Лукашенко: Украйна и Западът да не притискат Русия в ъгъла

Русия ясно е очертала своята позиция, заяви той
14 окт 2022 18:15, Нели Христова
60
Лукашенко: Украйна и Западът да не притискат Русия в ъгъла
Снимка: БГНЕС

Украйна и Западът да не притискат Русия в ъгъла, заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко.

"Най-важното е да не притискате събеседника си и дори опонента си в ъгъла. Така че не трябва да пресичате тези граници - тези червени линии, както казват руснаците. Не можеш да ги пресичаш", заяви Лукашенко в откъси от интервю за американския телевизионен канал NBC, публикувани от държавната информационна агенция на Беларус.

Поредица от поражения за руските войски в Украйна промениха хода на войната в полза на Киев. Това създаде опасения в Запада, че руският президент Владимир Путин може да прибегне до ядрени оръжия.

"Що се отнася до ядрените оръжия, всяко оръжие е оръжие, създадено за нещо", казва Лукашенко.

"Русия ясно е очертала своята позиция: Не дай си Боже, да има нападение на територията на Руската федерация; в такъв случай Русия може да използва всички видове оръжия, ако е необходимо."

Коментарите му подчертаха засиленото напрежение между Изтока и Запада.

Лукашенко отделно заяви, че е поставил Беларус в така нареченото състояние на повишена тревога за тероризъм. Той свърза този ход със съобщението си от понеделник, че е наредил на беларуските войски да се разположат заедно с руските сили близо до южната граница на Беларус с Украйна.

Беларус позволи на Русия да използва територията ѝ като база за инвазията ѝ в Украйна на 24 февруари.

Последните движения на беларуски войски предизвикаха безпокойство в Киев и на Запад, че Лукашенко може би е на път да включи армията си в подкрепа на военните усилия на Русия.

Политически анализатори твърдят, че това е непривлекателен вариант за него, но той може да не е в състояние да откаже, ако руският президент Владимир Путин поиска това, предаде Ройтерс.

Беларус е почти напълно зависим от Русия в политическо и икономическо отношение. Подкрепата на Путин помогна на Лукашенко да оцелее след масовите протести през 2020 г. Белоруският лидер брутално потуши демонстрациите, а всички водещи опозиционери бяха вкарани в затвора или принудени да избягат в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
17
 
6
 
! Отговори
Омекнали са им преди 1 година
ГРЪБНАЦИТЕ на НАТО!!
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25.Големи глу.пости си написал, ша знайш.
26
4
 
17
 
! Отговори
демократ преди 1 година
На диктатори-агресори със съветски мозъци никой не им обръща внимание.
25
13
 
6
 
! Отговори
Русия трябва да преди 1 година
подчини цяла Украйна и да достигне до НАТО-вските граници, като наред с това изкорени изоснови сегашната политическа система в Украйна. Сегашните управленски структури в страната, които са по същество най-вече анти-Руски, а не про-Украински или про-Европейски, и които стъпват на една мракобесна идеология, вдъхновена от живота и делата на доказаният нацист и военнопрестъпник Степан Бандера, отговорен за бруталното изтребване на на стотици хиляди евреи, поляци и руснаци, трябва да бъдат унищожени.
24
3
 
7
 
! Отговори
zеленски преди 1 година
До 18. Според реалността или според теб - някакъв невзрачен кремълски оххлюв?
23
6
 
14
 
! Отговори
Fart преди 1 година
Русия е един голям балон пълен с пръдлив газ. И Лукашенкатауще яде пердах, и то як.
22
4
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Който ни е обявил за враг - да яде хурката
21
12
 
5
 
! Отговори
НАТО като съюз преди 1 година
въобще не е толкова хомогенен, колкото се опитват да го изкарат. Буквално преди дни, Полша сервира 1.3 трилиона сметка за репарации на Германия. Германците на свой ред напомниха на Полша, че е стъпила на огромни немски територии. Които са и дадени след Втората Световна Война. Гърция и Турция са се хванали за гушите за острови в Егейско море. В рамките на НАТО се появяват двустранни договори за сигурност като този между Гърция и Франция, насочени към трета страна членка на НАТО, Турция.
20
4
 
11
 
! Отговори
европеец преди 1 година
До щели да притиснат.Типично за зомбираните путинисти с увредени съветски мозъци е фантазиите им да им се привиждат като реалност.
19
4
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Не дай си Боже, да има нападение на територията на Руската федерация - ми нали Херсон вече било руска територия, всеки ден ви пукат там
18
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Поредица от поражения за руските войски в Украйна промениха хода на войната в полза на Киев. Това създаде опасения в Запада, че руският президент Владимир Путин може да прибегне до ядрени оръжия" ---------------------------------------------------------------- Целият този абзац е лъжовен от първата до последната дума.
17
9
 
5
 
! Отговори
Накъде отиват нещата преди 1 година
Европа, със сегашните си лидери, няма как да се съгласи на преговори. Но заради икономическата конюнктура и заради напълно сгрешената политики, които САЩ прилагат спрямо ЕС, по всичко личи, че след тази зима Европа ще излезне политически преродена.
16
3
 
6
 
! Отговори
До 13 Говори се преди 1 година
Хахахаха разби ме тоя коментар!! И с тоя чип от пералня какво ще направи!! Може да цвнтрофугира Руската армия Хаха
15
15
 
5
 
! Отговори
Русия има цел преди 1 година
Русия не се е отказала от целта си, а именно преконструиране на Европейската рамка за сигурност. За постигането на тази цел обаче Русия се нуждае от абсолютна победа в Украйна. Тоест унищожаване на неонацисткия режим в Киев - финансиран и въоръжаван от Западните сили - защото докато съществува този режим, няма да допусне мирно разрешение и преговори и още по-малко промяна на статиквото в Европа. На второ място, Русия се нуждае от Европа, която е склонна да седне на масата за преговори.
14
13
 
2
 
! Отговори
Щели да притиснат преди 1 година
бай П-***-я по западната граница на Укроландия. Като стигнат риските войски там, Натовците ще ги притиснат със задните си части и ще възспрат победния марш на червената армия!
13
15
 
4
 
! Отговори
Говори се че преди 1 година
Урсулката си била инсталирала чип от пералня наместо мозък! Сега смятала всички вероятности и скоро щяла да даде наставления за притискане на Расийката в ъгъла! След това в Европейския парламент ще има ръкопляскания еуфория. А Кремъл ще отвори още две тръби в далечния иТок и ще прави два пъти повече пари продавайки ресурсите там. Междувременно ние ще спрем да се къпем и ще позамиришем. Но нищо. Ще запазим ценностите си!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не притискат Путин в ъгъла на Украйна.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този потуши опитите за майдан в Беларус за нула време, че не кара и народа си да носи намордници.
10
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди началото на Специалната Военна Операция в Украйна на 24 Февруари 2022, още лятото на 2021 Русия даде ултиматум на страните от НАТО под формата на проекто-договор, който очертава условията за изграждане на нова рамка за сигурност в Европа. В този договор Русия ясно каза че:1. Не може повече да толерира разширяването на НАТО досами границите си.2. Не може повече да толерира инсталацията на оръжия на НАТО досами границите си.3. Има нужда от нова рамка за сигурност в Европа!
9
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
..."Не дай си Боже,-Да от това трябва, да се опасяваме, не напразно е изтърван този изблик