Зеленски: Русия е минирала язовирната стена на ВЕЦ в Херсонска област

Назначените от Москва власти: Това са абсолютни глупости
21 окт 2022 08:10, Елка Василева
94
Зеленски: Русия е минирала язовирната стена на ВЕЦ в Херсонска област
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е заложила експлозиви на язовирната стена на водноелектрическа централа в окупираната Херсонска област, предаде Франс прес.

Още по темата
"По наша информация агрегатите и язовирната стена на Каховската ВЕЦ са били минирани от руските терористи", каза Зеленски в традиционното си вечерно обръщение. Той предупреди, че "в случай на разрушаване на язовирната стена... Севернокримският канал просто ще изчезне".

Това би било "катастрофа в голям мащаб", изтъкна украинският президент, който малко по-рано вече предупреди за тази опасност във видеообръщение към лидерите на страните от Европейския съюз, събрали се на среща в Брюксел.

Каховската ВЕЦ се намира на река Днепър, в район, който е под контрола на руската армия, но недалеч от фронтовата линия, отбелязва АФП.

Представител на назначените от Русия власти в Херсонска област отхвърли твърденията на украинския президент, предаде ТАСС.

"Какъв е смисълът сега Русия да разрушава? Дори от формална гледна точка това са глупости. Това са абсолютни глупости. Първо трябва да се помисли кой има полза от това: само за Украйна е изгодно да унищожи язовира, водноелектрическата централа, за да наруши логистиката, да всее страх и паника, да прекрати възможността за водоснабдяване от Севернокримския канал на територията на Крим", каза Владимир Леонтиев, ръководителят на Новокаховския административен окръг, създаден от Русия в анексираната от нея Херсонска област в Южна Украйна.

Той добави, че през последните пет месеца украинските въоръжени сили всеки ден нанасят удари в региона, "и не по десет ракети, а значително повече".

Леонтиев каза, че украинската армия е изстреляла вчера пет ракети по водноелектрическата централа, която се намира на 70 километра североизточно от Херсон по течението на Днепър, предаде Асошиейтед прес.

Руската и украинската армия изглежда се готвят за голяма битка за стратегическото промишлено пристанище Херсон в едноименната област в Южна Украйна, която Русия незаконно анексира и в която вчера въведе военно положение. По данни на окупационните власти от четвъртък са били евакуирани 15 хиляди местни жители - четири пъти по-малко от очакваното, отбелязва АП.

Двама души са били убити, а десет - ранени, при украински обстрел на ферибот в Херсон, каза ръководителят на назначеното от Москва областно "правителство" Сергей Елисеев, цитиран от ТАСС.

По негови данни сред пострадалите има деца и журналисти.

"Характерът на раните показва, че най-вероятно (при обстрела) са били използвани касетъчни ракети "Хаймарс", натъпкани с осколочни елементи за по-голям поразяващ ефект", подчерта Елисеев. Той обясни, че фериботът е изпълнявал курсове и през нощта, за да прехвърли на източния бряг на Днепър колкото се може повече местни жители.

"Убеден съм, че киевският режим е знаел, че това е ферибот" за цивилни, каза Елисеев. Той увери, че на борда на плавателния съд не е имало никакви военни товари и военнослужещи.

Девет души са били ранени при украински обстрел по Антоновския мост над Днепър край Херсон, предаде още ТАСС, като се позова на представител на регионалната служба за реагиране при извънредни ситуации.

Обстановката в града остава напрегната, призна секретарят на Генералния съвет партията на Кремъл "Единна Русия" Андрей Турчак.

Назначеният от Москва "заместник-губернатор" на Херсонска област Кирил Стремоусов съобщи за четири отблъснати опита на украинските въоръжени сили за пробив към регионалния център.

Твърденията и на двете страни в конфликта не са потвърдени по независим път.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Русия трябва да унищожи всичко що се пише украинско!
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе 56 ти нормален ли си . Значи да забраниш руският език( а и не само руския) да избиваш 8 години рускоезичните това не са етнически проблеми?
48
3
 
5
 
! Отговори
Кмето на Факлутето преди 1 година
Няма ли най-накрая Зеления /белото/ да предобри и да се свърша с тая война, а дедо Байди да си живее старините у некой хоспис ?.....
47
7
 
2
 
! Отговори
тодор живков преди 1 година
След 1992 г в Таджикистан имаше насилия над руснаци ,граждани на бившата ТССР за смяна на националноста или да напускат републиката . Интересно защо Русия не влезе с армия там , а сега влезе в Украйна където нямаше никакви етнически проблеми .
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеления че лъже е ясно и на селските кучета. Но що за хора сте тия дето му вярвате. Нямате капка самоуважение.
45
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Херсон е руски, но за да не го вземат укрите руснаците ще го залеят с вода и ще издавят своите. После ще обвинят украинците в тероризъм. Еееей не всеки може да го замисли така. Сигурно няколко милиона са отишли в изготвянето на такъв хитър план!
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По наша информация агрегатите и язовирната стена на Каховската ВЕЦ"Така, нека погледнем фактите. Ако язовирната стена в Каховската ВЕЦ бъде взривена, след около 2 часа половината град Херсон ще бъде под вода. А този град както знаем в момента се контролира от руските сили. Е, питам сега кой нормален може да вярва, че руснаците сами ще си потопят града? Айде вече престанете с наркоманските изяви на Зеленски! Хайде малко повече хигиена в новинарския ефир, защото става отвратително вече!!!
43
0
 
2
 
! Отговори
тодор живков преди 1 година
Преди да умре змията хапе гадно, за това треба да и се строши главата .
42
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Този най-добре да го гръмнат, че да спре да ни залива с нереалните си лъжи.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двама души са били убити, а десет - ранени, при украински обстрел на ферибот в Херсон,". Характерът на раните показва, че най-вероятно (при обстрела) са били използвани касетъчни ракети "Хаймарс", натъпкани с осколочни елементи за по-голям поразяващ ефект".Фериботът е изпълнявал курсове и през нощта, за да прехвърли на източния бряг на Днепър колкото се може повече местни жители.
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек трябва да се съмнява винаги, докато руските власти официално не го отрекат - тогава със сигурност е факт.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеления ,не пращай тук в България украинци смного скъпи коли и женички с изкуствени джуки да живеят безплатно в скъпи хотели на наш гръб ,гад
38
2
 
9
 
! Отговори
Фостата преди 1 година
Значи бомбандират себе си в запорожкия аец.А се вече и искат да се издавят сами.Путин яко мазохистясал.Вчера обсъждаха този план на сащ за разбиване на язовира.Има начин водите да се отведат ,така че осраййската *** и краварошефовете им няма да усоеят да залеят Херсон.Слава на Русия!!!
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унищожаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа трябва да доведе до неконтролирано изпускане на водата на Днепър и да причини наводняване на много населени места в Херсонска област, заедно с хората, за да се ограничат действията на руски въоръжени сили, се подчертава в съобщението на Министерството на отбраната на Руската федерация. - Та какъв е интересът на Русия? Излиза наркомана, хвърля поредната лъжа, след това укрите взривяват стената и пак обвиняват Русия.
36
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съветските онанисти удрят минуси на коментарите, а не 4екии. Джуджето харесва това. Не забравяйте, има Интернет - има рубли, няма Интернет - има само 4екии.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пентагонът моделира ситуация, при която ще бъде взривен язовир Каховка и какви ще са последствията за региона.Ако язовир Каховка бъде взривен, милиони тонове вода ще се стоварят върху град Херсон и региона със скорост 24,4 км /ч и височина на вълната 1 метър. След 2,5 часа ще последва доста рязко покачване на нивото до 4,8 метра. Наводнението ще продължи три дни и ще унищожи напълно областния център, това са резултатите от моделирането на ситуацията.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво пак реве зелления, той минира цял плаж и ние и турците му обезвреждаме доплувалите мини. Той може, а другите не може, така ли.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Февруари 2022: Русия ще нападне Украйна всеки момент!Русия: Това са глупости!
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знам за четирима убити. Стрелбата по мирни граждани с осколъчни снаряди не е просто богохулство. Това още веднъж показва, че нацистите искат жертви, каза чиновникът.По-рано вечерта украинските войски изстреляха 12 ракети HIMARS по граждански ферибот близо до Антоновския мост в Херсон. Системата за противовъздушна отбрана свали 11 снаряда, един падна близо до моста. Първоначално беше съобщено за двама загинали и десет ранени, включително деца и журналисти.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лелеяната мечта на русофоба-->краваророба е Русия да се управлява от някой като Елцин и Западът и САЩ да си разпредялят богатствата им по техните условия и под тяхната диктовка.Русофоба-->краваророба знае че Русия не може да бъде унищожена,а и злобата и фобията ще нарастват пропорционално на нарастването на силата на Русия за това единственият лек за русофоба-->краваророба е Русия да е слаба и разтърсвана от вътрешни противоречия и междуособици, както беше при Елцин и преди това при Горбачов.