Макрон иска гаранции за сигурността на Русия

Думите му посрещнати с критики в Киев и балтийските страни
5 дек 2022 09:31, Елка Василева
87
Макрон иска гаранции за сигурността на Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Изказване на френския президент Еманюел Макрон, че Западът трябва да обмисли необходимостта от гаранции за сигурността на Русия, ако Москва се съгласи на преговори за край на войната в Украйна, беше посрещнато с буря от критики в Киев и балтийските страни през уикенда, съобщава Ройтерс.

Още по темата
В интервю за френската телевизия Те Еф 1 Макрон каза, че Европа трябва да подготви бъдещата си архитектура на сигурността и също така да обмисли "как да даде гаранции (за сигурността) на Русия в деня, в който тя се върне на масата на преговорите".

Михайло Подоляк, водещ съветник на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че светът е този, който се нуждае от гаранции за сигурността от Русия, а не обратното. "Цивилизованият свят има нужда от "гаранции за сигурността" срещу варварски намерения от следпутинова Русия", написа той в Туитър вчера.

Олексий Данилов, секретар на украинския Национален съвет за сигурност и отбрана, каза, че "денуклеаризирана и демилитаризирана" Русия би била най-добрата гаранция за мира не само за Украйна, но и за света. "Някой иска да осигурява гаранции за сигурността за страна терорист и убиец?", попита Данилов в Туитър и добави: "Вместо Нюрнберг, да подпишем споразумение с Русия и да си стиснем ръцете?"

Изказването на Макрон предизвика критика и в някои от балтийските страни, които имат граница с Русия и я възприемат като нарастваща заплаха.

Бившият премиер на Финландия Александър Стуб каза, че е "фундаментално" несъгласен с френския президент. "Единствените гаранции за сигурността, върху които трябва да се фокусираме, са по същество неруски", написа той в Туитър. "Русия първо трябва да гарантира, че няма да напада други (страни)".

Бившият литовски външен министър Линас Линкевичус каза, че Русия разполага с гаранции за сигурността, стига да не "напада, анексира или окупира" съседите си. В Туитър той написа, че "ако някой иска да създаде нова архитектура на сигурността, която позволява на терористична държава да продължи да прилага методите си за сплашване, той трябва да помисли пак, това няма да стане".

В Киев Давид Арахамия, депутат и член на преговорния екип на Украйна по времето, когато се провеждаха преговори с Русия, каза, че Украйна е готова да даде на Русия гаранции за сигурност, стига да бъдат изпълнени четири условия. "За тази цел ще бъде достатъчно: да напусне територията на нашата страна, да плати репарации, да накаже всички военнопрестъпници, да предаде доброволно ядрените си оръжия", написа Арахамия в Телеграм, като добави: "След това ние сме готови да седнем на масата на преговорите и да говорим за гаранции за сигурност".

Интервюто на Макрон предизвика негативни реакции и от представители на управляващата коалиция в Германия, както и от опозиционния Християндемократически съюз.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Сега украинците плачат че Русия щяла да ги остави без отоплението и това било много възмутително. Успяхте да изкарате мечката от бърлогата сега какво очаквате - да ви поднася топъл чай ли ? Пълни глупандури да тръгнат по свирката на САЩ !
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При положение, че Русия дава в тази война към 1 млрд. долара на ден за да воюва, не беше ли по-логично ако тези пари отидеха за оправяне на живота в Русия? Защото в Русия 3% от населението държи в ръцете си 90% от парите. Олигарсите и кръгът около Путин живеят добре, всички останали страдат.
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Европа стандартът на живот, инфраструктурата, заплатите, пенсиите са много по-високи от Русия. И затова няма смисъл Русия да се грижи за Европа. Редно е да се загрижи за собствените си хора в Русия, които тънат в мизерия.
34
0
 
0
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Здравейте, може ли една торта Макрон ? Няма ме, а какво съдържа ? Същата е като Наполеон, но без яйца.
33
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин и режимът му нападнаха Украйна просто защото видяха какво стана в Беларус. Ако режима на Путин не беше се намесил в Беларус, то Лукашенко щеше да падне. Защото руски войски гарантираха гърба на Лукашенко. А след Лукашенко кой е на ред да пада? И затова Путин реши да нападне Украйна за да закрепи режима в Русия. Идеята беше и Украйна да бъде управлявана от диктатор. Ако Украйна беше паднала, то режима в Кремъл си гарантираше властта за години напред. Но пак можеше да има цветна революция.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
след 200г като учат история в училище и ще се смеят даже децата от 5-ти клас. Искал този, ФАЩ не искат защото си продават оръжията на цяла европа а ние понеже сме простии им ги купуваме на 2-ни цени. И самолети имаме, на хартия, и даже да дойдат какво ще направим с 16 за 5 млрд $, едно нищо, ще ги свалят още първата минута и след това ще се крием по землянките като дойдат фесовете
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макрон иска, но САЩ не искат ((
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа се е напълнила с абсолютно смехотворни, слаби и безотговорни политици.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя зимата дойде. Не съм чувал в Европа да има някъде режим на тока. В Русия обаче има градове без ток.
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин и путинци още от самото начало ЛЪЖАТ че са нападнали Украйна от притеснения за сигурността на блатото... Истинската причина е че Путин и путинци искаха да се проявят като големи завоеватели и военачалници, тотално не оценявайки както готовността на Украйна да се защитава, така и неадекватността и изостаналостта на собствената си армия!
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Макрон му е лесно, защото Франция не граничи с Русия на Путин.
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз също съм на мнение, че исканията за сигурност на русия са смеотворни. Европа много повече се нуждае от сигурност, че русия няма да нападне. Русия вече многократно напада чужди територии последните 20-тина годи, като най-фрапиращите са 2кратното агресия над Украйна. Още повече, че изтичат все повече данни, че русия се е готвела да нападне и Япония!
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Късно е либе за китка. Боят ще продължи до пълния разгром на Киевската хунта.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая работа трябваше да бъде свършена преди войната. Америка обаче няма интерес от мир.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаш да се братушкаш, а? - Теб какво ти влиза или излиза та подскачаш??? Имаш си черните братя, некой да те е спрял??? Жалкарите дето си мислите, че отново ще цопнем в руското блато --- Цапвай където искаш никой не го е еня... А за другите не мисли, не е твой бизнес...
22
0
 
2
 
! Отговори
99888 преди 1 година
Киев, Миев, Балкика малкита.... Из.ро.ди. Да ги ра.зма.ж.ат дано!
21
1
 
2
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
В настоящия момент, когато има война, това са убийци на нашата индустрия, оплака се той. САЩ решиха преди два месеца и половина да субсидират много повече нови, екологични проекти за батерии, водород и други неща. Това ниво на субсидии е два до три пъти по-високо, отколкото в Европа", обясни Макрон. Той призна, че след разрешаването на ситуацията около Украйна "Европа ще бъде по-слаба", защото "по-голямата част от нейната индустрия просто ще бъде убита".
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 22. Мечти, мечти!!!
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да стане това. Ще има република Урал, република Сибир.... Чак след сто години пак ще има Русия, ако има някой да иска да я обедини. Както стана с Германия
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Калашников - *** нареждате като дръти шведки от Женския пазар! Са остава и да почнете да кълнете!