговори
До 90 преди 1 година
Войните преди един век разчитаха на числено превъзходство. Нямаше модерни технологии. Руската Империя тогава беше над 90 милиона а Османската над 20 милиона с всички малцинства включително и българите. През 1922 новата република Турция е 13 милиона а днес 87 милиона. Но днес не важно толкова населението а дали имаш модерни технологии.
75
1
 
0
 
! Отговори
Дедо ванго преди 1 година
Ке има гладомор и студомор зимата кажувам ви
74
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако е верно жална им майка на жителите на тия села! Укропитеците избиват наред , без да питат.
73
5
 
5
 
! Отговори
До до 68 преди 1 година
Хаха, верно ли? НАТО има 20 HIMARSа в Украйна, стингъри и джавелини. Скоро пристигат останалите неща. На НАТО бройката на самолетите, танковете и въртолетите не е мръднала, за разлика от Русия, която загуби около 1/3. Платените сте смешни
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесно! Ето, че Зеленски се справя сам и няма нужда от чужда помощ и оръжия!
71
2
 
6
 
! Отговори
До 80 преди 1 година
Около Бахмут фронта е изместен в посока Русия. Какво за там? Бахмут трудно ще падне! В Луганска област бяха окупирани около 97%, сега са под 90%. Или и там уплътняват фронта и намаляват линията на фронта? Бавно вървят и към Каховка и Херсон....
70
4
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Циркаджийският "референдум" няма ефект.ВСУ продължава да мачка ***.
69
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пуйкатаАбе табелата ще им трябва на хохлите. Ама няма да им свърши много работа, ако за пореден път ги свият от три страни и оставят път яко обстрелван от артилерия и авиация. Руснаците отстъпват за да намалят линията на фронта и сгъстят защитата. Защото са много по-малко. На запад от Херсон укрите мирнаха, след като дадоха по над хиляда жертви на ден. А на север при Лиман май се заформя"котел"като падне Бахмут. Нещо много се умълчаха за"успехите"си там?
68
10
 
8
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Да не забравят да сложат табели за правилната посока на бягство на руснаците,че да не идат в Киев вместо в Москва.
67
11
 
5
 
! Отговори
Вова преди 1 година
Нали слаба беше Русия бе 😁Вчера ги помля градушката фашугите
66
3
 
8
 
! Отговори
Мъка преди 1 година
До Някой 70. Що не направиш един кавал на зеленски.
65
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не се пише за обстрелите по цялата територия на украйна и днес. Мълчат като наакани.
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 70 ами служи му един МИНУС поне като мен. На какво се радва на празни населени места това е много жалко ай си.
63
17
 
8
 
! Отговори
.... преди 1 година
До до 70 Не само аз, ами ще ви и съди всеки, който не си е продал жалката душичка за жълти копейки! Путин си е военно-престъпник, и не виждам нормален да му се впечатлява, как хвърлил ракети по детски площадки, цивилни сгради и университети! Жалък е , и всеки нормален мозък ще го осъди! Тебе не те включвам!
62
6
 
10
 
! Отговори
До70 преди 1 година
Ти ли ще си съдията бре диванно плъхче такова?Ами върви съди Путин или Зеленски или там когото мразиш а не да се правиш на интересен зад клавиатурата-сополанкооо!
61
11
 
16
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Нека по-често да ни радват с такива новини! А тъй наречените "русофили", само се хвалят какво мръсно могат да направят, и как могат да сеят смърт, омраза,студ...! Варварите на Путин искат да всяват страх, че да започне някой да се съобразяват с тях! Тъпо! Тепърва ще затъват в Украинската "любов"!