Киев: Русия е разрушила ключова електроцентрала в Херсон

Целият западен бряг на Днепър в Херсонска област е без ток
15 ное 2022 08:50, Елка Василева
93
Киев: Русия е разрушила ключова електроцентрала в Херсон
Снимка: архив, БГНЕС

От украинския национален енергиен оператор "Укренерго" заявиха, че Русия е разрушила ключова електроцентрала в Херсон, преди да изтегли войските си от града на западния бряг на река Днепър миналата седмица, предаде Франс прес.

Още по темата
„Електроцентралата, която доставяше електричество за целия западен бряг на Днепър в Херсонска област и значителна част от Николаевска област, е практически унищожена“, написа във фейсбук директорът на "Укренерго" Володимир Кудрицки и добави, че това е едно от „последствията от безсилния страх на окупаторите преди бягството им“.

„По-голямата част от освободените райони на Херсонска област са без електричество от 6 ноември“, каза още Кудрицки. „Правим всичко възможно да осигурим на хората електричество възможно най-скоро“, написа директорът на "Укренерго".

Украйна е "изпратила списъка с оборудване, от което Херсонска област се нуждае, на нашите международни партньори", каза той и добави, че "Полша и Франция вече са отговорили".

Херсон беше първият голям град и единственият областен център, завзет от Русия в хода на нейната инвазия в Украйна, започнала в края на февруари.

Принудителното изтегляне на руските войски под напора на украинската контраофанзива се превърна в унижение за руския президент Владимир Путин, който нареди мобилизацията на 300 000 резервисти през септември.

През последните седмици руската армия извърши няколко вълни от масирани удари с ракети и дронове камикадзе срещу енергийната инфраструктура на Украйна, припомня АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 59 - Тея скайнюз некви нови ли са?
59
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Достатъчно е да се прочетат няколко коментара на русофилите и веднага ще ви стане ясно, че имат изключително гладки мозъци.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 60 - Повечето живеят в панелка, доста са инпод наем.
57
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Русия руши и взривява.Товя е тероризъм в невиждани до този момент в размери" ---- хахахахах, слаба памет? Пий си гинкобилобата бе краварско поодлого! Хвани прочети какво направи имиперията на злото в ирак, либия,.... че даже и в сърбия??? Преди дори да стъпят на терен унищожават цялата електропреносна и пътна инфраструктура! На фона на краварите, руснаците пипат с бели ръкавици!
56
5
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ако са ти убили член от семейството, ако са изгонили жената и децата в чужбина, ако са ти заграбили земята, имота, всичко което са градили поколения преди теб , ще станеш доброволец, и още как! Всички виждаме какво става с руското "пушечное място" в Украйна!
55
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха! Хохлите са отнели акредитацията на няколко журналисти. Сред тях от Си Ен Ен и Скай нюз. Снимали са без разрешение преди да са приключили "мерките за стабилизация". На снимките има вързани по стълбовете хора. Ама не от иззвергите руснаци явно. Журналистите не са дали време на украинците да подредят труповете от откритите "400"военни престъпления на руснаците.
54
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен до 45 преди 1 година
Точно тези които подкрепят Русия могат да боравят с оръжие и са служили в армията която беше армия тогава. Не си представям днешните гейевроатлантици и епилирани изнежени младежи да защитават България. Много глупаво мислене от твоя страна.
53
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руските мужици си плюли на петите и беж през 10 планини
52
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Aноним "Ако някой нападне България и поиска част от територията и първо ще се разбягват тези които подкрепят Русия и най много те ще се оплакват как не е правилно това" ----- спи спокойно поодлого краварска! И без това пласирахте цялото ни оръжие на осссраината, та някой да ни нападне, и да искаме няма да има с какво да се защитаваме! За сметка на това, ще ви правим либерастите да посрещате ердоган със свалени гащщи... взаимно да си правите рахат.
51
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия руши и взривява.Товя е тероризъм в невиждани до този момент в размери Едни престъпници овладели управлението на държава употребяват потенциала и за терористични атаки.Мащабите на тероризъм са огромни.Унищожава се цяла една държава.Изтребва се не стотици , а хиляди цивилни граждани.Това са украински строежи.Какво вършат там руските военни Какво и кого освобождават.
50
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както съм писал и друг път имат ракети угаждат си. НАТО, сащ забъркаха тези .айна в Украйна и въпреки налятите милиарди търпят поражения. А най големия губещ в случая е васална Европа.
49
11
 
12
 
! Отговори
Новата Буча? преди 1 година
Вчера гледах как руснаците едвам се въздържаха да не гръмнат Зеления с гаубица, докато квакаше нещо си там из гр. Херсон.... Очаквам схемата "Буча". Руснаците се изтеглят, после идва Зеления на место, после укрите намират хиляди убити и твърдят, че са руснаците.... Направиха го в Буча, в Балаклея, в Изюм, сега иде ред и на Херсонската "трагедия"
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 43 - Първо - Нали Украйна отрича, да е извършила това действие? Второ - Ти вечемприказваш, каквото ти кефне ...кои правила? Писани от кого? Койбе арбитър в този случай? Просто пишеш, за да кажел нещо. Ок, няма лошо, но просто не вярно.
47
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Я кажете: Недей така, бре! Уркрите се хванаха преди седмица да възстановят оня самолет "МРИЯ", който сами си разбиха през март месец при артилерийски обстрел на летището край Киев. Може пък и да успеят )))
46
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Aноним "Ако някой нападне България и поиска част от територията и първо ще се разбягват тези които подкрепят Русия и най много те ще се оплакват как не е правилно това" ----- хохохо... тука си в грешка. Още в началото имаше проучване за нагласите и в районите, където имаше най-много подкрепа за хохлите, там и най-много отговаряха, че ще си бият камшика при един конфликт... демек кресливите умно-красиви либерасти дето най-много искат да ни вкарат във война първи ще хванат самолета!
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 31 - Не, ти ни кажи - нали знаеш
44
18
 
16
 
! Отговори
Я кажете преди 1 година
Нещо изобщо построили ли са в Усрайната за 30 години, че не се сещам!? Не? Яснооо, само разпродават построеното от СССР. Що реват тогава?
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 41 - Да кажем, че си прав. Билшевики в момента, поне като значима политипеска фракция, няма. Освен това, твърдението бе, *** разрухата на инфраструктура е "сатанизъм". Не казвам, *** е хубаво, да се руши, но между военни тактики и антихристиянска, античовешка и нихилистипна идеология, има ралика.
42
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин с тази война направи такава "реклама" на РФ, каквато никой друг не можеше да направи. Този заслужава да го разстрелят за злините, които причини на Русия.
41
15
 
15
 
! Отговори
Aноним преди 1 година
Ако някой нападне България и поиска част от територията и първо ще се разбягват тези които подкрепят Русия и най много те ще се оплакват как не е правилно това