Страхът и ужасът сковаха Пшеводув - селцето, в което ракета уби двама

Жителите му са толкова малко, че всички познават жертвите
17 ное 2022 07:13, Нели Христова
167
Страхът и ужасът сковаха Пшеводув - селцето, в което ракета уби двама
Снимка: БГНЕС

Във вторник следобед, за първи и единствен път, откакто се премести в Пшеводув, малко полско гранично село, отец Богдан Важни отслужи литургия в празна църква.

Само час по-рано руска ракета излетя от украинска територия, уби двама от неговите енориаши и разби илюзията, че географията и международното право ще защитят селяните.

"Физическата граница тук ни разделя и психически от войната в Украйна. Винаги сме се чувствали така", казва Уазни в деня след падането на ракетата. "Никога не сме усетили опасността тук."

Сега обаче страхът, ужасът и внезапният рояк от полиция и военни задържаха вярващите у дома, докато новините за личната им трагедия започнаха да се разпространяват по света, преобразувайки се в геополитическа криза.

Кошмарът, за който Киев и неговите съюзници предупреждаваха от месеци, се превърна в реалност: войната в Украйна беше прехвърлила границите на страната и измести това сънливо селце, само на четири мили от границата, в центъра на международното внимание.

"Говорили сме за това и преди, но никога не се е чувствало като сериозна заплаха", казва Жюстин Мазурек, която е родена в селото преди 71 години, пред The Guardian. "Разбира се, знаех, че войната продължава, но никога не съм чувала никакви експлозии."

Ден по-късно тя казва, че все още не може да повярва, че двама мъже, които е познавала добре, са били убити от ракета. "Хората се страхуват, но все още не са имали достатъчно време да говорят помежду си, да го обработят."

В рамките на часове президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Полша заявиха, че смятат, че ракетата, макар и руска, е била изстреляна от Украйна при самоотбрана. Това намали страха от ескалация, но не направи нищо, за да облекчи болката в Пшеводув.

Селото е толкова малко, че всеки познава жертвите. Има регистрирано население от 900 души, но само 600 действително живеят тук – подобно на части от Източна Полша, селото е загубило много от своите млади хора заради миграцията.

"Работеха през цялото време, а сегавече не са тук", казва Мазурек, след като присъства на литургията, на която Уазни се молеше за мъртвите – бащи и набожни църковници, които бяха убити, докато работеха в център за сортиране на зърно.

Единият беше женен за жена, която работеше в училището, така че за една нощ директорката Ева Байра премина от надзора на обучението на 71 ученици към организирането на психологическа подкрепа за травматизирана общност.

"Ние в Пшеводув успяхме да се успокоим след 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна, въпреки факта, че живеем в съседство с войната", споделя Байра. "Емоциите бяха утихнали и успяхме да се справим. Но вчерашното събитие отново ги събуди."

Училището, където в главната зала виси плакат с надпис "Безопасност преди всичко", вече бе затворено в деня, когато удари ракетата, но на следващия ден отново остана празно, а родителите бяха твърде уплашени, за да изпратят децата си в класните стаи - само на няколкостотин метра от мястото на експлозията. "Беше твърде свежо. Това е много трудно преживяване за тях", казва Байра.

Тя вече е започнала да свързва деца и техните родители с психолози и експерти по травми, дошли от по-големите градове наблизо. "Психологическата помощ започна днес", обяснява тя, описвайки онлайн среща за свързване на хората с първа, основна подкрепа.

Байра очаква възстановяването да бъде трудно за общност, която сега живее с реалността, че войната е преминала границата веднъж и може да го направи отново. "Опитваме се, доколкото е възможно, да поддържаме живота нормален – чувствата на децата са най-важното нещо."

Тя също беше домакин на журналисти през нощта - част от огромния поток към града, където селските пътища гъмжаха от военни и полицейски коли. Полицията беше отцепила голяма част от земята около ракетната площадка, докато следователите се мъчеха да разберат какво се е случило.

Ракетата се приземи малко преди 16:00 ч. местно време във вторник, когато светлината отслабваше от небето. До сряда сутринта отдалеченото село стана световноизвестно, гъмжащо от журналисти и полиция.

"За съжаление, поради тази трагична причина, всички ще си спомнят Пжеводов. Бихме предпочели селото ни да беше останало неизвестно, а двамата мъже да бяха живи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
24
 
! Отговори
Точен преди 1 година
Поляците плащат данък солидИрност на хохлите. Като нямат мозък... А руските военни специалисти доказаха, че ракетата С-3001 убила двамата полски селяни, е подарена от Полша. Тъжен смях.
74
0
 
27
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Един приятел пита защо когато падна ракетата в Горна Баня и отнесе покрива на една къща не се вдигна толкова шум и целият свят не се занимаваше само с нас една седмица. Нали "няма" расизъм и всички народи са еднакво важни? Или всичко е ала-бала? Аз не, но приятелят ми много се интересува...
73
0
 
26
 
! Отговори
...и пак преди 1 година
"руската ракета" та "руската ракета". Не е руска ракетата, стига с тези глупости.
72
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко стана натовчета ? И днеска им акалиброване на държавата 404 муааахахха
71
1
 
13
 
! Отговори
аз преди 1 година
*** Христова, която работи по статията случайно да знае, че тук мерната единица е километър, а не мисля. Хайде сега бързичко да си редактираш текстчето и да ми изтриеш после коментара все едно никога не се е случвало. ;)
70
3
 
25
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Абе толкова не крякахте когато краварски ракети падаха в България. Сега надигнали врява, че укрите са ги стреляли, Ами да се оправят с Украйна.
69
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
NATO са банда шикалкавещи ***. На цял свят му стана ясно още в началото че ракетата е изстреляна от украинската армия и впървите часове се чудиха какво да кажат. NATO са срам!
68
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е осми украински удар срещу член на нато от началото на конфликта. Първия беше през март кигат сеалиха румънския самолет, втория на следващия ден като свалиха румънския хеликоптер който изеирваше сваления самолет. Продължяваме с ударения естонски кораб, падналия в хърватска дрон, обстрела на колата на американския журналист и ударените от мини руски и турски кораби
67
18
 
6
 
! Отговори
1 преди 1 година
Нека да видят какво им е на украинците, без причина да те нападнат.
66
7
 
27
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Браво на украинците. Навлякоха си омразата и на поляците от това село, а вероятно и на тези от района. Хората вече живеят в страх и ужас и колкото мразят руснаците, 2 пъти повече вече мразят урките, защото техни ракети убиха техни близки и застрашават още животи! Колкото и да не ви отърва, това е ситуацията. Кой каквото си направи сам и Господ не може да му го направи! Да не говорим, че лично аз допускам, че това е нарочно направено от украинците, за въвличане на НАТО в конфликта.
65
3
 
29
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Натото е пълна глупост. Значи, страна, която не е членка /Украйна, все още/ стреля по страна- членка на алианса /Полша/. Натото нищо не прави, а *** /един техен журналист по БТВ/ обвиняват трета страна - Русия. Е, как да вярваш, гледаш, четеш такива медии
64
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ракетата е полска, подарена на Украйна. Ама те пък взели че я върнали.
63
3
 
17
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Псевдожурналистката съвсем съзнателно е написла тази глупост за руската раката. И то не е, защото е русофобка. Просто една толкова очевидна глупост ще предизвика вълна от коментари, импресии и т.н. Те с нормална информация не може да си го напарвят, затова и прилагат жълто-кафеви трикове.
62
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи НАТО, Столтенберг, Байдън, Държавният депатамент на САЩ, Дуда, а сега и полският посланик у нас казаха, че ракетата била украйнкса, но ***-те продължават по инерция да пишат слъзлива русофобска пропаганда.
61
1
 
9
 
! Отговори
Трик или бисквитка? преди 1 година
Тия са още на хелуинска вълна!
60
3
 
19
 
! Отговори
Смях преди 1 година
"Само час по-рано руска ракета излетя от украинска територия, уби двама от неговите енориаши и разби илюзията, че географията и международното право ще защитят селяните".А бе цял свят твърди, че ракетата е украинска. Командването на НАТО казва, че е украинска. Обаче псевдожурналистът, написал тая измишльотина, пише, че руска. Смях
59
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не казвате, че ракетата която уби поляците е от полската военнотехническа помощ за Украйна.
58
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джуджите да са спокойни, НАТО ще ви отвърне.
57
2
 
4
 
! Отговори
Ултра Спартак Москва преди 1 година
За безграничната и вековна ОМРАЗА между Русия и Полша говорят и мега култовите ТЪРКАЛИ , които си "спретват" ултрасите на Руски и Полски клубове , или на Национално Ниво - буквално където им падне се трещят здраво!!!!! Всъщност това са и най - мощните фен битки в Европа - Между Руснаци и Поляци! Всички други са много назад... Поне в Европа де! Няма да забравя как Руските Ултраси пометоха Марсилия , че и стадиона им там - на Евро 2016 - с прехвалените Англичани! Ония бягаха , като женички!
56
2
 
9
 
! Отговори
Агент 007 преди 1 година
Каквато и да е била РАКЕТАТА. Или РАКЕТИТЕ. Такива , като нас , никога НЯМА да разберат какво точно е станало и защо така е станало! В това може да сте сигурни! Каквото Ви "Сервират" по поръчковите и платени Медии - На това ще "Вярвате"! :) Това го знаят само най Висшите Военни Кадри с много високо ниво на достъп до секретна информация и в САЩ, и в Русия, и в Полша, и в Украйна!!!!! Сами виждате как "накараха" Полша за няколко часа да СМЕКЧИ ТОНА към Русия! Целите НЕ са Световна Война - Други са