Байдън: Взривът в Полша може да не е от ракета, изстреляна от Русия

Извънредна среща на Г-7 заради експлозиите в Полша
Обновена: 16 ное 2022 07:09 | 16 ное 2022 06:05, Елка Василева
198
Байдън: Взривът в Полша може да не е от ракета, изстреляна от Русия
Снимка: БГНЕС

Съединените щати и техните партньори от НАТО разследват взрива, при който загинаха двама души в Полша, но първоначалната информация сочи, че той може да не е причинен от ракета, изстреляна от Русия, заяви американският президент Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
Байдън говори, след като световните лидери, които участват в срещата на Г-20 в Бали (Индонезия) проведоха извънредна среща заради смъртоносните експлозии в Полша, за които Украйна и полските власти заявиха, че са причинени от произведени в Русия ракети.

Запитан за твърденията, че взривът е свързан с Русия, Байдън каза: "Има предварителна информация, която оспорва това. Не искам да говоря преди да проведем пълно разследване, но е малко вероятно, според траекторията, ракетата да е била изстреляна от Русия, но ще видим".

САЩ и страните от НАТО ще проведат пълно разследване, преди да предприемат действия, каза Байдън.

Срещата беше свикана от президента на САЩ, след като двама души бяха убити при експлозия в село в Източна Полша, близо до границата с Украйна.

На срещата присъстваха лидерите на САЩ, Германия, Канада, Нидерландия, Япония, Испания, Италия, Франция и Обединеното кралство. Всички, с изключение на Япония, са страни членки на НАТО, както и Полша.

Ако Русия бъде посочена като виновник за взрива, може да се задейства принципът на НАТО за колективна отбрана, известен като член 5, според който нападение срещу един от членовете на западния алианс се счита за нападение срещу всички. Това би дало начало на обсъждането на потенциален военен отговор, отбелязва Ройтерс.

Полша заяви, че проверява дали е необходимо да поиска консултации съгласно член 4 от учредителния договор на НАТО, който позволява на членовете да повдигат за обсъждане в Северноатлантическия съвет всякакви въпроси, които будят загриженост, особено по отношение на сигурността.

Полша привика посланика на Русия във Варшава за обяснение, след като Москва отрече да е отговорна за инцидента в полското село.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе това си е типично руска провокация. Така излъгаха в началото на годината, че няма да нападат Украйна.
19
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във безсилието си зеленото наркоманче прибягва до провокации, подплатени от фащ. oсрайна трябва да се срине до основи и да изчезне от картата на земята
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По стар тертип -"съветски" = "руски" :-))) Балистична ракета която лети на хиляди километри, значи е по важна цел, значи трябва да удари силно, значи и трябва мощен заряд. ПВО ракета - да повреди самолет или балистична ракета, а гравитацията си взима своето. Не кой знае какъв заряд, но с екстри. Тая яма - колко взрив според вас е нужен за да стане? Светла им памет на жертвите, гаден инцидент е това, ужасен малшанс.
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това ли им гласувахме на украинците отпускане на още оръжия? Нали бяха белия щит на Европа? Защо тази ракета е ударила двама поляци, а не двама украинци?
16
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Байдън е най-изгодно да доказва че ракетите не са руски ами са дошли от Беларус а най-добре от Украйна, а още по-добре от Полша. Просто не му се занимава с нищо, гледа си рахатлъка и това е.
15
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Версия А - Русия е ударила селото. Следователно ракетата напълно необезпокоявано е изминала над 800км във въздушното пространство на НАТО демек - ПВО-то на НАТО не става за нищо; Версия Б - Ракетата пада от Украйна - ПВО-то на НАТО не става за нищо + ракетите на НАТО не стават за нищо. Евроатлантиците да си изберат версия преди да пратят по още 1 заплата за украинците.
14
2
 
15
 
! Отговори
Пиша коментар преди 1 година
Според някои наши журналисти са руски пък. Няма пък. То и в тази медия имаше писано. Кой прав не зная. Но, все пак американският президент сигурно по-знае.
13
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ракетата паднала в 15.45 , официално информацията излезе 5 1/2 часа по- късно. И зеле ли слагаха междувременно? Текла е обмяна на информация между страните, а на публиката се съобщава когато вече критичния момент е минал.Сега следва малко цирк - ще се събират, ще говорят, ще разследват, но който трябва вече знае истината и планира ползи. Друг мисли оправдания.That is how it goes...
12
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има съмнение, че руски ракети са паднали в Полша и са убили двама души.Може да става дума за остатък от ракета, свалена от въоръжените сили на Украйна.Твърде възможно е обаче това да е поредната провокация и опит за ескалация на напрежението от страна на режима в Киев.
11
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дедо почна да дава леко на задна, макар и с половин уста почна да говори за траектории. Щото се сеща че Путин ще го пита как така изведнъж спътниците на щатите които всичко виждат изведнъж са пропуснали цели две ракети
10
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На територията на Полша са паднали остарели украински ракети от С-300. По правило, за да свалите една крилата ракета, трябва да изстреляте две ракети от С-300. И точно тук паднаха две ракети. Тези ракети са много стари, максималният срок на съхранение на снарядите С-300 е 15 години, въпреки че обикновено те се съхраняват 10 години. Срокът се удължава само след проверка на изправността на ракетите. Това може да направи само производителят. Бандеровците са стреляли по крилата ракета с неизправни, стари ракети С 300, те са пропуснали целта и са тръгнали в грешната посока, а след това са се призем
9
9
 
30
 
! Отговори
мир преди 1 година
Всички ли искате война? Хора опомнете се. За кръв ли сте жадни?
8
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Събудих се, преглеждам форумите.Голямо пророкуване, членове фъркат, та 4ти, па 5 ти , страшна работа.В Бали вече е ранен следобед, половин ден са се разбирали и съгласували кое, що.Токийска, шанхайска борса нещо да е станало драма? Богатите хора, ако се усещаха че нещо ще става - знаете ли какво щеше да е там? Спокойно, не сте по- запознати от тях, така че по сериозно и хладнокръвно. Трагичен инцидент, не е атака. А кой е изтрелял ракетата ще се изяснява.
7
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава украина те са я изстреляли това е ясно. И сега ще видите как хамерика ще си изтегли подкрепата от Украина защото ще я обяви за терористична държава.
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимИ ако си признаят руснаците какво? Само те ще пострадат а ти ще гледаш отстрани и ще се кефиш пишейки глупави коментари като този. Това ли ти се върти в празната глава?
5
5
 
37
 
! Отговори
свидетел преди 1 година
Сръбска е ракетата от Горна Баня за тези които помнят
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти глей да ти непоцръвенее дъто от някоя кожена ракета ве слепец!
3
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимАма те американците казват че е много съмнително ракетата да е руска бе кълвач.
2
44
 
10
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Много лошо много лошо, ще отричат руските алкохолици иначе лошо много лошо им се пиши ще стане по червен площада в Москва
1
14
 
3
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
В дрезден съм:))) на коняк и меден сладкиш:)))