Лукашенко: Украйна и Западът да не притискат Русия в ъгъла

Русия ясно е очертала своята позиция, заяви той
14 окт 2022 18:15, Нели Христова
60
Лукашенко: Украйна и Западът да не притискат Русия в ъгъла
Снимка: БГНЕС

Украйна и Западът да не притискат Русия в ъгъла, заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко.

"Най-важното е да не притискате събеседника си и дори опонента си в ъгъла. Така че не трябва да пресичате тези граници - тези червени линии, както казват руснаците. Не можеш да ги пресичаш", заяви Лукашенко в откъси от интервю за американския телевизионен канал NBC, публикувани от държавната информационна агенция на Беларус.

Поредица от поражения за руските войски в Украйна промениха хода на войната в полза на Киев. Това създаде опасения в Запада, че руският президент Владимир Путин може да прибегне до ядрени оръжия.

"Що се отнася до ядрените оръжия, всяко оръжие е оръжие, създадено за нещо", казва Лукашенко.

"Русия ясно е очертала своята позиция: Не дай си Боже, да има нападение на територията на Руската федерация; в такъв случай Русия може да използва всички видове оръжия, ако е необходимо."

Коментарите му подчертаха засиленото напрежение между Изтока и Запада.

Лукашенко отделно заяви, че е поставил Беларус в така нареченото състояние на повишена тревога за тероризъм. Той свърза този ход със съобщението си от понеделник, че е наредил на беларуските войски да се разположат заедно с руските сили близо до южната граница на Беларус с Украйна.

Беларус позволи на Русия да използва територията ѝ като база за инвазията ѝ в Украйна на 24 февруари.

Последните движения на беларуски войски предизвикаха безпокойство в Киев и на Запад, че Лукашенко може би е на път да включи армията си в подкрепа на военните усилия на Русия.

Политически анализатори твърдят, че това е непривлекателен вариант за него, но той може да не е в състояние да откаже, ако руският президент Владимир Путин поиска това, предаде Ройтерс.

Беларус е почти напълно зависим от Русия в политическо и икономическо отношение. Подкрепата на Путин помогна на Лукашенко да оцелее след масовите протести през 2020 г. Белоруският лидер брутално потуши демонстрациите, а всички водещи опозиционери бяха вкарани в затвора или принудени да избягат в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
11
 
3
 
! Отговори
Зеленият Нацист преди 1 година
Зеленясалия Нацист лично ръководи операцията ПРЕД ЗЕЛЕНИЯ ЕКРАН! Хахаха
7
11
 
1
 
! Отговори
Новина от Днес преди 1 година
Укрите били превзели 600 населени места пишеше! С какво са били населени? Да не би да става въпрос за 600 курника населени с домашни кокошки? Украинската армия ги е освободила с пръчки и камъни. Други оръжия не им останаха!
6
8
 
1
 
! Отговори
600 дупки преди 1 година
Над 600 дупки от артилерийски снаряди бяха освободени и заселени от укрофашяги. Някои от тях бяха интервюирани от ББС и казаха че най-после се чувстват като у дома си. Там където нацистите принадлежат. Под земята!
5
1
 
0
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Ужаса:)))
4
10
 
4
 
! Отговори
Укроармия остана ли преди 1 година
То Укроармия не остана вече! Там вече основно се бият разни главорези от Ислямска Държава и други наемници на които НАТО плаща заплати от НАШИТЕ ДАНЪЦИ! А пък на Урсулката и другите роботи им плащаме заплати пак от НАШИТЕ ДАНЪЦИ за да защитават по екраните това безумие. Да ни е честито!
3
2
 
9
 
! Отговори
Пинокио преди 1 година
Тая двулична мустаката Тиква толкова биполярен
2
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
:) не просто в ъгъла , ами във WC-то заминава сибирската империйка .
1
5
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
До кога ще ни эанимавате с 3 от 300 държави, или светот е полудел