Страхът и ужасът сковаха Пшеводув - селцето, в което ракета уби двама

Жителите му са толкова малко, че всички познават жертвите
17 ное 2022 07:13, Нели Христова
167
Страхът и ужасът сковаха Пшеводув - селцето, в което ракета уби двама
Снимка: БГНЕС

Във вторник следобед, за първи и единствен път, откакто се премести в Пшеводув, малко полско гранично село, отец Богдан Важни отслужи литургия в празна църква.

Само час по-рано руска ракета излетя от украинска територия, уби двама от неговите енориаши и разби илюзията, че географията и международното право ще защитят селяните.

"Физическата граница тук ни разделя и психически от войната в Украйна. Винаги сме се чувствали така", казва Уазни в деня след падането на ракетата. "Никога не сме усетили опасността тук."

Сега обаче страхът, ужасът и внезапният рояк от полиция и военни задържаха вярващите у дома, докато новините за личната им трагедия започнаха да се разпространяват по света, преобразувайки се в геополитическа криза.

Кошмарът, за който Киев и неговите съюзници предупреждаваха от месеци, се превърна в реалност: войната в Украйна беше прехвърлила границите на страната и измести това сънливо селце, само на четири мили от границата, в центъра на международното внимание.

"Говорили сме за това и преди, но никога не се е чувствало като сериозна заплаха", казва Жюстин Мазурек, която е родена в селото преди 71 години, пред The Guardian. "Разбира се, знаех, че войната продължава, но никога не съм чувала никакви експлозии."

Ден по-късно тя казва, че все още не може да повярва, че двама мъже, които е познавала добре, са били убити от ракета. "Хората се страхуват, но все още не са имали достатъчно време да говорят помежду си, да го обработят."

В рамките на часове президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Полша заявиха, че смятат, че ракетата, макар и руска, е била изстреляна от Украйна при самоотбрана. Това намали страха от ескалация, но не направи нищо, за да облекчи болката в Пшеводув.

Селото е толкова малко, че всеки познава жертвите. Има регистрирано население от 900 души, но само 600 действително живеят тук – подобно на части от Източна Полша, селото е загубило много от своите млади хора заради миграцията.

"Работеха през цялото време, а сегавече не са тук", казва Мазурек, след като присъства на литургията, на която Уазни се молеше за мъртвите – бащи и набожни църковници, които бяха убити, докато работеха в център за сортиране на зърно.

Единият беше женен за жена, която работеше в училището, така че за една нощ директорката Ева Байра премина от надзора на обучението на 71 ученици към организирането на психологическа подкрепа за травматизирана общност.

"Ние в Пшеводув успяхме да се успокоим след 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна, въпреки факта, че живеем в съседство с войната", споделя Байра. "Емоциите бяха утихнали и успяхме да се справим. Но вчерашното събитие отново ги събуди."

Училището, където в главната зала виси плакат с надпис "Безопасност преди всичко", вече бе затворено в деня, когато удари ракетата, но на следващия ден отново остана празно, а родителите бяха твърде уплашени, за да изпратят децата си в класните стаи - само на няколкостотин метра от мястото на експлозията. "Беше твърде свежо. Това е много трудно преживяване за тях", казва Байра.

Тя вече е започнала да свързва деца и техните родители с психолози и експерти по травми, дошли от по-големите градове наблизо. "Психологическата помощ започна днес", обяснява тя, описвайки онлайн среща за свързване на хората с първа, основна подкрепа.

Байра очаква възстановяването да бъде трудно за общност, която сега живее с реалността, че войната е преминала границата веднъж и може да го направи отново. "Опитваме се, доколкото е възможно, да поддържаме живота нормален – чувствата на децата са най-важното нещо."

Тя също беше домакин на журналисти през нощта - част от огромния поток към града, където селските пътища гъмжаха от военни и полицейски коли. Полицията беше отцепила голяма част от земята около ракетната площадка, докато следователите се мъчеха да разберат какво се е случило.

Ракетата се приземи малко преди 16:00 ч. местно време във вторник, когато светлината отслабваше от небето. До сряда сутринта отдалеченото село стана световноизвестно, гъмжащо от журналисти и полиция.

"За съжаление, поради тази трагична причина, всички ще си спомнят Пжеводов. Бихме предпочели селото ни да беше останало неизвестно, а двамата мъже да бяха живи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До наша територия могат да достигнат само по големички.
54
1
 
10
 
! Отговори
БРАВО преди 1 година
Сега нато да им доставят памперси
53
2
 
18
 
! Отговори
Аугусто Пиночет преди 1 година
Е и ?!?! Напълно нормално в пограничните райони и най - близките населени места в съседните Държави на тези , при които има Военни действия да има ПРЯКА ОПАСНОСТ от такива събития!!!!! Падане на някоя и друга бомба. Някой куршум да уцели невинен от съседната Държава. Емигрантска криза също. И НАТО , и Полша това го знаят много добре! Като искат да НЯМА такива "Събития" просто да СПРАТ да доставят оръжие , и да надъхват Актьорчето Зеленски и нещата ще приключат бързо !!!
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
преди 20 години ракетите паднаха в близост до селото на баба ми дядо ми, 6м по-късно и двамата починаха внезапно от рак а земята в цялото село стана оранжева
51
0
 
13
 
! Отговори
Отец Гелеменов преди 1 година
То и в България паднаха "Приятелски" НАТО-вски "Бомби" преди малко над 20 години... И единствената позитивна новина тогава беше , че НЕ се взривиха! Защото загиналите щяха,със сигурност, да са доста повече от двамата Поляци сега! Потулиха нещата за няколко месеца в онези години. Поръчковите и добре платени от Западни Организации медии изведнъж млъкнаха. А както чух от познати , а и четох на някои места - На хората , в чиито имоти са паднали БОМБИТЕ са им "купили" МЪЛЧАНИЕТО с добри суми!!!....
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен. .Колкото до члена довечера със сигурност ще ГО задействам!!
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И с право страхът и ужасът ги е сковал, явно и техните властимеещи имат други задачи поставени им от господаря, които не са да ги защитават и да се грижат за благополучието им ... Тъжно, много тъжно!
48
0
 
9
 
! Отговори
Хм преди 1 година
С техните камъни-по техните глави!
47
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 1 година
Аз нещо джегъртах с пергела, забравих да спомена
46
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 година
А, какво стана с Изаура, вече не е ли робиня?
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците като цяло няма как да са виновни за пломбата, но Путин персонално..... Голяма е вероятноста Путин да ти я е изчегъркал. Данните немогат в момента да бъдат проеерени, но няма кой друг.
44
1
 
18
 
! Отговори
1 преди 1 година
Днес ми падна една пломба. Чудя се дали руснаците са виновни, все пак е от времето на Соц-а
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А чл. 5 ще го задействат ли поляците? А сега де? Ще трепат ли укри за това че им убиха селяните с неграмотното си управление на ракетите? Или когато мислят че са руснаци ще обяват 3та световна, но когато са укри... е, бог да ги прости селянчетата! Ах какви двойни стандарти, как да не обичаш европейските ценности, а?!
42
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия трябваше преди да навлязат в Украйна, да направят на своя територия атентат за който да обвинят Украинците, както направиха САЩ с двете кули навремето. Така никой нямаше да ги обвинява в нищо сега, както когато САЩ изтърбушиха тогава Ирак
41
0
 
15
 
! Отговори
младен преди 1 година
Не си спомням такъв шум и патардия когато демократичната натовска ракета кацна у нас 99та година
40
1
 
5
 
! Отговори
На полша преди 1 година
Нямат нужда от толкова поля и полета а територия колкото Косово и готово.Тка няма да им падат бомби от околийската Руска област.
39
0
 
18
 
! Отговори
Не е ЕДНА преди 1 година
а са две ракети! Но се говори за Една защото само една причедизвиква разушения. Обаче се избягва факта че са ДВЕ защото всеки малко разсъждаващ човек му е ясно каква е вероятността две ракети да не им е сработил механизма за самоунищожение и да са се насочили точно към Полша. Граничи с НУЛА. Затова и наркомана се дере така.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опа
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Уошингтън Пост излезна статия че всичко което се случва в Украйна не е реално. Руската армия е колапсирала още Март, а ракети вече няма. Няма и газ и бензин. А ударите с дронове и ракети са холограмни за да ни заблудят! Във Вашингтон скоро ще обявят че са победили а после просто ЩЕ СПРАТ ДА ПИШАТ КАКВОТО И ДА БИЛО ЗА УКРАЙНА. Защото като победиш имаш право да забравиш за случая. Ето за Авганистан, Ирак, Либия, Сирия почти не се пише нищо. Там победиха! И във Виетнам победа беше!
36
1
 
16
 
! Отговори
Психясал наркоман преди 1 година
махай се от Украйна! Не си никакъв Украинец! Предател и унищожител на народа си. За 30 сребърника ги хвърли като съчки в огъня разпален от САЩ! Отивай си във виката в Маями или в Швейцария и не се показвай повече, псе?