Украинска ракета С-300 навлезе в Беларус

Разследват се причините за инцидента
Обновена: 29 дек 2022 14:58 | 29 дек 2022 14:09, Александър Попов
128
Украинска ракета С-300 навлезе в Беларус
Снимка: БГНЕС/EPA

Ракета С-300 е навлязла от Украйна на територията на Беларус тази сутрин между 10:00 и 11:00 ч., съобщава БелТА.

Държавният глава е информиран незабавно за инцидента. По негово нареждане група експерти от Следствения комитет и Министерството на отбраната трябва да установят причините за падането.

Според наличната информация има две основни версии за случилото се: ракетата е навлязла на територията на Беларус, подобно на неотдавнашния инцидент в Полша, когато ракетата е летяла в грешна посока, или ракетата е била свалена от беларуската система за противовъздушна отбрана.

На мястото на инцидента работят специалисти от Следствения комитет, Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. Към момента няма информация за пострадали.

Ройтерс отбелязва, че падането на ракетата е станало по време на една от най-големите руски ракетни атаки срещу Украйна от началото на войната, и допълва, че към момента, когато е станало това, 10-11 ч. Русия е изстрелвала десетки ракети по Украйна.

БелТА посочи, че ракетата е дошла от украинска територия и публикува снимка, за която отбелязва, че на нея са показани разпръснати отломки от ракета С-300 в земеделска нива.

С-300 е система за противоракетна отбрана от времето на Съветския съюз, използвана от Русия и Украйна. Миналия месец, ракета, за която се предполагаше, че е изстреляна от същата система, падна в Полша.

Киев използва комплексите С-300, за да прехваща руските ракети, а Русия изглежда използва преработени ракети С-300, за да атакува наземни цели - нещо, което според анализатори може да е признак, че запасите ѝ от ракети намаляват.

Минск позволи на Москва да използва територията на Беларус като плацдарм за инвазията в Украйна през февруари, но настоява, че не участва във войната и че не възнамерява да участва и за в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някоя укра по стар руски обичай се е нажмулила със самогон и припаднала над пулта за управление... нищо необичайно, давайте следващата новина.
20
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трета световна се пече ,но едно е ясно българин няма да се бие за Запад ,Америка може азиатец но българин никога
19
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След края на войната ще се плащат репарации, всяка ракета изтреляна по мирно население ще излезе златна за окупаторите. Ще има да плащат до края на века
18
4
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Ако бяхте кадърни, вече щяхте да пиете бира на Острова, но се охендрихте, като стари вълци.
17
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че са във война с Русия. Представяте ли си ако бяха във война с някоя по-малка страна, съвсем нямаше да могат да я уцелят!
16
14
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Абе, ти къде си учил математик? Бяха 20%, а сега намаляха на 13 %. Значи, 13 = 50. И нали уж щяхте да денацифицирате, а започнахте да пеете друга песен. Що тъй? :)
15
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние от клуб дърт русофил смятаме че Русия ще победи на 31 февруари в шестък.
14
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чували ли сте за партизаните в Беларусия? Ами прочетете мъничко колко влакове са дерайлирали около границата с Украина. Помните ли 60км колона от техника, която спря на 20км от Киев? Ами прочетете за партизаните в Беларусия, те трупат оръжие и се готвят да свалят със сила диктатора и после да помагат на Украина за да унищожи окупаторите
13
6
 
40
 
! Отговори
Началото на края преди 1 година
То се е видяло че тия наркомани бомбардират където им падне.... Скоро очакваме и към България да полети някоя " руска провокация " изстреляна от към украинската територия.....
12
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И там ли има трактори бре?!?! За Бога братя трактористи крийте си техниката под навеси, оти тия укри и нас ще ни запукат.
11
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо Полша, после Беларус бяха обстрелвани от Украйна. както впрочем и Русиия беше обстрелвана преди началото на "агресията". Кой ли е агресорът всъщност, а?
10
31
 
6
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Това е великата система с-300, която всички русофоби защитават със зъби и нокти, старо желязо, което е и опасно, защото ракетите са на по 40 години. Иначе беларусите няма какво да се оплакват, от тяхна теротирия се изтрелват ракетите, тоест трябва да очакват и такива моменти.
9
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е беларуските войски са отговорят на провокацията.От границата до Киев са 100 км.За кратко време беларуските войски ще са в столицата.Основните украински сили за на Изток и без проблем ще вземат Киев.
8
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1 Руснаците ако губеха, щяха да си са в Русия , а не в Украйна. Чопнаха им половината територия, барабар с всичкото. Познай от 3 пъти къде няма ток и вода....и защо....,, Да бе мирно седяло, не би чудо видяло,,...
7
5
 
27
 
! Отговори
Ебассси преди 1 година
Ааааама разбира се че ще да е руска провокация. То и ракетата дето удари Полша и уби двама фермери също беше руска провокация... само дето тия гадни русофили в САЩ и Европа не спряха да твърдят че е Украинска.... А дано сега укропитеците да имат повече късмет.
6
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия украинци да вземат малко да намалят пиенето, че да се прицелват по-добре! Цял свят ги гледа как се излагат!
5
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова са некадърни горките, стрелят във всякакви посоки.
4
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укронацистите се опитват да разпалят конфликта...
3
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля , не четете БелТА и ТАСС , това е опасно за вашето здраве
2
5
 
35
 
! Отговори
Подарък братски... преди 1 година
Утре може и да падне във Варна....